More

  ZBOG ARHITEKTONSKIH BARIJERA OSOBE SA INVALIDITETOM U NIŠU SE OTEŽANO LEČE, ŠKOLUJU I „STIŽU“ DO VLASTI

  • U ovogodišnjem budžetu grada Niša predviđeno je pet miliona dinara za ugradnju liftova u Gimnaziji „9. Maj“ i Osnovnoj školi „Branko Miljković“ i pristupne rampe u osnovnoj školi u selu Trupale
  • Sledeći koraci su da do kraja godine bude donet akcioni plan za pristupnost, kaže Dragan Đorđević, predsednik Odbora za ljudska prava, koji je zajedno sa još pet organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom „isposlovao“ ovakva budžetska sredstva
  • Na teritoriji Niša postoji 37 osnovnih i 21 srednja škola, a lift ima samo jedna
  • Liftove nemaju ni pojedine klinike niškog Kliničkog centra, među kojima je i Klinika za onkologiju, kao i Skupština grada, Gradska kuća i sudovi
  • Prema nedovoljno preciznim podacima, u Nišu i Srbiji oko deset odsto građana čine osobe sa invaliditetom 
  foto: odbor za ljudska prava

  Iako lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu da stvaraju pritupačno i dostupno okruženje za sve građane, oni u invalidskim kolicima još uvek nailaze na brojne prepreke koje ih često teraju da život provedu „u četiri zida“, upozorili su ovih dana predstavnici niških organizacija koje se bave pravima osoba sa invaliditetom.

  Prema nedovoljno preciznim podacima, u Nišu i Srbiji oko deset odsto građana čine osobe sa invaliditetom. 

  Precizni podaci ne postoje jer Srbija između ostalog još uvek nema registar ove kategorije građana, na osnovu kojeg bi se između ostalog odgovorno planirale potrebe i sredstva, kažu u tim organizacijama.

  – Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakon o lokalnoj samoupravi previđaju obavezu gradova i opština da obezbede dostupno okruženje za sve građane, ali oni to ne rade ni planski ni redovno. U Nišu smo pokrenuli inicijativu koja bi mogla predstavljati početak sistemskog rešavanja problema i biti model za sve lokalne samouprave u Srbiji- kaže Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava.

  Ovaj Odbor, u saradnji sa Udruženjem distrofičara, kao i Fondacijom PONS, Centrom za samostalni život invalida, Udruženjem studenata sa hendikepom i Udruženjem paraplegičara nišavskog okruga, uspeo je da, kroz inicijatvu „Zajedno za pristupačnost“, „natera“ nišku vlast da u ovogodišnjem budžetu predvidi pet miliona dinara za uklanjanje arhitektonskih barijera  ispred  i unutar škola.

  Sredstva su namenjena za ugradnju liftova u Gimnaziji „9. Maj“ i Osnovnoj školi „Branko Miljković“, koje već imaju pristupne rampe, kao i izgradnju rampe u osnovnoj školi u selu Trupale.

  – Naš sledeći zadatak je da do kraja ove godine Niš donese akcioni plan za pristupnost, a da svake sledeće godine u budžetu budu predviđena sredstva za uklanjanje arhitektonskih i drugih barijera. Cilj je i da se organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom osnaže do mere da stalno podsećaju nadležne na njihove zakonske obaveze i insistiraju na njihovoj realizaciji- kaže Đorđević.

  Prema dostupnim podacima, na teritoriji Niša postoji 37 osnovnih i 21 srednja škola, a lift ima samo jedna od njih, osnovna škola „Ivo Andrić“, koja ga je obezbedila kroz finansijsku podršku Evropske unije.

  Liftove nemaju ni pojedine klinike niškog Kliničkog centra, među kojima je i Klinika za onkologiju.

  Nemaju ih ni gradske institucije u kojima se donose odluke od značaja za građane, kao što su Skupština grada, Gradska kuća, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća, i sudovi.

  U organizacijama koje se bave pravima osoba sa invaliditetom podsećaju i da autobusi gradskog prevoza najčešće nemaju rampe, a ukoliko ih imaju one su „pokvarene i istrulele“.

  Situaciju dodatno komplikuje činjenica da grad ima samo nekoliko kombija za prevoz osoba sa invaliditetom, od kojih se neki mogu koristiti isključivo pre podne.

  Ivičnjaci na trotoaru se obaraju, ali to se „ne radi po obaveznim standardima o nagibu i drugim karakteristikama“.

  Na taktilnim stazama namenjenim slepim i slabovidim osobama, koje postoje na malom broju ulica, postavljaju se tezge ili kiosci.

  Čak i pojedini novoizgrađeni stambeni objekti dobijaju upotrebne dozvole iako nemaju pristupne rampe koje su danas po zakonu obavezne, navode u tim organizacijama.


  MANJAK PERSONALNIH ASISTENATA I LIČNIH PRATILACA

  Niš ima 35 personalnih asistenata i samo šest ličnih pratilca, što je malo za grad od oko 250.000 građana, upozoravaju u organizacijama osoba sa invaliditetom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi