More

  Zavod za zaštitu spomenika prijavio niški Filozofski fakultet inspekciji zbog zazidanih vrata na dekanatu

  • Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu podneo je prijavu Građevinskoj inspekciji protiv niškog Filozofskog fakulteta zbog toga što je zazidao spoljna vrata na zgradi dekanata bez saglasnosti Zavoda, zahtevajući da se “sve vrati u prvobitno stanje”
  • Zavod neće dati naknadnu saglasnost da se ta vrata zazidaju ne samo zato što nije konsultovan, a po zakonu je morao da bude, već i zbog toga što je to urađeno potpuno nakaradno, kaže dirktorka Zavoda Ljiljana Berić
  • U Zavodu kažu da zgrada dekanata nema status kulturnog dobra, ali da je saglasnost Zavoda bila neophodna jer se ona nalazi “u četvrtom stepenu zone zaštite” zbog njenih spomeničkih i kulturoloških vrednosti
  • Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović ocenjuje da je “sve urađeno u skladu sa propisima”, a da to “u istoriji fakulteta nikada nisu bila ulazna vrata već nefunkcionalni otvor”
  • Jovanović je kazala da su ova spoljna vrata “samo zatvorena stiroporom i lepkom” jer su bila na meti huligana, pošto se nalaze u zadnjem delu dvorišta i u mraku, a i zato što nisu služila ničemu već su samo stvarala promaju

  Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu podneo je prijavu Građevinskoj inspekciji protiv niškog Filozofskog fakulteta zbog toga što je zazidao spoljna vrata na zgradi dekanata bez saglasnosti Zavoda, zahtevajući da se “sve vrati u prvobitno stanje”.

  – Podneli smo prijavu Građevinskoj inspekciji prošlog petka, zahtevajući da se spoljna vrata dekanata ponovo otvore, kao i da se ne ruši stepenište koje vodi do njih, kako je u medijima najavila uprava fakulteta- kaže Ljiljana Berić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  Ona kaže da Zavod neće dati naknadnu saglasnost da se ta vrata zazidaju ne samo zato što nije konsultovan, a po zakonu je morao da bude, već i zbog toga što je “to urađeno potpuno nakaradno”.

  U Zavodu preciziraju da zgrada dekanata nema status kulturnog dobra, ali da je saglasnost Zavoda bila neophodna jer se ona nalazi “u četvrtom stepenu zone zaštite”, zbog njenih spomeničkih i kulturoloških vrednosti.  

  Oni objašnjavaju da ovakav stepen zaštite nekog objekta znači da zaštita nije direktno utvrđena rešenjem o zaštiti kulturnog dobra, već je obezbeđena posredstvom urbanističko- planske dokumentacije.

  Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović, pak, ocenjuje da je “sve urađeno u skladu sa propisima”, a da to “u istoriji fakulteta nikada nisu bila ulazna vrata već nefunkcionalni otvor”.

  – Taj otvor uopšte nije zabetoniran već zatvoren stiroporom i lepkom- kaže Jovanović.

  Ona kaže da zgrada dekanata nije proglašena kulturnim dobrom, zbog čega fakultet nije ni tražio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  Prema njenim rečima, fakultet se obratio niškoj Upravi za planiranje i izgradnju, pitajući da li mu je potrebna sagasnost  ili druga vrsta akta te Uprave za “tekuće održavanje objekta i izvođenje radova na izgradnji jednostavnih objekata”, te dobio odgovor da mu za takvu vrstu radova to nije potrebno.

  U dopisu nadležnoj gradskoj Upravi fakultet je, međutim, pitao da li mu je takva saglasnost potrebna za izvođenje taksativno navedenih tekućih radova, među kojima je i “popravka oštećenih i dotrajalih fasada i stepeništa”, ali je zazidao spoljna vrata, a planirao je, po rečima dekanice, i da ukloni stepenište koje vodi do njih.

  Zazidavanje ovih vrata je, inače, na društvenim mrežama i u delu medija naišlo na oštre kritike.

  Kritičari su ocenjivali da je na taj način “unižen” arhitekta zgrade, akademsko obrazovanje, pa i ljudsko dostojanstvo.

  Neki od komentatora su se zapitali da li je to učinjeno “kako bi se sprečio odliv mozgova” ili kako u dekanat ne bi “ušao” korona virus.      


  Jovanović: Zazidali smo ih i iz bezbednosnih razloga

  Dekanica Natalija Jovanović je kazala da su ova spoljna vrata zazidana jer su bila na meti huligana, koji su u noćnim satima “više puta pokušali da ih obiju”, pošto se nalaze u zadnjem delu dvorišta i u mraku.

  – Taj otvor se nalazi preko puta stvarnog ulaza u zgradu dekanata, ispred njega sede sekretarice, tako da ničemu ne služi, a stvara promaju- rekla je ona.

  Prema njenim rečima, vrata su zazidana u okviru renoviranja zgrade, koje je trebalo da bude nastavljeno za 20.tak dana, čim počne građevinska sezona.

  Ona je dodala da je preuređenje unutrašnjosti zgrade već završeno.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi