More

  ZAPOSLENI U NIŠKOM KATASTRU STUPILI U ŠTAJK ZBOG MOGUĆEG SMANJENJA PLATA OD NOVE GODINE

  • Štrajk u Katastru u Nišu zbog mogućeg smanjenja plata pošto od Nove godine neće početi da se primenjuje Zakon o sistemu plata.
  • Predsednica Samostalnog sindikata u Niškom katastru Mirjana Jovanović rekla je da će od 1.janura čak tri četvrtine radnika zarađivati manje I do 11.000 dinara.
  • Jovanovićeva je kazala da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva –izjednačavanja statusa zaposlenih u katastrima sa poreskim i carinskim službenicima.
  • Ona je saopštila da zaposlenima u katastrima u Srbiji već osam godina nisu povećane plate i da je prosek plata 42.000 dinara, a da će od Nove godine biti 31.000 dinara.

  foto; sjt Republičkog geodetskog zavoda

  Radnici u Službi za katastar nepokretnosti Niš počeli su da štrajkuju jer će, kako tvrde, zbog odlaganja primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru 75 odsto zaposlenih od Nove godine zarađivati manje i do  11.000 dinara.

  Inače, štrajk  traje u većini katastara u Srbiji, a prema navodima Štrajkačkog odbora Republičkog geodetskog  zavoda  usledio je  zbog neuspeha pregovora sa predstavnicima tog zavoda i nekih ministarstava Vlade Srbije.

  Predsednica Samostalnog sindikata u Niškom katastru Mirjana Jovanović kazala je da će štrajk trajati od ispunjena zahteva,

  – Zahtevamo da se po Zakonu o državnim službenicima naš status izjednači sa poreskim i carinskim službenicima. Radnici  u katastrima  u Srbiji već osam godina nisu imala nikakva povećanja plata kao ostali zaposleni u javnom sektoru Zbog odlaganja  primene Zakona o platama  prosečne plate će biti oko 31.000 dinara. -rekla je ona.

  Jovanovićeva je saopštila da je  prosečna plata u Katastru u Nišu oko 42.000 dinara, ali sa dodacima, kojih  neće biti od Nove godine.

  -Neprimena Zakona bi  pogodila tri četvrtine radnika Katastra, a jedino zaposlenima sa fakultetskim diplomama zarade ne bile smanjenje.-objasnila je predsednica sindikata.

  Ona je zamolila  građane za razumevanje zato što ne primaju nove stranke i dodala da su radnici Katastra u Nišu na svojim radnim mestima I da obrađuju već primljene zahteve.


  SINDIKALCI TVRDE DA ŠTRAJK NEMA POLITIČKU POZADINU, ALI ZA DIREKTORA JE “POLITIČKI ŠTRAJK”

  Sindikalisti i štrajkači kažu  da ovaj štrajk nema nikakvu političku pozadinu i veze sa aktuelnim građanskim protestima u Beogradu.

   -Naša je borba usmerena na to da nam se ne smanjuju plate jer se radi o egzistenciji  zaposlenih u katastrima. Apelujemo na Vladu da što pre prihvati dogovor-navodi Štrajkački odbor Republičkog geodetskog zavoda

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi