More

  ZBOG SMRTI DEVOJKE OD GRIPA INSPEKCIJA U HITNOJ POMOĆI U NIŠU

  • Zdravstveni inspektori sprovode vanrednu inspekciju u Hitnoj pomoći u Nišu zbog sumnje da je bilo propusta u lečenju devojke Nevene M. koja je preminula od gripa
  • Inspekcija treba da utvrdi da li je ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka jer je devojka čak četiri puta dolazila po pomoć sa visokom temperaturom
  • Nevenin mladić optužio je lekare za propust jer je nisu odmah uputili kod pulmologa.
  • U Nišu su dve osobe umrle od gripa, a 25 je hospitalizovano, od kojih osam ima najozbiljnije komplikacije
  foto: Vesna Torović

  Ministarstvo zdravlja naložilo je hitnu proveru postupka lečenja Nevene M. (27) koja je prošle subote preminula od posledica gripa na Infektivnoj klinici u Nišu.

  Zbog sumnje  da je bilo propusta u radu zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu prilikom Neveninog lečenja, zdravstveni inspektori sprovode  vanrednu inspekciju u ovoj zdravstvenj ustanovi.

  Vanredna inspekcija i kontrola treba da utvrde da li ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka, jer je prema svim do sada iznetim podacima devojka čak četiri puta dolazila u ordinaciju Hitne pomoći Niš sa veoma visokom temperaturom i otežanim disanjem.

  U prva dolaska lekari su ovoj mladoj pacijentkinji prepisivali „paracetamol“ i vraćali je kući. Tek kada  je Nevena četvrti put došla na pregled shvatili su da je ona u kritičnom stanju i ambulantnim vozilom prebacili su je u obližnju Infektivnu kliniku Kliničkog centra u Nišu.

  Mladić preminule devojke optužio je zdravstvene radnike Hitne pomoći za propust u Neveninom  lečenju jer je nisu odmah uputili kod pulmologa.

  Direktor Slavoljub Živadinović rekao je  da se i u samoj ustanovi ispituju okolnosti ovog slučaja.

  -Interna Komisija za proveru kvaliteta pružanja usluga proverava sve detalje prijema na pregled u ordinaciji zavoda, kao i postupanja lekara i drugog osoblja u našoj ustanovi prema pacijentkinji. Dok komisija ne podnese izveštaj nismo u mogućnosti da donosimo bilo kakve zaključke, a još manje da bilo koga optužujemo za propuste – kaže Živadinović.

  Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović iz Beograda ocenio je da je “očigledno bilo  propusta u zbrinjavanju ove devojke bilo, jer Zavod nema svoju laboratoriju i trebalo je drugačije da postupi – morao je odmah pacijentkinju da pošalje u neku od referentnih ustanova”.

  Podsetimo, u Nišu su tokom proteklog vikenda dve osobe preminule od gripa, 25 zaraženih je hospitalizovano, od kojih osam imaju teške komplikacije.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi