More

  ZORANA MIHAJLOVIĆ: PREPUCAVANJA IZMEĐU GRADA NIŠA I POSLOVODSTVA AERODROMA UGROŽAVAJU BEZBEDNOST PUTNIKA

  • Fejk njuz“ da Vlada Srbije nije odobrila produžetak ugovora za 36 radnika na niškom aerodromu najbolji je dokaz da ni grad Niš ni poslovodstvo aerodroma nisu sposobni da upravljaju ovim, za Srbiju, strateški važnim preduzećem, saopštila je resorna ministarka Zorana Mihajlović
  • „Prepucavanja“ poslovodstva aerodroma i čelnika ovog grada direktno ugrožava funkcionisanje aerodroma, ugrožava građane i ugrožava bezednost putnika, ocenila je ona
  • Ministarka je sugerisala i da zapošljavanje ovih radnika na Aerodromu možda i nije potrebno
  • Deo medija, među kojima i Medijska kutija, izvestio je, pozivajući se na pouzdane izvore sa Aerodroma, da za 35 radnika nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za produženje ugovora o radu koji su istekli 30. aprila

  foto: Vesna Torović

  „Fejk njuz“ da Vlada Srbije nije odobrila produžetak ugovora za 36 radnika  na niškom aerodromu najbolji je dokaz da ni grad Niš ni poslovodstvo aerodroma nisu sposobni da upravljaju ovim, za Srbiju, strateški važnim preduzećem, saopštila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

  -„Prepucavanja“ poslovodstva aerodroma i čelnika ovog grada direktno ugrožava funkcionisanje  aerodroma, ugrožava građane i ugrožava bezednost. Njihova nesposobnost pokazuje da su spremni čak i da dovedu u pitanje odvijanje avio saobraćaja u Nišu, rekla je ona, ne precizirajući na osnovu čega je izrekla ocenu o „spremnosti“ da se dovede u pitanje odvijanje saobraćaja.

  Mihajlović je kazala, ne navodeći izvor takve informacije, da je iznenađena što ni grad Niš ni poslovodstvo aerodroma, kako je kazala, nisu odreagovali na informaciju u javnosti da „radnici zaduženi za bezbednost ne mogu ili neće da obavljaju svoj posao, što direktno ugrožava bezbednost aerodroma“.

  – To direktno ugrožava bezbednost putnika koji treba da poletete sa ovog aerodroma ili slete u Niš i predstavljaju uznemiravanje javnosti- zaključila je ona.

  Mihajlović je  sugerisala i da zapošljavanje ove grupe radnika na Aerodromu možda i nije potrebno.

  – Ukoliko je grad Niš zaista sposoban da upravlja aerodromom koji je gradsko javno preduzeće, onda im komisija Vlade Srbije koja odobrava nova zapošljavanja nije potrebna, već mogu jednostavno preraspodelom zaposlenih u gradskoj administraciji da reše pitanje 36 radnika aerodroma, rekla je ona.

  Mihajlovićkino saopštenje usledilo je nakon što je Vlada Srbije sinoć demantovala navode u delu medija da Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, koja funkcioniše pri Vladi, nije dala saglasnost za zaposlenje 35 radnika Niškog aerodroma, kojima je ugovor o radu na određeno vreme istekao 30. aprila.

  Vlada je u izjavi Tanjugu navela da je Komisija tu saglasnost dala, kako je rečeno,  na sednici u petak 27. aprila, a da je rešenja o produženju ugovora o radu dužan da da poslodavac, odnosno Aerodrom.

  Deo medija, među kojima i Medijska kutija, izvestio je, pozivajući se na pouzdane izvore sa Aerodroma, da za 35 radnika nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za produženje ugovora o radu, iako je Aerodrom to tražio još 30. marta, a Grad prosledio Vladi 20. aprila.

  Prema rečima aših izvora, svi oni su pristali da za sada budu zaposleni preko Agencije sa kojom Aerodrom ima sklopljen ugovor o ustupanju ljudskih resursa u određenim uslugama, ali rad preko Agencije može trajati samo 20 dana.

  – Ukoliko im u tom roku Vladina Komisija ne produži ugovor, Aerodrom će ostati sa samo 90 zaposlenih, koliko je bilo predviđeno aktom o sistematizaciji 2015. godine, kada je imao oko 30 hiljada putnika. Njegovo funkcionisanje biće ugroženo, a broj putnika, koji je sada iznosi 330 hiljada, moraće da bude smanjen- upozorili su naši izvori.

  Gradsko veće Niša je, inače, 30. marta donelo odluku o besplatnom ustupanju osnivačkih prava, kompletne imovine, sertifikata i licenci niškog aerodroma  „Konstrantin Veliki“ Republici, na preporuku Vlade Srbije.

  Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenula je zbog ovakvog ugovornog ograničenja za niški i druge aerodrome u Srbiji postupak pred Direkcijom za zaštitu konkurencije Komisije Evropske unije u Briselu.

  Konačnu odluku o vlasničkom statusu Aaerodroma „Konstantin Veliki“  trebalo bi uskoro da donese Skupština grada Niša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi