More

  Zoran Babić na suđenju za nesreću kod Doljevca: Ne znam šta se desilo, spavao sam

  • V.d. direktora “Koridora Srbije” Zoran Babić rekao je u Osnovnom sudu u Nišu da je u trenutku teške nesreće na naplatnoj rampi Doljevac spavao na zadnjem sedištu, a da se  nakon povrede koju je zadobio onesvestio, pa osvestio tek u sanitetu koji ga je vozio u Klinički centar Niš
  • Babić je bio svedok na suđenju Dejanu Stanojeviću, svom službenom vozaču, koga je OJT Niš optužilo za  teško delo protiv bezbednosti saobraćaja koje je izvršio tako što je vozeći službeni automobil brzinom od 93 kilometra na sat udario u vozilo koje je stajalo na naplatnoj rampi radi plaćanja putarine, a to vozilo potom udarilo u još jedno
  • Nesreću na naplatnoj rampi Doljevac su od samog početka u delu javnosti pratile kontroverze, među kojima je i ona da je za volanom službenog automobila koji je izazvao nesreću bio sam Babić
  • Nesreća se dogodila 31. januara prošle godine, a u njoj je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okioline Knjaževca, dok je pet osoba teže i lakše povređeno

  Vršilac dužnosti direktora “Koridora Srbije” Zoran Babić rekao je danas u Osnovnom sudu u Nišu da je u trenutku teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 31. januara prošle godine na naplatnoj rampi Doljevac “spavao na zadnjem sedištu” službenog automobila koji je izazvao nesreću.

  U nesreći je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca, a pet osoba je teže ili lakše povređeno, među kojima i Babić.

  Babić je danas bio svedok na suđenju Dejanu Stanojeviću, svom službenom vozaču, koga je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) optužilo za  teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i zatražilo kaznu od najmanje pet godina zatvora i pet godina zabrane vožnje. Za ovo krivično delo predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

  – Sedeo sam na zadnjem sedištu, dijagonalno od vozača. U trenutku nesreće sam spavao i ne znam šta se desilo. Probudila me je inercija, video sam da Dejan naglo koči, uhvatio sam se za sedište koje je puklo. Neko je otvorio vrata, izgubio sam svest, osvestio sam se u sanitetu- rekao je Babić, koji je ovakav iskaz prethodno dao u istrazi OJT i medijima.

  Babić je kazao da je kada se osvestio tražio mobilni telefon da se javi supruzi koja je bila sa bebom od dva meseca i majci koja ima 80 godina, da ne saznaju vest iz medija. 

  – Zadobio sam prelom dva pršljena i masivan prelom butne kosti, lečenje traje i danas, imam slabost u levoj nozi, do kraja meseca bi trebalo da nosim štake. Ali, moje povrede su minorne u odnosu na život Stanike. Da mogu da vratim vreme, voleo bih da taj dan nije postojao- rekao je on.

  On je još kazao da želi da iskoristi priliku i izjavi “najiskrenije saučešće porodici nastradale Stanike i najdublja saosećanja prema svim povređenim u nesreći”. Kazao je da je dan nakon nesreće, kada je u bolnici saznao da je Stanika stradala, telefonom zvao porodicu, koju će “posetiti kada mu zdravstveno strane bude dozvolilo”.

  Dodao je da se odriče oštetnog zahteva prema svom vozaču.

  Na suđenju su svedočili i Velimir Gligorijević, suprug nastradale Stanike, kao i Mirjana Aleksić, sestra nastradale Stanike koja je povređena u  nesreći, i njen suprug Srđan Aleksić, koji je upravljao vozilom u koji je udario službeno vozilo u kojem se nalazio Babić. Oni su tražili da se na sledećem suđenju prikažu “originalni snimci nesreće” sa naplatne rampe Doljevac.

  Advokati odbrane su tražili da budu veštačene meteorološke prilike na dan nesreće, kao i da se prikažu “detaljniji” snimci nesreće dostupni na internetu.

  Nesreću na naplatnoj rampi Doljevac su, inače, od samog početka u delu javnosti pratile kontroverze, među kojima i ona da je za volanom automobila koji je izazvao nesreću navodno bio sam Babić.

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je kazao da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće „šest  ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište“. Trifunović je kazao da su snimci sa naplatne rampe Doljevac, na kojima se vidi da nakon nesreće sa vozačevog mesta izlazi vozač Stanojević, a koje su objavili pojedini mediji, „samo loša montaža iza koje stoji BIA“.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je  u septembru prošle godine „priznao“ da je video kompletan snimak nesreće i da je on „jeziv“, navodeći pri tom da vozilom koje je izazvalo nesreću nije upravljao Babić. On nije objasnio po kom osnovu je ostvario uvid u snimak jer po funkciji na to nema pravo.

  Insajder je u decembru prošle godine objavio da na snimku koje su “Putevi Srbije” dostavili niškom OJT “nedostaju dva minuta, od 8,30 do 8,32 časa”, u kojima se upravo desio “događaj od značaja za vođenje postupka“. Tekst je nastao na osnovu odgovora koje je OJT dostavio na pitanja ovog istraživačkog medija.

  Niški OJT je, međutim, odmah po objavljivanju teksta demantovao da na snimku nedostaje dva minuta koja su ključna za utvrđivanje istine, tvrdeći da je snimak “autentičan, nekompromitovan i bez nedostajućih delova”.

  – Na njemu ne postoji period od dva minuta samo zato što tada na rampi nije bilo pokreta i dešavanja koji bi bili dovoljni da se inicira video-zapis od strane senzorskih kamera- navelo je tužilaštvo.

  Suđenje Dejanu Stanojeviću nastavlja se 8. aprila, kada bi trebalo da se prikažu snimci nesreće.


  Vozač delimično priznao krivicu

  Na prethodnom suđenju Dejan Stanojević je delimično priznao krivicu.

  On je kazao da “zbog guste magle nije na vrijeme uočio naplatnu rampu i vozila ispred sebe, a kočenje mu je dodatno otežao klizav put”.

  U optužnom predlogu se navodi da je Stanojević, upravljajući „škodom superb“ u kojoj je bio Babić, pri brzini od 93 kilometra na čas, udario u „opel astru“ koja je bila zaustavljena zbog plaćanja putarine, i u kojoj je između ostalog bila poginula žena.

  Ovo vozilo se od udara odbilo i  udarilo u zadnji deo „folksvagen pasata“, koji je napuštao rampu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi