More

  ZA TEŠKU NESREĆU NA PRUZI KOD DONJEG MEĐUROVA KRIVI NEDOSTATAK RAMPE NA PRUZI ILI “ LJUDSKI FAKTOR”?

  • Žitelji Donjeg Međurova smatraju da je nedostatak rampe “ najveći krivac” za tešku nesreću na pružnom prelazu u njihovom selu u kojoj je voz prepolovio autobus i usmrtio petoro ljudi, dok je 30 putnika teško i lakše povređeno.
  • Oni tvrde da su godinama pisali peticije i zahtevali od nadležnih da na tom pružnom prelazu postave rampu, kao i da su predstavnici gradskih i opštinskih vlasti to obećavali pred izbore, ali da to nikad nisu ispunili.
  • Generalni direktor “ Niš ekspresa” Novica Tasić sumnja da je pružni prelaz uzrok ove teške tragedije i zahteva da se utvrdi u kakvom stanju je bio u trenutku nesreće.
  • Miroljub Jevtić iz “ Železnica Srbije” odbacuje odgovornost i tvrdi da je putni prelaz bio na propisan način obeležen znacima, ali najavljuje da će biti automatizovan.
  • Za ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović i direktora Policije Vladimira Rebića krivac za nesreću je najverovatnije vozač autobusa, odnosno “ljudski faktor”, iako je istraga još u toku.
  • Prema navodima pojedinih medija, protiv vozača autobusa „Nišekspresa“ biće podneta krivična prijava zbog izazivanje opšte opasnosti sa smrtnim ishodom

  foto: m.s.

  Za meštane sela Donje Međurovo i za nadležne u “ Niš ekspresu” nedostatak rampe na pružnom prelazu u istomenom selu kod Niša je glavni krivac za tešku saobraćajnu nesreću koja se dogodila juče u 7,35 časova kada je voz udario u putnički autobus, i u  kojoj je poginulo petoro ljudi, od kojih dvoje dece, a 30 teško i lakše povređeno.

  Meštani su kazali novinarima da su “godinama pisali peticije” i od nadležnih zahtevali da se na tom pružnom prelazu postavi rampa, ali da im ta molba nikada nije uvažena. Oni su rekli da su gotovo pred svake izbore tražili da se postavi rampa u Donjem Međurovu, i da su dobijali predizborna obećanja gradskih i opštinskih vlasti, koja nisu ispunjena.

  I generalni direktor “ Niš ekspresa” Novica Tasić je izrazio sumnju da je pružni prelaz mogući uzrok ove teške tragedije.

  -Nemam namere da oslobodim krivice vozača ili “ Niš eksres”, ali pre nego što tvrdimo ko je kriv moramo da utvrdimo u kakvom je stanju bio taj pružni prelaz. Sva naša nastojanja  bila su takva da su pružni prelazi građevinski i tehnički urede tako da budu primereni za odvijanje putničkog i autobuskog saobraćaja, na jednoj i za železnički, na drugoj strani – rekao je Tasić na konferenciji za novinare.

  On je “priznao” da se “Niš ekspres” do sada nije zvanično obraćao gradskim institucijama u vezi sa neobeleženim, ili nedovoljno dobro obeleženim putnim prelazima u Nišu i uopšte u Srbiji.

  Tasić  je još kazao  da je 31-godišnji vozač sa višegodišnjim iskustvom za volanom autobusa bio alkotestiran, zdrav, odmoran i spreman za put.

  Iako je istraga još u toku, direktor Policije Vladimir Rebić  je juče, neposredno nakon nesreće, ocenio da je za ovu tešku saobraćajnu nesreću “ najverovatnije kriv vozač autobusa”.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović takođe je rekla da je najverovatniji uzrok strašne saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo kod Niša „ljudski faktor“.

  -Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija, i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena. Čula sam i direktora policije koji je rekao da je u pitanju ljudski faktor i da je odgovornost na vozaču. Kada se završi istraga, kada se utvrdi i u kakvom su stanju bili vozač i vozilo, kada se utvrdi i da li su putnici vikali “voz, voz” i da li je vozač razgovarao mobilinim telefonom, biće utvrđena odgovornost-kazala je danas ministarka saobraćaja za Radio televiziju Srbije.

  Ona je dodala da stručnjaci iz „Železnica Srbije“, kako je rekla, stalno rade na analizi bezbednosti svih 2.200 pružnih prelaza u Srbiji i da se “svake godine dodatno obezbedi nekoliko stotina prelaza”.

  -Koliko sam ja obaveštena, pružni prelaz u Donjem Međurovu je jedan od najpreglednijih prelaza i na njemu se u proteklih pet godina nije dogodio nijedan incident u saobraćaju-rekla je Mihajlovićeva.

  Generalni direktor “ Infastrukture Železnice Srbije” Miroljub Jevtić je odbacio odgovornost za ovu tešku nesreću i dodaje da “sva pravila bila ispoštovana jer je putni prelaz bio na propisan način obeležen znacima drumske signalizacije – znakom ‘stop’, ‘Andrejinim krstom’ i ostalim znacima”.

  -Tokom sledeće godine  u okviru projekta modernizacije, planirana i rekonstrukcija deonice Niš  – Brestovac na kojoj se nalazi i ovaj prelaz. U radova, taj putni prelaz će biti automatizovan. Sa prvim lepšim vremenom će biti postavljene vibro trake za usporavanje vožnje pre putnog prelaza – rekao je on.

  “Železnice Srbije” su saopštile da na teritoriji grada Niša postoji 19 putnih prelaza, a od tog broja rampe su postavljene na 16 prelaza.

  Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je ocenio da je “nužno da se za svaki pojedinačni pružni prelaz rade analize bezbednosti”.

  – To bi morala da bude sistemska i kontinuirana aktivnost, a ne da se radi samo nakon saobraćajnih nesreća. Neki prelaz može da bude bezbedan 2018. godine, ali već dve godine kasnije situacija može da se promeni iz različitih razloga, recimo zbog toga što je porasla vegetacija- rekao je on za Danas.

  Prema navodima pojedinih medija, protiv vozača autobusa „Nišekspresa“ biće podneta krivična prijava zbog izazivanje opšte opasnosti sa smrtnim ishodom.

  Osnovni javni tužilac Saša Đokić je kazao da je uviđaj obavljen, ali da se ne može nastaviti sa procesom dok se vozač ne oporavi da može da daje izjavu. Vozač je pod nadzorom policije i prati se njegov oporavak, rekao je on.

  U Nišu je danas proglašen Dan žalosti povodom ove saobraćajne nesreće, a predstavici Gradskog veća obećali su da će “Grad pružiti svu neophodnu pomoć porodicama nastradalih i povređenih”.


  TROJE PUTNIKA I DALJE KRITIČNO

  Dvoje mladih uzrasta od 16 godina, kao i muškarac(31), koji su najteže  povređeni u sudaru voza i autobusa kod Donjegg Međurova i dalje su životno ugroženi.

  Hirurg Hadži Bojan Marjanović kaže da je stanje ovo troje najteže povređenih tokom noći bilo stabilno, ali da je još rano davati bilo kakve prognoze.

  Od 13 teško povređenih putnika jedan je pušten na kućno lečenje, a troje dece je iz Urgentnog centra prebačeno na Dečiju hirušku kliniku.

  I vozač autobusa je u veštačkoj komi sa povredama glave i grudnog koša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi