More

  ZBOG TORTURE PRILIKOM HAPŠENJA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ ZATRAŽILO DESETAK ŽRTAVA

  • U okviru projekta „ Sveobuhvatna akcija protiv torture“ advokati pružaju besplatnu pravnu pomoć u desetak slučajeva u kojima žrtve tvrde da su doživele prekomernu silu prilikom hapšenja
  • Advokat Stevan Arambašić je rekao da je najdrastičniji primer torture bio prilikom hapšenja žrtve, koja tvrdi da je bila u vozilu sa četvoricom policajaca, koji su je stavili na pod i držali čizme na njoj
  •  Najveći problemi u pravnom zastupanju žrtava torture su što su istražni postupci spori, ne završavaju se, nisu podvrgnuti kontroli javnosti, kao i što krivično delo torture zastareva posle 10 godina
  • Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava-Niš i lokalni koordinator projekta, rekla je da su sada mnogo češći primeri torture i nečovečnog postupanja prilikom hapšenja u odnosu na zatvore
  • Advokati iz Niša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara zastupaće  pred sudom 10 žrtava, a pravne savete će dobiti od 120 do 150 osoba

  U okviru projekta „ Sveobuhvatna akcija protiv torture“ besplatna pravnu pomoć pruža se u desetak slučajeva u kojima žrtve tvrde da su doživele prekomernu silu prilikom hapšenja, rekao je Stevan Arambašić, advokat iz Novog Sada.

  -Svi ti ljudi su sada na odsluženju zatvorske kazne, što dodatno otežava pružanje pravne pomoći. Ni jedan od njih, pošto su svi muškarci, nije negirao da je počinio krivično delo zbog kojeg je uhapšen, ali svi tvrde da su doživeli torturu. Čak tri optužbe za torturu su za hapšenja u Leskovcu -kazao je Arambašić, koji je angažovan na ovom trogodišnjem projektu Međunarodne mreže pomoći I.A.N.

  On je rekao da je najdrastičniji primer torture bio prilikom hapšenja žrtve, koja tvrdi da je bila u vozilu sa četvoricom policajaca, koji su je stavili na pod i držali čizme na njoj.

  Arambašić je naglasio da su najveći problemi u pravnom zastupanju žrtava torture zato što su istražni postupci spori, ne završavaju se i nisu podvrgnuti kontroli javnosti.

  -Kod nas nije praksa da je za istragu o torturi dovoljna samo izjava žrtve. Veliki problem je što u našem zakonu krivično delo tortura zastareva posle 10 godina, a Konvencija zaštita protiv torture Ujedinjenih nacija ne poznaje zastarelost. Takođe, ogroman je problem sa zdravstvenom dokumentacijom jer često nije validna. Mnoge žrtve torture imaju postupke koji se vode protiv njih, te ne možemo da im pružimo pravnu zaštitu dok ne budu saslušani kao osumnjičeni-rekao je advokat.

  Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava-Niš i lokalni koordinator projekta, rekla je da su sada mnogo češći primeri torture i nečovečnog postupanja prilikom hapšenja u odnosu na zatvore.

  -U zatvorima sada imamo izolovane slučajeve torture čuvara prema osuđenicima. Sad je češća tortura osuđenika prema drugim osuđenicima, ali su to jako teško dokazivi slučajevi i veoma retko se podnosi krivična prijava-istakla je ona.

  Arambašić je podsetio da se pretpostavlja da u psihijatrijskim ustanovama i staračkim domovima ima žrtava torture koje zbog nemoći ne mogu da to prijave, te da je potrebno da se obrati mnogo više pažnje na takve ustanove.

  Projekat „ Sveobuhvatna akcija protiv torture“ počeo je da se realizuje 1. januara prošle godine   u Srbiji i Makedoniji u partnerstvu tri organizacije Mreže  I.A.N., Centra za gradjanske inicijative Prilep i Centra za ljudska prava- Niš.

  U skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, građani sa teritorije cele Srbije mogu dobiju pravni pomoć i pravno zastupanje, a za to su  angažovani advokati iz Niša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara koji imaju veliko iskusto u oblasti ljudskih prava. Advokati će  pred sudom zastupati 10 žrtava, a pravne savete će dobiti od 120 do 150 osoba.


  PRIJAVA TORTURE I NEČOVEČNOG POSTUPANJA

  Lidija Vučković, direktorka Centra za ljudska prava Niš  pozvala je potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja da se zbog dobijanja besplatne pravne pomoći i zastupanja pred odgovarajućim sudovima  jave na telefon Centra za ljudska prava-Niš : 018  524 332 , pošalju pismo na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs ili poštom na adresu : Centar za ljudska prava Niš, Ulica cara Dušana, br. 54  PC „Dušanov Bazar“ Kupola, lokal 202  18000 Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi