More

  ZBOG JAVNE GARAŽE STANARI SINĐELIĆEVOG TRGA U NIŠU ČUVAJU DRVEĆE

  • Nišlije na Sinđelićevom trgu od jutros dežuraju na zelenoj površini da bi sprečili dalju  seču drveća zbog izgradnje javne garaže
  • Radnici koje je angažovao „ Parking servis“ juče su posekli stablo lipe
  • Ovde nema nikakve politike, mi samo želimo da sprečimo lokalnu vlast u nameri da nam uzme zelenu površinu zarad javne garaže-rekla je Danka Popović, jedna od stanarki Sinđelićevog trga
  • Ona je kazala da na tom prostoru već postoji javno parkiralište sa 100 mesta, a da gradska vlast sad hoće da poveća taj broj
  • Miodrag Stanković, predsednik GO Demokratske stranke u Nišu rekao je da je loše što gradska vlast nije o ovom projektu organizovala javnu raspravu
  • Mi nismo protiv izgradnje garaže – već smo za podzemnu garažu sa parkom – rekao je Branislav Jovanović iz Stranke slobode i pravde.

  Stanari zgrada na Sinđelićevom trgu u Nišu od jutros dežuraju na zelenoj površini gde je juče počela seča drveća zbog izgradnje javne garaže.

  Nezadovoljni građani juče nisu uspeli da spreče radnike koje je angažovao „Parking servis“ da poseku stablo lipe.

  foto: V.T.

  -Moramo da sačuvamo ostalih desetak stabala, jer nam ona daju čist vazduh. Ovde nema nikakve politike, mi samo želimo da sprečimo lokalnu vlast u nameri da nam uzme zelenu površinu zarad javne garaže-rekla je Danka Popović, jedna od stanarki Sinđelićevog trga

  Ona je najavila da će se građani smenjivati na po dva sata, kako bi odbranili stabla od testera na prostoru iza Narodnog pozorišta.

  Popović je istakla da na tom prostoru već postoji javno parkiralište, i da je nedopustivo da se tu gradi i javna garaža.

  -Ispod naših prozora svakodnevno se parkira po 100 automobila, a sad hoće taj broj da povećaju i da nas ostave bez drveća. Ovde stanuje mnogo starih i bolesnih ljudi, kojima će dodatno da smeta buka koju će da prava kola kad ulaze u javnu garažu-naglasila je Popović.

  foto: V.T.

  Ona je kazala da ima prostora u gradu koji može biti iskorišćen za izgradnju parkinga i garaža, da to ne mora po svaku cenu da bude u strogom centru grada.

  -Zašto ne grade javnu garažu na parkingu kod Gradske kuće? Ne može samo jedna strana da bude zadovoljna, da to budu samo vozači, mora da postoji solidarnost, da i mi stanari budemo zadovoljni- izjavila je Popović i dodala da u njihovom kraju nema nijednog mobilijara za decu.

  Niški Savez za Srbiju  podržao je Nišlije sa Sinđelićevog trga u njihovom protestu protiv izgradnje javne garaže na tom prostoru.

  -Gradska vlast je  ušla u ovaj projekat bez ikakve javne rasprave. Treba otvoriti debatu, možda je trebalo da se predstavi više idejnih rešenja. Mi smo tražili da se iznađu lokacije jer postoje u GUP-u za izgradnju javne garaže, ali to su ozbiljni poduhvati i naš predlog je podzemna garaža koja bi mogla da se gradi sa privatnim partnerom – rekao je Miodrag Stanković, predsednik GO Demokratske stranke u Nišu.

  Branislav Jovanović iz Stranke slobode i pravde rekao je da metalna konstrukcija ne bi trebalo da stoji pored zgrade Narodnog pozorišta.

  -Ovaj prostor ovde to ne dozvoljava, jer se radi o najužem gradskom jezgru, u blizini je kulturni spomenik, mi nismo protiv izgradnje garaže – već smo za podzemnu garažu sa parkom – kazao je  Jovanović.

  Lider Socijaldemokratske stranke u Nišu Dragoslav Ćirković ocenio je da grad postaje „deponija Beograda“ što se javnih garaža tiče, jer bi se u ovom slučaju nastavio model izgradnje parkirališta sličan onom kod Doma zdravlja.


  U NOVOJ MONTAŽNOJ GARAŽI  130 MESTA

  JP “ Parking servis” ranije je saopštio da će na Sinđelićevom trgu izgraditi montažnu garažu poput one koja je već izgrađena pored Doma zdravlja.

  Gradsko veće odobrilo je decembra 2018. godine ovom preduzeću korišćenje investicionog kredita od 40 miliona dinara za izgradnju garaže.

  Na parkingu na Sinđelićevom trgu trenutno postoji 78 mesta za parkiranje, a nakon izgradnje montažne garaže broj parking mesta bio bi oko 130.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi