More

  “ SRBSKA ČAST“ SPASILA ZLOSTAVLJANOG KONJA ILI PREKRŠILA USTAV SRBIJE?

  • Srpsku javnost je podelio snimak Bojana Stojkovića, osnivača „ Srbske časti“, na kome se vidi kako članovi te organizacije odlaze u naselje Crvena zvezda u Nišu kako bi pronašli i “prevaspitali” maloletnog mladića koji je tukao konja
  • Ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj, svaka životinja biće oduzeta za primer, rekao je Stojković mladiću
  • Mnogi su na društvenim mrežama pohvalili ovakak potez, za razliku od Demokratske stranke koja smatra da je ovo kršenje Ustava Srbije
  • Nikolina Vidergar iz organizaciju za zaštitu životinja “ Pit”, koja je učestvovala u akciji odvođenja konja u Crvenoj zvezdi, tvrdi da nije bilo nasilnog oduzimanja konja jer je vlasnik na to pristao
  • Demokrate zahtevaju od nadležnih državnih organa ali i međunarodnih organizacija da hitno reaguju i spreče divljanje desničarskih paramilicija jer je po sredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji
  • U postupku “ Srbske časti” nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog, nije dobro da se odmah u javnosti daju kvalifikacije kao što su fašizam, diskriminacija i zlostavljanje, i da se taj sukob odmah stavlja u kontekst Romi protiv Srba, kaže direktor “Yurom” centra Osman Balić

  Snimak osnivača “ Srbske časti” Bojana Stojkovića na kome se vidi kako članovi te organizacije odlaze u naselje Crvena zvezda u Nišu kako bi pronašli i “prevaspitali” mladića koji je tukao konja podelio je javnost.

  -Sada na tvom primeru, ceo tvoj kraj će da ispašta. Ako budete dobri, biće sve okej, ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj, svaka životinja biće oduzeta za primer- rekao je osnivač “Srbske časti”mladiću (17) koji je tukao konja.

  Dok su mnogi na društvenim mrežama pozdravili ovakav potez smatrajući da je dobro što se članovi “ Srbske časti” brinu za životinje, kao i što su oduzeli konja i odveli ga na lečenje, Demokratska stranka, kao i Odbor za ljudska prava upozoravaju da nijedna organizacije nema pravo da preuzima posao državnih institucija.

  Nikolina Vidergar iz organizaciju za zaštitu životinja “ Pit”, koja je učestvovala u akciji odvođenja konja u Crvenoj zvezdi, tvrdi da nije bilo nasilnog oduzimanja konja.

  -Videli smo snimak pokreta “Levijatan” koji nas je emotivno potresao. Pošto je naselje u kojem Stojković odrastao rekla sam mu da odemo da pružimo veterinarsku pomoć i mi smo se najavili. Vlasnik nas je lepo ugostio, pogledao snimak i video kako je njegov bratanac koji je maloletan počinio to delo, a bio je u društvu sa njegovim sinom. I sam vlasnik konja ih je kritikovao, ali je zahtevao da ne zovemo policiju – kaže Vidergar.

  Ona dodaje da u romskom naselju ne možeš da izigravaš šerifa.

  – To su mnogi probali, ali ne ide. Kod njih ne ide policija, veterinarska inspekcija, kad god je neki problem inspekcija ne izađe ni u jedno romsko naselje u Nišu, niti se policija bavi zlostavljanjem životinja po romskim naseljima. Imali smo sreću da su oni imali poštovanje za Bojana, da su ga znali i da su prema nama postupili na takav način. Tu nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Ako nekog poštuje Bojan(Stojković) to su Romi i oni ga podržavaju u tome što radi –kaže Vidergar.

  foto: Fejsbuk stanica “ Srbske časti“

  Međutim, niške demokrate smatraju da je “ ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije”.

  -U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote – navode iz DS-a.

  Demokrate zahtevaju od nadležnih državnih organa ali i međunarodnih organizacija da hitno reaguju i spreče divljanje desničarskih paramilicija jer je po sredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji.

  Za ovakvo ponašanje „Srbske časti“ demokrate su okrivile aktuelnu vlast koja, kako kažu, nakon rušenja u Savamali, paljenja kuća i automobila novinara, napada istih paramilicija na novinare, nastavlja da podstiče i toleriše nezakonite postupke raznih desničarskih organizacija.

  Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra niko ne sme da daje sebi za pravo da na ovakav način “radi posao” nadležnih službi i institucija.

  Turkijan Režepi vlasnik produkcije Roma world, na društvenim mrežama se zapitao šta je sledeće ako ovakve organizacije uzmu vlast u svoje ruke.

  Oduzeti konj se nalazi  u azilu za životinje u okolini Niša, pregledao ga je veterinar i prima odgovarajuću terapiju.


  BALIĆ: DEČKO NIJE ZLOSTAVLJAN

  Direktor “Yurom” centra Osman Balić kaže za “ Medijsku kutiju“ da u ovom slučaju nije bilo zlostavljanja, jer su se članovi “ Srbske časti” sa tim dečkom dogovorili da im on da konja.

  -U njihovom postupku nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Ako nekog poštuje Bojan(Stojković) to su Romi i oni ga podržavaju u tome što radi. Nije dobro da se odmah u javnosti daju kvalifikacije kao što su fašizam, diskriminacija i zlostavljanje. Svako iz toga može da izvlači zaključak onako kako mu odgovara, ali taj sukob ne treba odmah stavljati u kontekst Romi protiv Srba – naglašava Balić.

  On kaže da su se već dešavali slučajevi kada konji u zapregama padnu i uginu od iznemoglosti i da je dobro da romska zajednica shvati da mora mnogo humanije da postupa sa životinjama.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi