More

    ZBOG NAMEŠTANJA JAVNIH NABAVKI OSAM PREDUZEĆA IZ BEOGRADA, NIŠA I JAGODINE KAŽNJENA SA 60 MILIONA DINARA

    • Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su beogradske firme “Original doo, “Birolinija doo”, “Biro Print sistemi doo”, “Dikti Line doo”, “Кonica Minolta poslovna rešenja SE doo”, niške firme “Mikops doo” i “Birodeveloping doo”, kao i jagodinska firma “Birotehnika doo” nameštale ponude u javnim i privatnim nabavkama u periodu od 2015. godine, a “Biro Print Sistemi” u periodu od aprila 2017. godine
    • One su to činile tako što su preko preduzeća “Original” razmenjivale informacije o tome koja od njih će podneti ponudu i kod kog naručioca dok su se ostale uzdržavale od podnošenja ponuda ili tako što su simulirale konkurenciju pribavljajući fiktivne ponude sa višom cenom od ciljanog ponudjača, saopštila je Komisija
    • Tajni dogovor konkurenata otkriven je uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je dostavio dokaze o tome i na taj način “sebi obezbedio oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije, što je omogućeno zahvaljujući ‘pokajničkom programu’ koji sprovodi Кomisija”

    Кomisija za zaštitu konkurencije (KZZK) saopštila je danas da je izrekla “meru zaštite konkurencije” u ukupnom iznosu od oko 60 miliona dinara za osam privrednih društava iz Beograda, Niša i Jagodine koja su nameštala ponude u javnim i privatnim nabavkama birotehničke opreme i njenog servisiranja.

    foto: shutterstock

    Komisija je utvrdila da su kompanije “Original doo” Beograd, “Mikops doo” Niš, “Birolinija doo” Beograd, “Biro Print sistemi doo” Beograd, “Dikti Line doo” Beograd, “Birodeveloping doo” Niš, “Birotehnika doo” Jagodina i “Кonica Minolta poslovna rešenja SE doo” Beograd, „zaključile zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđivale prodajne cene ili druge uslove trgovine, a koji su za cilj imale ograničavanje i sprečavanje konkurencije“.

    – Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije- navela je Komisija.

    U njenom saopštenju se naglašava da „nameštanje ponuda predstavlja veoma tešku povredu konkurencije i da se ovakvo ponašanje od strane većine društava ponavljalo iz nabavke u nabavku u periodu dužem od tri godine“.

    Kako je precizirano, ove firme su „nameštale“ ponude u javnim i privatnim nabavkama u periodu od 2015. godine, izuzev “Biroa Print Sistema”, koji je to činio od aprila 2017. godine.

    – To su radili tako što su preko društva “Original” razmenjivali informacije o tome koje društvo će podneti ponudu i kog naručioca, dok su se ostali uzdržavali od podnošenja ponuda. Primenjivali su i drugu formu nameštenih ponuda tako što su simulirali konkurenciju pribavljajući uslužne, odnosno prateće ponude sa višom cenom od ciljanog ponudjača, koje se mogu tretirati kao fiktivne ponude- navela je Komisija.

    Tajni dogovor konkurenata otkriven je uz pomoć učesnika u tom sporazumu.

    foto: m.k.

    – On je Кomisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije, što je omogućeno zahvaljujući “pokajničkom program” koji sprovodi Кomisija- navodi se u saopštenju.

    Iz Komisije su podsetili da do tajno dogovorenih ponuda, i u javnim tako i u privatnim nabavkama, dolazi “sa ciljem da se eliminiše konkurencija jer rizik od konkurencije vrši pritisak na ponudjače da ponude niže cene i/ili bolje uslove trgovine“.

    POSTAVI KOMENTAR

    молимо унесите свој коментар!
    овдје унесите своје име

    Slični tekstovi