More

  Zašto se koronavirus ne testira na najsavremenijem aparatu na Kardiohiruškoj klinici u Nišu?

  • Skoro dve sedmice nema odgovora nadležnih organa da li će početi da koriste najsavremeniji aparat koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo koronavirusa sa Klinike za kardiohirurgiju u Nišu
  • Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas da su “ upoznati da u Nišu postoji taj aparat, ali da on još nije stavljen u funkciju jer nije utvrđeno da li za njega postoje odgovarajući testovi na KOVID-19”
  • Institut za javno zdravlje u Nišu nije odgovorio da li će aparat biti korišćen za testiranje uzoraka, kao i da li je adekvatan za takvu vrstu analiza
  • U Kliničkom centru Niš danas do 15.30 časova hospitalizovano je 38 pacijenata zaraženih koronavirusom,  od kojih je 17 na respiratoru
  foto: Facebook nalog Dragana Milića

  Klinika za kardiohirurgiju u Nišu pre skoro dve sedmice ponudila je „svim relevatnim nadležnim organima“ svoj najsavremeniji aparat koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo koronavirusa.

  Iako je za državne i zdravstvene vlasti  u Srbiji masovno testiranje na KOVID-19 prioritet u suzbijanju pandemije, za sada se nisu izjasnili da li će početi da koriste ovaj aparat.

  Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas na konferenciji u Vladi Srbije da su “ upoznati da u Nišu postoji taj aparat, ali da on još nije stavljen u funkciju jer nije utvrđeno da li za njega postoje odgovarajući testovi na KOVID-19”.

  Direktor Kardiohiruške klinije Dragan Milić je objavio je na svom  fejsbuk profilu da je ovakav aparat, dobijen novembra prošle godine od Komande Vojske SAD u Evropi, marke “Real Time PCR – Quant Studio 5”, u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a da se “rezultati dobijaju za samo dva sata”.

  foto: Facebook

  Prema njegovim rečima,  ovakav aparat je “od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa”. On je saopštio da je njegova klinika spremna da organizuje rad na tom aparatu ili da ga “prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji”.

  Kolegijum Klinike nije precizno odgovorio šta se dogodilo sa njihovom inicijativom, odnosno da li su je uputili Kliničkom centru Niš i Instituitu za javno zdravlje i da li su dobili odgovor iz tih institucija.

  -To je najsavremeniji aparat, koji je korišćen za testiranje trombofilija i trebalo je da se koristi za ispitivanju onih pacijenata koji se podvrgavaju transplatacijama. Testiranje virusa- pa i korona virusa koji izaziva KOVID- 19, standardno se radi na „Real- time PCR mašinama“ i tu nema ničeg novog- saopštio je  kolegijum.

  Iz Institut za javno zdravlje nismo dobili odgovor da li će  aparat „Real time PCR- Quant Studio 5“, koji mu je ponudila ova klinika, biti korišćen za testiranje uzoraka, kao i da li je aparat adekvatan za takvu vrstu analiza.

  Na ista pitanja nije odgovorio ni epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je i član Vladinog  kriznog štaba i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje. Uprkos tome što još uvek važeći Vladin Zaključak predviđa isključivu informativnu nadležnost Kriznog štaba, Tiodorović je kazao da je „jedina nadležna osoba za ovakva pitanja direktor Instituta “, pošto ona „zahtevaju odgovor virusologa“.

  Kisić Tepavčević je kazala da je kapacitet testiranja na novi koronavirus u Srbiji svega 4.500 testova dnevno, dok je Tiodorović rekao da će u  Institutu moći da se testira samo stotinak građana, a u niškom Veterinarskom istitutu još najviše toliko. Svetska zdravstvena organizacija je okarakterisala masovno testiranje građana kao jedan od najbitnijih preduslova za suzbijanje zaraze ovim virusom.


  U “ Čairu” primljeni prvi lakši pacijenti inficirani koronavirusom

  U Kliničkom centru Niš danas do 15.30 časova hospitalizovano je 38 pacijenata inficiranih koronavirusom, od kojih je 17 na respiratoru.

  -To su pacijenti u jako teškom opštem stanju koji su priključeni na aparate za veštačku ventilaciju u staroj zgradi hirurgije u KC. Svi pacijenti su pod 24 – časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor- navode u KC Niš.

  Prvi pacijenti inficirani koronavirusom, koji imaju lakšu kliničku sliku ili su bez simptoma, primljeni su u subotu uveče u privremenu bolnicu, halu “Čair” u Nišu.

  Doktor Goran Stanojević, koordinator Kliničkog centra Niš za ovu privremenu bolnicu, saopštio je da je u “Čairu” juče smešteno 14 obolelih, od kojih je troje kineskih državljanja koji žive i rade u Srbiji. U hali je postavljeno 250 bolničkih kreveta.

  On je rekao da se radi o testiranim građanina kod kojih ili nema nikakvih simptoma ili su sa blagim respiratornim smetnjama, peckanjem ili bolom u grlu, kao i da je na raspolaganju 18 lekara i 90 medicinskih tehničara, koji se po potrebi angažuju.

  Stanojević je dodao su pacijenti pod danonoćnim medicinskim nadzorom, kao i da ako se kod nekog uoči pogoršanje stanja, prebacuje se na Infektivnu kliniku specijalnim sanitetom.

  Epidemiolog Predrag Kon saopštio je danas da je preminulo još sedam osoba, a ukupan broj umrlih od koronavirusa u Srbiji je 51, kao i da je na respiratorima 98 pacijenata.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi