More

  Zastupnik nemačkog konzorcijuma koji je navodno kupio Megatrend: iza mene stoji država

  • Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, rekao je za list Danas da konzorcijum “sigurno postoji”, a da iza njega lično “stoji država”
  • Na pitanje tog lista kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu i dodatne investicije u Megatrend Đorđević je kazao da je “zatvorio finansijsku kontrukciju tako što će profesori kod njega raditi bez novca, jer će im biti glavni motiv da uče studente, a ne da primaju platu”
  • Đorđević, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen “bivšem vlasniku”, a ukoliko nije kada će to biti učinjeno
  • Televizija N1 je objavila da je konzorcijum fondova na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao društvo sa ograničenom  odgovornošću, a da rukovodstvo tog konzorcijuma ne postoji, te da su fotografije nekih rukovodilaca zapravo fotografije modela koje je na internetu svako mogao da kupi
  • Mića Jovanović je za tu televiziju kazao da “nije siguran“ da li kupci univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, kao i da je svih 19 meseci o kupoprodaji razgovarao samo sa Đorđevićem
  • Đorđević je pričao da ima milione evra, a za duže od godinu dana, koliko je bio predsednik stranke, nije mogao da pokrije njen dug, koji je tada narastao na 300.000 dinara, rekao je za Medijsku kutiju advokat Nenad Janković, koji je pre šest meseci na Skupštini Konzervativne reformističke stranke, na kojoj je Đorđević smenjen sa funkcije predsednika, izabran na tu funkciju
  • Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je Megatrend kupio nemački konzorcijum fondova koji zastupa Đorđević, te da se kupac obavezao da će uz kupoprodajnu cenu u ovaj univerzitet investirati  još 150 miliona evra
  foto: Vesna Torović

  Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, rekao je da konzorcijum “postoji”, da će profesori na Megatrendu ubuduće “raditi bez novca”, a da iza njega lično “stoji država”.

  – Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku kontrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im biti glavni motiv da uče studente, a ne da primaju platu- naveo je on u odgovoru na pitanje Danasa da li taj konzorcijum uopšte postoji i ima li prihode, te kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu Megatrenda i dodatne investicije.

  Đorđević, međutim, nije odgovorio na pitanje tog lista da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen “bivšem vlasniku”, a ukoliko nije kada će to biti učinjeno.

  Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je obaveza nemačkog konzorcijum fondova da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra.

  Prema njegovim rečima, studenti nemaju razloga za brigu jer se “suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto  ovom konzorcijumu”.

  Kao jedan od ključnih razloga za prodaju naveo je, kako je kazao, višegodišnji “medijski linč” koji je ugrozio poslovanje univerziteta.

  Televizija N1 je nakon toga objavila da je konzorcijum fondova na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao “obična firma”, odnosno društvo sa ograničenom  odgovornošću, sa minimalnim osnivačkim kapitalom.

  Rukovodstvo konzorcijuma ne postoji, a fotografije nekih članova su zapravo fotografije modela koje je na internetu svako mogao da kupi, navela je N1.

  Sam Jovanović je za tu televiziju kazao da “nije siguran“ da li kupci tog univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, kao i da je svih 19 meseci o kupoprodaji razgovarao samo sa Đorđevićem.

  On je rekao da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u poslu, ali da nije proveravao da li je kupac zaista investicioni fond.

  Bilo mu je važno da je “napravljen ozbiljan ugovor sa svim garancijama i overen kod notara”, a da je na escrow račun kao garancija da će posao biti završen “deponovano tridesetak miliona evra”.

  – Kupoprodaja je stvarna, a ne fiktivna- kazao je Jovanović.

  Đorđević je, pak, za Danas negirao i tvrdnje članova Konzervativne reformističke stranke (KRST), da je juna ove godine smenjen sa funkcije predsednika, na koju je izabran u aprilu 2018, jer nije ulagao u stranku, kako je obećao prilikom ulaska.

  On je demantovao i da su dugovi stranke, zbog kojih joj je već duže vreme blokiran račun, u njegovom mandatu uvećani.

  “Priznao” je jedino tvrdnje da je nekima od zaposlenih u stranci ostao dužan plate.

  – Ja sam razrešen funkcije predsednika stranke na Skupštini, ali ja sam posle sve članove skupštine koji su glasali za moju smenu isključio iz stranke dekretom, tako da sam i dalje predsednik, jer država stoji iza mene. Dugove u stranci nisam pravio, a sekretarice nisam plaćao jer su trebale da rade za ideale, a ne za pare- naveo je on za Danas

  Na pitanje tog lista: da li je tačno da ima diplome tri fakulteta- medicinskog, ekonomskog i pravnog, kako je govorio u KRST-u, i na kojim fakultetima ih je stekao, Đorđević je odgovorio kratko: “Fakultete sam završio u Srbiji”.

  Advokat  Nenad Janković, koji je na junskoj Skupštini KRST-a izabran za predsednika, kazao je za Medijsku kutiju da dug stranke za vreme Đorđevićevog mandata ne samo da nije izmiren već je narastao na 300.000 dinara, a da je on ostao dužan nekoliko plata i stranačkim sekretaricama.

  – Kada smo pokušali da sporenja sa Đorđevićem rešimo mirnim putem, on nam je rekao da želi da ostane predsednik stranke, ali da u nju ništa ne ulaže. Iako je govorio da raspolaže sa milionima evra, iz takvog i sličnog ponašanja stekli smo utisak da on nema novca-  kazao je Janković.

  On, međutim, nije isključio mogućnost da iza Đorđevića “stoji neko iz države”, kako je on više puta i govorio.

  – Već šest meseci Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije odlučilo o našem zahtevu da se upiše Đorđevićevo razrešenje sa funkcije predsednika KRST-a, niti o preimenovanju KRST-a u Reformističku stranku, kako se stranka zvala pre Đorđevićevog dolaska- rekao je Janković.

  Reformistička stranka, sa sedištem u Nišu, formirana je 2005. godine.

  U KRST-u su nezvanično kazali da sumnjaju i u način na koji je Đorđević stekao fakultetske diplome, tvrdeći da sigurno znaju da je on “završio Tehničku školu u Leskovcu”.

  Prema javno dostupnim podacima, Đorđević je “završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini”.

  U njegovim biografskim podacima navodi se da je “suvlasnik više kompanija u Evropskoj uniji i predsednik borda direktora kompanije Efas Europe iz Berlina”.

  Rođen je pre 48 godina u Leskovcu, a dugo godina je živeo u Nemačkoj.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi