More

  ZAMPARINI PROTIV VLADINOG INVESTITORA U TRCI ZA GRADNJU AKVA PARKA?

  • U elaboratu Grada Niša o isplativosti izgradnje Akva parka na lokaciji Lozni kalem navedeni su uslovi za izgradnju koje je ponudila beogradska firma Aquaterra Solutions
  • Niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj tvrdi da je ta beogradska firma zapravo predstavništvo firme Aquaterra Solutions iz Budve, te da ona neće biti privilegovana na predstojećoj licitaciji
  • Safet Hajdarpašić , osnivač beogradske Aquaterre, predhodno je na jednoj lokalnoj televiziji, kao zvanični predstavnik budvanske Aquaterre, otkrio da je ta firma u poslovnoj komunikaciji sa Vladom Srbije
  • Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) upozorio je da je beogradska Aquaterra registrovana pre samo nekoliko meseci, sa osnivačkim kapitalom od samo 62.999 dinara i da ne postoji je na adresi koju je navela u APR-u, izražavajući sumnju da će ona biti samo „masni“ posrednik u poslu koji će raditi crnogorska Aquaterra
  • Predstavnici Zamparini grupe, koja je dva puta neuspešno kupovala zemljište na Loznom kalemu u nastojanju da izgradi Akva park, saopštili su da je ona zainteresovana da i treći put pokuša
  • Kada je jedna od kompanija Zamparini grupe, koju predvodi Mauricio Zamparini, vlasnik fudbalskog kluba „Palermo“, pre 12 godina prvi put kupila zemljište, predstavnici Grada su ocenili da je njen vlasnik kontroverzan
  • Predstavnici Zamparini grupe su po raskidanju drugog ugovora vezanog za Lozni kalem 2013. godine sugerisali da je razlog što „nisu želeli da učestvuju u gradskoj korupciji“

                 Vladi Republike Srbije nedavno je dostavljen na obaveznu saglasnost elaborat kojim se određuje minimum uslova koje Grad i investitor moraju da ispune za izgradnju akva parka na lokaciji “Lozni kalem“ u Nišu, o čijoj izgradnji lokalni zvaničnici govore već 15.tak godina. Učešće na javnom oglasu, koji bi trebalo da bude raspisan po dobijanju saglasnosti na elaborat, nezvanično su najavila dva investitora, koja, uprkos njihovom naglašavanju da „imaju sve reference“, u delu javnosti izazivaju kontroverze.

                 – Očekujemo 99 odsto da ćemo dobiti saglasnost Vlade na „Eleborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini ispod tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade na teritoriji grada Niša na lokaciji Lozni kalem javnim nadmetanjem“, koji je inače već usvojila Skupština grada Niša. Takođe očekujemo da ćemo do kraja leta, odnosno do avgusta ili septembra, raspisati javni poziv za zainteresovane investitore. Zasada nam se nije obratio ni jedan investitor, pa ni kompanija Aquaterra Solutions, na osnovu čijeg su pisma o namerama i definisani minimalni uslovi za investiranje i gradnju akva parka u elaboratu- kaže Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša (KLER).

                Uz Aquaterru Solutions, za koju se vezuje epitet „Vladinog investitora“, interesovanje za igradnju ovog akva parka nezvanično su najavili i predstavnici Zamparini grupe, u čijem su sastavu kompanije „Zamad“ i „Italnis“, koje su predhodno u dva navrata kupile zemljište na „Loznom kalemu“, i najavljivale izgradnju luksuznih akva parkova, ali su njihovi ugovori raskidani iz različitih razloga.

                 Prema najnovijem elaboratu, budući investitor će, ukoliko na javnom pozivu ne bude boljih ponuda, besplatno dobiti 5,4 hekatara zemljišta na „Loznom kalemu“, čiju je tržišnu vrednost Ministarstvo finansija procenilo na 238.634.000 dinara. On će u izgradnju akva parka od 9.000 kvadratnih metara, sa najmanje sedam otvorenih i zatvorenih bazena, morati da uloži najmanje 9.000.000 evra, a u roku od tri godine. Obavezaće se, takođe, da gradu dostavi bankarsku garanciju u visini vrednosti zemljišta, a da objekat radi najmanje pet godina.

                 Štetan posao u kojem Niš gubi milione

                 Beogradska „Aquaterra Solutions“ dostavila je Nišu svoje pismo o namerama početkom prošle godine. U tom dokumentu navode se identični uslovi investiranja kao u elaboratu,kaoi „obećanje“ da će ta firma zaposliti najmanje 60 radnika, a u letnjim mesecima i „svih“ 140. Prema Agenciji za privredne registre (APR), firma je registrovana pre nešto više od četiri meseca, 7. februara ove godine, sa osnivačkim kapitalom od samo 62.999 dinara. Njen osnivač i jedini član Skupštine je Safet Hajdarpašić, koji je, prema dostupnim podacima, u Upravnom odboru istoimene firme sa sedištem u Budvi.

                 Hajdarpašić je nekoliko meseci ranije boravio u Nišu, ali kao predstavnik budvanske Aquaterre Solutions. Na jednoj od lokalnih televizija on je ovu crnogorsku kompaniju doveo u vezu sa Vladom Srbije. Objasnio je da je ona „zainteresovana za izgradnju akva parka u Nišu zbog toga što su dobili jako dobru preporuku iz Vlade Srbije“, a da su im „u Vladi između ostalog kazali da na Loznom kalemu postoje urbanističko- tehnički preduslovi da se posao započne što pre“.

                 Sredinom juna ove godine Skupština grada Niša usvojila je elaborat u kojem su navedeni uslovi koje je ponudila beogradska Aquaterra, a nešto kasnije elaborat je poslat na saglasnost Vladi. U isto vreme Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) Vladi je prosledio  zahtev za uskraćivanje takve saglasnosti, navodeći „sumnjive okolnosti“ vezane za ovu kompaniju, posebno u vezi sa njenim vlasništvom, kao i štetnost potencijalnog posla koji bi Grad zaključio.

                 UPSS-u je izneo sumnju da beogradska Aquaterra Solutions nije predstavništvo crnogorske Aquaterre Solutions u Srbiji,  kako to predstavljaju gradske vlasti, već nova firma jednog od njenih istaknutih predstavnika, Hajdarpašića, koja  će „uz dobru proviziju“ biti samo posrednik u poslu, koji će obaviti crnogorska Aquaterra. Beogradska i budvanska Aguaterra nemaju iste vlasnike, naveli su, potkrepljujući tvrdnju podacima srbijanskog i crnogorkog registra, u kojima je navedeno da je vlasnik ovdašnje Aquaterre Hajdarpašić, a one na moru- Advent East Estates S.R.O. (50 odsto), Aquaterra Solutions iz Budve (25 odsto) i Trakom Foundation (25 odsto).

                 Prema navodima UPSS-a, beogradska Aquaterra se „ne nalazi“ na adresi koju je navela u APR-u, u Ulici Vojvode Bogdana 21. Na toj adresi registrovan je i „Salon za ulepšavanje pasa i prodaju opreme Ceca Svetlana Tešević Preduzetnik“, što znači da su ili te dve firme u istom lokalu ili da je neka od njih, recimo Aguaterra, tu upisana fiktivno, kazali su u udruženju.

                 – Ovo je verovatno prvi put da jedan grad radi „elaborat“ na osnovu zahteva pojedinca, takoreći slučajnog prolaznika, a ne na osnovu zahteva firme koja ima reference i kapital. Takođe, nismo uspeli da saznamo za primer poklanjanja zemljišta za izgradnju akva parka koji je po pravilu visokoprofitabilna investicija. U Vrnjačkoj Banji, na primer, investitor koji je izgradio akva park je zakupio zemljište na 30 godina za 1,5 milion evra, a po isteku zakupa, i zemljište i izgrađeni objekti se vraćaju u posed opštine. I sama Aquaterra Solutions iz Budve, za akva park koji je izgradila Budvi, i to na manjoj površini, zakupila je zemljište na 30 godina za 240.000 evra godišnje, posle čega će se ono vratiti u posed opštine- naveo je UPSS u dopisu Vladi.

                 Grad daje zemljište i besplatno da bi se pokrenula investicija o kojoj se priča 15 godina

                 – Zemljište nije poklonjeno, posao nije namešten, a beogradska firma nije „sumnjiva“. U elaboratu su navedeni minimalni uslovi za svakog investitora, ispod kojih se ne može ići. Ti uslovi se poklapaju sa onima koje je ponudila Aquaterra Solutions samo zato što je ona bila jedini zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom, a njeni parametri jedini koje smo imali na raspolaganju. Ukoliko se na javni poziv bude javila samo ta firma, akva park će biti izgrađen pod takvim uslovima. Ali, ukoliko se javi više ponuđača, posao će dobiti onaj ko ponudi najbolje uslove, među kojima može biti i ponuda da se zemljište plati, a investicija bude veća- kaže načelnik KLER-a Milan Ranđelović.

                 Ranđelović tvrdi da su Aquaterra iz Beograda i Aquaterra iz Budve „ista firma“. Crnogorska firma je, naime, registrovala svoju firmu u Srbiji, zato što domaće zakonodavstvo „ne dopušta stranim firmama da učestvuju u javnim pozivima, tenderima, investicijama, poslovima…“ dok to ne učine.

                 – U elaboratu je navedeno da se zemljište može dati i bez naknade zato što hoćemo da pokrenemo ovu važnu investiciju. O izgradnji akva parka se priča jako dugo, bilo je i pokušaja da njegova gradnja počne, a nije se ništa dogodilo. Pri tom, gradska opština Niška Banja, koja je u blizini „Loznog kalema“ nezadovoljna je zbog takvog razvoja situacije, pošto bi akva park za nju bio posebno značajan- kaže on.

                 Ranđelović dodaje da se Grad „nada“ da će na javni poziv odgovoriti i drugi investitori i ponuditi bolje uslove nego što su oni u elaboratu. – Upravo zato i nismo ni išli na direktnu pogodbu sa Aquaterrom, koja je izrazila nameru da bude investitor, već na takvu licitaciju, koja će biti dostupna svim zainteresovanim kompanijama- kaže on.

                 Tenderska ponuda sms-om

                 „Ponuda boljih uslova“ za izgradnju akva parka stigla je i brže nego što su predstavnici grada očekivali. Na sednici Skupštine na kojoj je usvajan elaborat, na mobilni telefon opozicionog odbornika Branislava Jovanovića stigla je sms- poruka u kojoj je ponuđena kupovina zemljišta i veća investicija od one koja je navedena u elaboratu. Jovanović je za govornicom pročitao „ponudu“, ali nije kazao o kojoj firmi je reč. Prisutni gradski funkcioneri su takvu informaciju propratili izrazima iznenađenja i došaptavanjima.

  – Da, mi smo na taj način najavili da smo zainteresovani. Kompanija „Italnis“, u saradnji sa novim partnerom, čije ime još ne bi otkrivali, odgovoriće na javni poziv grada Niša za izgradnju Akva parka i dati daleko bolju ponudu od one koja je navedena u elaboratu.  Spremni smo da kupimo zemljište po tržišnoj ceni, kao i da investiramo u Akva park ukupno 15 miliona evra, stalno zaposlimo 103 radnika, a čitav posao završimo za 12 meseci od dobijanja dozvola. Obezbedili smo i bankarsku garanciju od 50 miliona evra. Jedino ćemo insistirati da novac koji ćemo dati za zemljište ode u budžet Niške Banje- kaže Bojan Stanisavljević, suvlasnik Zamparini grupe, u kojoj je i „Italnis“.

  On podseća da je  „Italnis“ je, sa predhodnim partnerom, italijanskom kompanijom Stefanijom S.R.L. , koja je inače vlasnik dva akva parka u Italiji, jedina kompanija koja je ikada kupila zemljište na lokaciji „Lozni kalem“, i izmirila svoje obaveze, i to dva puta. – Grad Niš je sa nama raskinuo te poslove, i vratio nam novac, koji je u međuvremenu obezvređen, i mi smo zbog toga samo izgubili. Razlog za takav razvoj događaja je politika, da ne kažem- mafijašenje- rekao je Stanisavljević za list Danas.

                 „Italnis“ je, međutim, u dobrom delu javnosti ostao upamćen kao italijansko- srpski konzorcijum sa kojim je Grad Niš 2013. godine raskinuo ugovor uz obrazloženje da ona ni nakon tri godine od zaključenja ugovora nije ispunila oročene ugovorne obaveze. U konzorcijumu su takve tvrdnje negirali, navodeći da su kasnili samo sa plaćanjem naknade za građevinsko zemljište, ali zbog toga što nisu na vreme dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu, za šta su krivili gradsku administraciju. Nezvanično su optužili neimenovane funkcionere da su hteli da ih uvuku u korupciju. Grad Niš je na kraju vratio „Italnisu“ 105.000.000 dinara, odnosno 90 odsto novca koji je kompanija uložila, kako je nalagao ugovor.

                „Italnis“ je kupio 14,94 hektara na Loznom kalemu u decembra 2010. Godine, na javnom nadmetanju, po početnoj ceni od 780 dinara po kvadratu. Njegovi predstavnici su tada najavljivali da će u okviru luksuznog akva parka, koji je tada najavljen pod imenom „Fantazija“,izgraditi i šoping mol od 36.000 kvadratnih metara, kao i veliki hotel sa predsedničkim apartmanima, koji će, kako su kazali, „biti spremni da  dočekaju goste 2013. godine“, kada je u Nišu organizovana centralna državna proslava obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

                „Zamparinijeve kompanije“ su, inače, bile zainteresovane za gradnju akva parka na ovoj lokaciji još od 2005. godine. Tada je firma „Zamad“ kupila zemljište na „Loznom kalemu“ za 650 dinara po kvadratnom metru. „Zamad“ je zastupao „Zamparini grupu“ iz Italije, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, inače vlasnika fudbalskog kluba „Palermo“ i tadašnjeg potpredsednika Fudbalskog saveza Italije.

                Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić je ubrzo raskinuo ugovor, navodeći da je cena na licitaciji „nerealno niska“, a imovinski odnosi neregulisani. On je izrazio sumnju u kredibilitet ovog konzoricjuma i njegovih firmi, pa čak i u identitet samog Zamparinija, koji je u to vreme posetio Niš.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi