• Zdravstveni inspektori sprovode vanrednu inspekciju u Hitnoj pomoći u Nišu zbog sumnje da je bilo propusta u lečenju devojke Nevene M. koja je preminula od gripa
  • Inspekcija treba da utvrdi da li je ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka jer je devojka čak četiri puta dolazila po pomoć sa visokom temperaturom
  • Nevenin mladić optužio je lekare za propust jer je nisu odmah uputili kod pulmologa.
  • U Nišu su dve osobe umrle od gripa, a 25 je hospitalizovano, od kojih osam ima najozbiljnije komplikacije
foto: Vesna Torović

Ministarstvo zdravlja naložilo je hitnu proveru postupka lečenja Nevene M. (27) koja je prošle subote preminula od posledica gripa na Infektivnoj klinici u Nišu.

Zbog sumnje  da je bilo propusta u radu zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu prilikom Neveninog lečenja, zdravstveni inspektori sprovode  vanrednu inspekciju u ovoj zdravstvenj ustanovi.

Vanredna inspekcija i kontrola treba da utvrde da li ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka, jer je prema svim do sada iznetim podacima devojka čak četiri puta dolazila u ordinaciju Hitne pomoći Niš sa veoma visokom temperaturom i otežanim disanjem.

U prva dolaska lekari su ovoj mladoj pacijentkinji prepisivali „paracetamol“ i vraćali je kući. Tek kada  je Nevena četvrti put došla na pregled shvatili su da je ona u kritičnom stanju i ambulantnim vozilom prebacili su je u obližnju Infektivnu kliniku Kliničkog centra u Nišu.

Mladić preminule devojke optužio je zdravstvene radnike Hitne pomoći za propust u Neveninom  lečenju jer je nisu odmah uputili kod pulmologa.

Direktor Slavoljub Živadinović rekao je  da se i u samoj ustanovi ispituju okolnosti ovog slučaja.

-Interna Komisija za proveru kvaliteta pružanja usluga proverava sve detalje prijema na pregled u ordinaciji zavoda, kao i postupanja lekara i drugog osoblja u našoj ustanovi prema pacijentkinji. Dok komisija ne podnese izveštaj nismo u mogućnosti da donosimo bilo kakve zaključke, a još manje da bilo koga optužujemo za propuste – kaže Živadinović.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović iz Beograda ocenio je da je “očigledno bilo  propusta u zbrinjavanju ove devojke bilo, jer Zavod nema svoju laboratoriju i trebalo je drugačije da postupi – morao je odmah pacijentkinju da pošalje u neku od referentnih ustanova”.

Podsetimo, u Nišu su tokom proteklog vikenda dve osobe preminule od gripa, 25 zaraženih je hospitalizovano, od kojih osam imaju teške komplikacije.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here