More

  ZA PRVA TRI MESECA OVE GODINE MEDIJACIJOM U VIŠEM I OSNOVNOM SUDU U NIŠU REŠENO 70 SPOROVA

  • U Višem i Osnovnom sudu je od novembra 2017, od kada se primenjuje medijacija, na ovaj način rešeno 248 slučajeva
  • Medijacijom se najčešće rešavaju predmeti javnih komunalnih preduzeća i parnice, ali i izvršni i krivični sporovi, kaže predsednik Višeg suda Zoran Krstić
  • Medijacija je vansudsko rešavanje spora između dve stranke uz pomoć nepristrasnih medijatora, što skraćuje vreme i smanjuje troškove
  foto: Vesna Torović

  Spor između Grada Niša i građanina koji je zbog ujeda uličnog psa zahtevao naknadu nematerijalne štete rešen je medijacijom pre održavanja glavnog ročišta pred Osnovnim sudom, saopštili su ovih dana Viši i Osnovni sud.

  Ovi sudovi su na svojim veb sajtovima naveli da je medijator u ovom slučaju bila sudija Višeg suda Suzana Stamenković.

  Spor između Grada Niša i tužioca koga je ujeo nevlasnički pas je rešen na taj način što se Grad obavezao da će tužiocu u roku od 15 dana isplati sumu koju su dogovorili. Postignut je i dogovor u vezi nadoknade troškova postupka.

  Medijacija je vansudsko rešavanje spornog odnosa između dve stranke uz pomoć jednog ili više nepristrasnih medijatora koji pomažu u pregovorima čiji je cilj postizanje zajedničkog prihvatljivog rešenja.

  Prema Zakonu o posredovanju u rešavanju sporova, postupak medijacije je hitan, dobrovoljan, poverljiv, fleksibilan i ekonomičan.

  – Samo za prva tri meseca ove godine, rešili smo 70 predmeta putem medijacije, a ukupan broj rešenih predmeta od osnivanja Info službe za medijaciju Višeg i osnovnog suda iznosi 248- kaže predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić.

  On kaže da su medijacijom rešeni „predmeti stari devet i 13 godina, kao i brojni predmeti građanske, izvršne i krivične materije.“

  – Najzastupljeniji su ipak predmeti javnih komunalnih preduzeća, ali i najteže parnice, kao što su bračne tekovine- kaže on.

  U martu ove godine medijacija je prvi put sprovedena u radnom sporu, u kojem je zaposleni tužio poslodavca, zahtevajući poništaj o otkazu.

  – Viši i Onovni sud u Nišu za manje od dve godine uspeli su da značajno podignu interesovanje stranaka, predstavnika lokalne zajednice, medija, advokata, medijatora i sudija za medijaciju… Medijaciju iniciraju i advokati, a u nju su uključeni i notari i izvrštelji- kaže Krstić, a prenosi bilten Info službe za medijaciju Višeg i Osnovnog suda.

  Medijacija se u ovim niškim sudovima primenjuje od novembra 2017. godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi