More

  ZAVRŠENO SUĐENJE PO TUŽBI ČEDOSLAVE RISTIĆ ZBOG „NEOVLAŠĆENOG“ UPADA BAGERA OPŠTINSKOG PREDUZEĆA U NJEN PRIVATNI POSED

  • Ristić pokrenula postupak pred Osnovnim sudom u Kuršumliji zbog smetanja državine od strane javnog preduzeća „Toplica“ čiji su bageri upali na njen privatni posed, izmestili među, srušili kapiju i iskopali kanal od 40.tak metara kako bi postavili vodovodno- kanalizacionu mrežu za „povlašćenog“ komšiju
  • Direktor „Toplice“ Vojimir Čarapić „priznaje“ da su radovi izvedeni bez odluke nadležnog opštinskog organa, projekta i upotrebne dozvole, ali tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom
  • Čarapić kaže da je tim radovima obezbeđen „grupni interes“, odnosno priključak za „devet do deset domaćinstava“, a ne samo za jedan plac
  • Nije bilo nikakvog javnog interesa za izvođenje ovakvih radova jer su sve kuće na ovom potezu već odavno priključene na vodovodno- kanalizacionu mrežu, kaže Ristić
  • Opštinska uprava Kuršumlija saopštava da ne postoji odluka kojom je utvrđen javni interes za izvođenje ovih radova, a da Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj „nije izdalo rešenje kojim se odobrava njihovo izvođenje“
  • Predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić ipak potpisao nalog za izvođenje radova o trošku opštinskog budžeta

  foto; Danas

  U Osnovnom sudu u Kuršumliji završen je dokazni postupak u suđenju (zapisnik sa prvog suđenja i zapisnik sa drugog suđenja) po tužbi Čedoslave Ristić koja tvrdi da su bageri opštinskog javnog preduzeća “Toplica“ neovlašćeno upali na njen privatni posed, izmestili među, srušili kapiju i iskopali kanal od 40.tak metara, kako bi postavili vodovodno- kanalizacionu mrežu za „povlašćenog“ komšiju.

  Presuda po njenoj tužbi za smetanje državine trebalo bi da bude doneta najkasnije za mesec dana.

  Bageri „Toplice“ upali su sredinom februara na ulaz u privatnu parcelu  Ristićke i njenih rođaka u centru Kuršumlije, na kojoj je i njihova porodična kuća, ne obaveštavajući ih o izvođenju bilo kakvih radova i ne tražeći saglasnost za to.

  „Toplica“ je, prema prvim informacijama, postavila vodovodno- kanalizacionu mrežu za potrebe susedne parcele, koja je, kako Ristićka kaže, u vlasništvu Ivana Todorovića, koji radi u inostranstvu, dok mu je bliski rođak rukovodilac u tom javnom preduzeću.

  Predstavnici „Toplice“ kasnije su kazali da su radovi predstavljali „javni interes“ jer će, kako su rekli, na novopostavljenu mrežu biti priključeno više parcela, zbog čega su i plaćeni iz opštinskog budžeta.

  Direktor „Toplice“: „Plac smo vratili u prvobitno stanje i sada je još bolji“

  Direktor „Toplice“ Vojimir Čarapić kazao je na suđenju da je sve urađeno u skladu sa zakonom i drugim propisima, ali je „priznao“ da su radovi izvedeni bez odluke nadležnog opštinskog organa, projekta i upotrebne dozvole.

  Prema njegovim rečima, za takvim dokumentima „nije ni bilo potrebe“ pošto je „Toplica“ od strane opštine ovlašćena za održavanje mreže i izvođenje „sitnije rekonstrukcije“, u koju, kako je rekao, spadaju i ovi radovi.

  Čarapić je rekao da je tim radovima obezbeđen „grupni priključak“ za pet parcela, odnosno  „devet do deset domaćinstava“, a ne samo za jedan plac. On je kazao da su radovi izvedeni zbog „česte prijava kvarova“  u tom delu grada.

  – Iz naše tehničke službe kazali su mi da se radovi izvode na pristupnom putu, a ne na privatnom vlasništvu. Započeli smo ih jer smo smatrali da se oni izvode na državnoj svojini. Ipak, i da smo znali da je reč o privatnoj svojini, isto bi uradili, jer je postojao grupni interes, mi smo imali tehničke uslove, a vlasnik susedne parcele imao je lokacijsku i građevinsku dozvolu koje su dozvoljavale da se radovi izvedu- kazao je on.

  Direktor „Toplice“ je još kazao da su radnici po postavljanju mreže „plac vratili u prvobitno stanje, pa je prilazni put do kuće na spornom placu još bolji nego što je bio“.

  On je dodao da novoizgrađenu vodovodnu- kanalizacionu mrežu mogu da koriste i Ristići i njihovi rođaci, a ne samo njihove komšije.

  foto: privatna arhiva

  Ristić: „Direktor Toplice’ je nakon početka radova zvao i naše komšije da se priključe i obećavao da će to biti besplatno“

  Čedoslava Ristić je demantovala ovakve tvrdnje.

  – Nije bilo nikakvog javnog interesa za izvođenje tih radova jer su sve kuće na ovom potezu već odavno priključene na vodovodno- kanalizacionu mrežu. Takođe, netačno je da je bilo ko od nas imao bilo kakve probleme sa ovom mrežom i prijavljivao kvarove- kazala je ona.

  Ona je dodala da su radovi na njihovoj parceli obavljani isključivo u privatnom interesu vlasnika susedne parcele, koji, kako je pretpostavila, želi da uveća prostor za gradnju svoje kuće, koju je već započeo, tako što će premestiti mrežu u njihovo dvorište.

  – Direktor „Toplice“ je prilikom obilaska radova na našoj parceli pozvao neke od naših  komšija da se priključe na mrežu. Rekao im je da bi trebalo da iskoriste mogućnost koja im se sada pruža jer će im priključak biti „besplatan“- kazala je.

  Ristić je dodala da je bila i kod predsednika opštine Kuršumlija Rodoljuba Vidića, koji joj je jasno rekao da se radovi izvode po njegovom nalogu i da troškove snosi Opština. I pored saznanja i dokumentacije da se to čini na privatnom posedu, nije hteo da naloži obustavu radova.

  Ona je, inače, sudu priložila informaciju Opštinske uprave Kuršumlija u kojoj je navedeno da opštinsko Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj „nije izdalo rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži na parceli Ristića, niti je takav zahtev podnet nadležnom organu“.

  U ovom dokumentu Opštinske uprave se dodaje da ne postoji ni odluka kojom je utvrđen javni interes za izvođenje radova koji se odnose na kanalizacionu i vodovodnu mrežu na Ristićevoj katastarskoj parceli.

  – Nemamo saznanja ni da postoji projekat koji predstavlja osnov za utvrđivanje javnog interesa za izvođenje ovih radova- navodi se u njemu.


  POLICIJA ŠTITI NEOVLAŠĆENI UPAD U PRIVATNI POSED?

  Čedoslava Ristić, koja inače živi u Nišu, kazala je da joj je brat javio da „neki bageri ruše našu kapiju i kopaju naš prilaz“, te je odmah došla u Kuršumliju da sazna da li je, ko i zašto izdao nalog za radove. Njen suprug Zoran seo je ispred rovokopača, pokušavajući da ga zaustavi.

  – Ubrzo je došla policija, koja nije privela one koji sve to neovlašćeno rade, već nas, i to zbog „ometanja“ neovlašćenih radova. Dok su oni bili u policiji radnici „Toplice“ su završili posao, odnosno postavili vodovodno- kanalizacione cevi- kazala je ona.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi