More

  Zbog koronavirusa odložen Festival “Teatar na raskršću“ u Nišu

  • Festival “ Teatar na raskršću”, koji je trebalo da traje od 12. do 19. marta, odložen je za septembar zbog koronavirusa
  • Narodno pozorište iz Niša je saopštilo da je odluka o odlaganju usledila zbog preporuke Instituta Batut da se odlože sve međunarodne manifestacije, a “ Teatar” na raskršću okuplja pozorišta iz 12 zemalja, kao i umetnike i novinare iz čitavog regiona
  • Drugo izdanje “ Teatra na raskršću” pratile su brojne afere, otkazivanja predstava i reditelja zbog najave da će pokrovitelj biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  Drugi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ u Nišu, koji je trebalo da bude održan od 12. do 19. marta, zbog koronavirusa odložen je za septembar,  saopštio je danas organizator, Narodno pozorište iz Niša.

  foto: m.k.

  -Na osnovu preporuke Instituta Batut iz Beograda da se odlože sve međunarodne manifestacije, a s obzirom na to da “ Teatar na raskršću” okuplja pozorišta iz 12 država, kao i umetnike I novinare iz čitavog regiona, kao i zbog mera predostrožnosti Festival se odlaže i biće održan od 9. do 16.septembra ove godine-naveo je organizator.

  Predstava “1789”u režiji Mirhada Hadi Kurića, kojom je trebalo da bude otvoren “Teatar na raskršću”, ipak će biti premijerno izvedena na Dan Narodnog pozorišta Niš -11. marta.

  Gledaoci su zvaničnoj selekcija na Festivalu trebali da vide osam predstava-”Kaligula”, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“ iz Bugarske, “Bakhe”, Igora Vuka Torbice, Narodni teatar Bitolj iz Severne Makedonije, “Čovek, zver i vrlina”, režija Egon Savin, NU Teatar Komedija Skoplje Severna Makedonija, “Razgovori o ljubavi”, režija Jernej Lorenci, koprodukcija Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora, Drama Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana, Slovenija, “Zločin i kazna”  režija Dušan Petrović, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, “Baal”, režija Vito Taufer, Slovensko mladinsko gledališče, Slovenija, “Lorencačo”, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište, Srbija i “Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji vode nikuda”, režija Andrea Gavriliu, Severno pozorište Satu Mare „Mihai Raisu“,  Rumunija.

  foto: m.k.

  Inače, drugo izdanje “ Teatra na raskršću” pratila su otkazivanja predstava i reditelja jer je direktor niškog teatra saopštio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj Festivala.

   Hrvatski reditelj Igor Vuk Torbica je zbog toga odbio da režira u Nišu, a reditelj Kokan Mladenović nije hteo da režira predstavu „Sitničarnica kod srećne ruke“ po tekstu akademika Gorana Petrovića, kojom je 11. marta trebalo da bude otvoren festival i obeležen dan niškog teatra.

  “Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije je u znak solidarnosti sa Mladenovićem otkazao učešće na festivalu sa predstavom „Labudovo jezero – novo viđenje“ koju je režirao poznati reditelj iz Srbije.

  Zbog uplitanja politike iz Programskog saveta “ Teatra na raskršća” povukli su se Nebojša Bradić, Aleksandar Milosavljević, Dejan Petković i Darko Lukić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi