More

  ZBOG NOVOG KLINIČKOG CENTRA BI MOGLE DA BUDU SRUŠENE OBLIŽNJE LEGALNO IZGRAĐENE KUĆE?

  • Zbog novog Kliničkog centra moglo bi se dogoditi da grad Niš pribegne rušenju više desetina kuća u njegovoj neposrednoj blizini, mada su one legalno izgrađene, upisane u katastar i predviđene važećim Generalnim urbanističkim planom
  • Vlasnici više kuća u toj zoni najavljuju proteste zbog potencijalne  „niške Sava Male“, smatrajući da se takva odluka priprema, i to po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara ili tajkuna zainteresovanih za ovi isplativu zonu
  • Vlasnici podsećaju  da su njihove kuće od 1950. do 2011. godine godine bile na „površini javne namene“, koja je služila „za potrebe Kliničkog centra“, koji ih je mogao raseliti u svakom trenutku, te se boje da bi Grad mogao da vrati javnu namenu ove lokacije, umesto poslovno- stambene, koju  sada ima
  • Na sednici Skupštine grada Niša, zakazanoj za sutra, razmatraće se parcijalne izmene i dopune aktuelnog GUP-a, kao i plana Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Medijana, koje ponovo „otvaraju“ pitanje urbanističkog statusa ove zone
  • Gradski zvaničnici kažu da se ni u jednom od ova dva urbanistička dokumenta koji će se naći na Skupštini ne navodi se da će ova lokacija promeniti namenu, te da su tvrdnje građana neosnovane
  • Oni preciziraju da je Komisija za planove u ovim urbanističkim dokumentima predložila da se sada ne donosi konačna odluka, već da se to reši budućim Planom detaljne regulacije za zonu oko novog KC
  • Pojedini stručnjaci upozoravaju da i sam novi KC ima niz urbanističkih propusta, među kojima je i lokacija na kojem je izgrađen, koja je odvojena od lokacije starog KC, i to saobračajnicom, što je „amaterizam“ koji izmežu ostalog poskupljuje funkcionisanje KC u celini

  Zbog otvaranja novog Kliničkog centra (KC) moglo bi se dogoditi da grad Niš pribegne rušenju više desetina kuća u njegovoj neposrednoj blizini, mada su one legalno izgrađene, upisane u katastar i predviđene važećim Generalnim urbanističkim planom (GUP). Iako projekat novog KC ne obuhvata ove parcele, a predviđa ulaz za pacijente sa druge strane, odnosno od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, pojedini gradski zvaničnici zagovaraju ovakvo rešenje, pozivajući se na mišljenje „struke“.

  Pitanje urbanističkog statusa ove zone, od Stomatološkog fakulteta do Vojne bolnice, ponovo je otvoreno u parcijalnim izmenama i dopunama aktuelnog GUP-a, kao i Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Medijana, o kojima će sutra raspravljati odbornici Skupštine grada. Vlasnici više kuća u toj zoni najavljuju proteste, optužujući pojedine gradske zvaničnike da žele da promene urbanističku namenu njihovih placeva ne zbog javnog interesa, već po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kome se „ne sviđa da u blizini velelepnog KC-a budu ovakve kuće“, ili tajkuna zainteresovanih za tu lokaciju, čija cena zbog novog KC raste.

  Posle 60 godina neizvesnosti- nova neizvesnost

  – Kada je gradonačelnik Niša (Darko Bulatović) nedavno na jednoj niškoj televiziji pokazao sliku moje porodične kuće, gde sam rođena i gde živim 52 godine, i rekao da su naše kuće smetnja vozilima Hitne pomoći do dođu do zgrada te zdravstvene ustanove i novog Kliničkog centra, koje su jedna do druge, pa zajedno sa voditeljem došao do zaključka da moja kuća treba da bude srušena, završila sam u Urgentnom centru, u ambulanti Kardiologije i Neurologije, kaže Vesna Filipović, jedna od vlasnica kuća u ovoj zoni.

  Ona kaže da je gradonačelnik Bulatović tada izjavio da su sve njihove kuće u toj zoni „takoreći javni interes“. Pre toga resorni većnik Miloš Milošević javno je kazao da bi trebalo ukinuti stambenu namenu te zone, što znači da stambeni objekti na toj lokaciji nisu poželjni.

  – Kako da verujemo gradskoj vlasti da rade u interesu naroda i štite javni interes, ako svim svojim postupcima ne štite, već nastoje da ugroze ličnu imovinu „svojih“ građana?- kaže Filipović, ocenujući da će ukoliko njihove kuće zaista budu srušene po odluci Grada „to biti nova Sava Mala“.

  Njene komšije, koje žele da sačuvaju anonimnost, podsećaju da su skoro „čitav život“ bili u neizvesnosti šta će biti sa njihovim kućama, iako su u njihovom vlasništvu. Kažu da je zemljište na kojem se nalaze kuće od 1950. do 2011. godine u urbanističkim aktima definisano kao „površina javne namene“, za potrebe (starog) Kliničkog centra, koji se takođe nalazi u blizini. Takva „namena“ je značila da je KC „mogao da ih raseli u svakom trenutku“, ukoliko proceni da je to nužno, a da je Grad bio u obavezi da im obezbedi stanove, koji bi bili, kako veruju, „ko zna kakvi i na ko zna kojoj lokaciji“.

  Tek 2011. godine, nakon što je obelodanjeno da projekat novog KC-a ne obuhvata njihove parcele, kao i da je ulaz za pacijente u taj KC sa druge strane, oni su nizom pritisaka na institucije i protestima izdejstvovali da u niški GUP bude upisano da površina na kojoj su njihove kuće dobije „stambeno- poslovnu namenu“.

  – Poverovali smo da smo posle više od 60 godina svoji na svome- kažu.

  Od tada su počeli da im se javljaju investitori koji su prepoznali značaj ove lokacije, a odgovaralo im je što su GUP i novi urbanistički planovi dozvoljavali gradnju poslovno- stambenih objekata do šest spratova. Deo vlasnika nije bio zainteresovan za prodaju svojih kuća, a deo ih je prodao pod prilično povoljnim uslovima , dobivši zauzvrat novac, ili kvalitetne stanove na drugoj lokaciji, ili ugovore za stanove u budućim višespratnicama na istoj lokaciji.

  – Sada je sve to dovedeno u pitanje, jer bi ukidanje stambene namene ove lokacije „rasteralo“ dobar deo investitora, a eventualno vraćanje njene „javne namene“ opet otvorilo mogućnost našeg „prinudnog raseljavanja“ i rušenja naših kuća ili drugih objekata na ovoj površini- tvrde oni.

  Grad: Novi KC privlači vozila, a ove kuće ili buduće zgrade bi mogle da otežaju saobraćaj i parkiranje

  U gradskoj upravi Niša kažu da se u parcijalnim izmena i dopunama GUP i Plana generalne regulacije područja opštine Medijana uopšte ne navodi se da će ova lokacija ponovo dobiti javnu namenu za potrebe KC, niti da će sadašnja poslovno- stambena namena postati samo poslovna, niti da spratnost objekata treba da se smanji. Dodaju da su ova dva urbanistička plana predhodno već usvojena na sednici Skupštine opštine Medijana, na čijoj se teritoriji nalaze ti placevi i kuće.

  – U početnim izmenama i dopunama GUP-a i Plana generalne regulacije opštine Medijana jeste bilo predviđeno korigovanje namene ove površine i smanjenje spratnosti objekata. Na takav predlog stigle su primedbe građana i investitora, koje su na takozvanom javnom uvidu i obrazložene. Nakon toga, na sednici gradske Komisije za planove nađen je kompromis- da se sada ne donosi konačna odluka, već da se to reši budućim Planom detaljne regulacije za zonu oko novog KC-a- ojašnjava Miroljub Stevanović, direktor niškog Zavoda za urbanizam.

  Stevanović kaže da se Plan detaljne regulacije donosi i usvaja po istoj proceduri kao viši urbanistčki akti, odnosno GUP i Plan generalne regulacije. To znači da će ovaj akt biti na bar dva javna uvida, na kojima će zainteresovani građani iznositi i obrazlagati primedbe, a pre nego što ga usvoji Skupština grada „proći“ će i Skupštinu opštine Medijana i Gradsko veće.

  – GUP je 2011. godine izašao u susret građanima i predvideo poslovno- stambenu namenu ove zone, pošto novi KC tada nije postojao. On je u međuvremenu izgrađen i otvoren, te sada privlači veći broj vozila- ona koja pripadaju zdravstvenim ustanovama, pacijentima i drugim građanima. Stručna mišljenja kažu da bi izgradnja višespratnih stambenih objekata na tim placevima drastično pogoršala saobraćaj celog prostora i povećala pritisak na parkirališta- kaže Stevanović.

  Predsednik Skupštine gradske opštine Medijana Žarko Ranković dodaje da opština Medijana o ovom pitanju ne odlučuje, već da je to u nadležnosti Grada. Skupština opštine Medijana je usvajanjem parcijalnih izmena GUP-a i Plana generalne regulacije područja opštine Medijana „samo“ dala pozitivno mišljenje o tim planovima, koje su prethodno obradili stručnjaci gradskog Zavoda za urbanizam, gradski Sekretarijat za planiranje i gradska Komisija za planove. Planove u konačnom usvaja Skupština grada.

  – Nemam lični stav vezan za ovu lokaciju, osim što sam uveren da pravi odgovor na ovo pitanje može da pruži jedino struka- kaže Ranković.

  Građani: oko novog KC-a je 20 hektara zemljišta za saobraćaj i parkiranje

  Građani sa ove lokacije negiraju tvrdnje da njihovi placevi i kuće, kao i budući stambeno- poslovni objekti koje investitori nameravaju da grade, predstavljaju saobraćajni ili parkirališni problem za zaposlene, pacijente i građane koji dolaze u novi KC.

  – Oko novog KC-a, starog KC-a i Vojne bolnice ima više od 20 hektara zemljišta na kojem novi KC može da se „širi“, pa i da gradi nove parkinge- kažu.

  Oni dodaju da budući stambeno- poslovni objekti, koje investitori žele da grade namesto dela njihovih kuća, ne moraju ni na koji način smetati novom KC-u, ukoliko bi grad doneo odluku da se sa te strane ne otvaraju prozori. Jedan od vlasnika kuća, inače slikar, ponudio je da na budućim objektima uradi murale, čime bi se čitav urbanistički utisak dodatno popravio, tvrde.

  Pojedini stručnjaci: novi KC je igrađen neplanski i neznalački

  Pojedini stručnjaci, pak, tvrde da bi u urbanističkom smislu mogao da bude sporan upravo novi KC.

  Arhitekta Miro Urošević, specijaliziran za analizu, planiranje, projektovanje i gradnju zdravstvene mreže i bolnica, što je inače radio u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu i Švedskoj, ocenjuje da je novi KC izgrađen na lokaciji koja je problematična. On je odvojen od starog KC, i to saobraćajnicom, što između ostalog poskupljuje funkcionisanje ove zdravstvene ustanove u celini.

  – Ovakva gradnja je neplanska, neznalačka i amaterska. Niški KC je bukvalno presečen na dva dela, što je nedopustivo u gradnji savremenih zdravstvenih ustanova, koje su po pravilu centralizovane na način da se u njihovom središtu nalazi dijagnostičko-terapijski centar, a oko njega klinike- kaže on, uz upozorenje da će ovakvo „presecanje“ otežati i poskupeti transport i komunikaciju pacijenata, zaposlenih, medicinskog materijala i hrane.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar Lončar i rukovodstvo KC Niš više puta su, međutim, isticali da je ovaj zdravstveni objekat „najbolji Klinički centar na Balkanu“. Prema njihovim rečima, on predstavlja „malo remek delo“, koje je i izgrađeno i opremljeno po najnovijim svetskim standardima.

  Ovaj zdravstveni objekat, koji je inače svećano otvoren 17. decembra prošle godine, još uvek radi bez upotrebne dozvole. Nadležna Komisija za tehnički pregled pustila ga je samo u „probni rad“, kako bi utvrdila njegovu „podobnost za upotrebu“. Objekat bi do 2. avgusta morao da ima upotrebnu dozvolu kako bi mogao da nastavi rad.

  Izgradila ga je italijanska firma INSO, uz veći broj podizvođača. Radovi su započeli sredinom oktobra 2013. godine, a rok za njihov završetak bio je 32 meseca i probijen je nekoliko puta. Prema podacima na sajtu KC-a,  vrednost radova iznosila je 32 miliona evra, obezbeđenih kroz kredit Evropske investicione banke.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi