More

  Za 23 službenička radna mesta u Gradskoj upravi Niša konkurisalo čak 574 kandidata

  • Konkurs je raspisan za inspekcijske, kontrolne, administrativne, pravne, ekonomske, finansijske i poslove protokola i odnosa sa javnošću u 16 gradskih sekretarijata i službi
  • Jasno je da postoje velika očekivanja partijskih članova za zaposlenje u javnom sektoru po osnovu članstva, a i unutarstanačka obećanja te vrste, kaže Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju
  • On kaže da bi nezavisni mediji trebalo da ohrabre građane koji nisu članovi stranaka, već smatraju da je njihova stručnost kriterijum da dobiju posao, da se javljaju na ovakve konkurse
  • Početkom ovog meseca u javnost je procurela viber prepiska funkcionera i članova SNS-a u niškoj opštini Medijana u kojoj se navodi da prioritet pri zapošljavanju imaju stranački poverenici, potom odbornici i aktivisti koji obezbeđuju posetioce na stranačkim skupovima, a onda drugi aktivisti
  • U ovogodišnjem budžetu predviđeno je zapošljavanje 168 novih radnika u Gradskoj upravi i opštinama

  Na konkurs za 23 službenička radna mesta u Gradskoj upravi Niša prijavilo se ukupno 574 kandidata, odnosno 25 kandidata po jednom radnom mestu, saopšteno je u Gradskoj upravi za Medijsku kutiju.

  Pojedini stručnjaci veliki  broj zainteresovanih smatraju ”ofanzivom” partijskih kadrova na sigurno uhlebljenje u javnom sektoru, što je ”uobičajena praksa” u Nišu i Srbiji.

  Konkurs je raspisan za inspekcijske, kontrolne, administrativne, pravne, ekonomske, finansijske i poslove protokola i odnosa sa javnošću u 16 gradskih sekretarijata i službi.

  U Gradskoj upravi kažu da je u toku pregled ispravnosti prijava od strane komisije za sprovođenje konkursa koju je formirao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić. Komisija će sačiti listu za izbor najviše tri „najbolja“ kandidata po jednom radnom mestu, a rešenje o konalnom izboru doneće Janić.

  – Nakon nedavno objavljenih viber prepiski (funkcionera i članova Srpske napredne stranke u Nišu, p.a.), sasvim je jasno da postoje velika očekivanja partijskih članova za zaposlenje u javnom sektoru po osnovu takvog članstva. Očigledno je da postoje unutarstanačka obećanja te vrste, i to ne samo članstvu najvećih vladajućih stranaka, već po svoj prilici i onom iz nekih manjih stranaka, koje su i kreirane na obećanju o zapošljavanju- kaže Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

  Jovanović kaže da unutar najvećih vladajućih stranaka postoji i „glumljenje“ demokratije i vladavine prava, tako da se one unutar  sebe „bave važnim temama“ ili propagiraju “rešavanje problema”, što je takođe motiv da njihovo članstvo „poštuje“ konkurse i da se javlja na njih.

  On još kaže da su interesovanju za ovaj konkurs „doprineli i nezavisni mediji koji su ga najavljivali i pisali o njemu”. Ovi mediji bi istovremeno trebalo da ohrabre građane koji nisu članovi stranaka, već smatraju da je njihova stručnost kriterijum da dobiju posao, da se javljaju na ovakve konkurse, dodaje.

  Internet portal Južne vesti i opozicioni stranački portal Niška inicijativa objavili su početkom ovog meseca deo prepiske unutar zatvorene viber grupe u kojoj funkcioneri i članovi Mesnog odbora SNS-a u niškoj gradskoj opštini Medijana preciziraju način stranačkog zapošljavanja u javnom sektoru.

  Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je u toj prepisci naveo da prioritet u zapošljavanju imaju stranački poverenici, zatim odbornici i aktivisti “koji pune autobuse (za skupove Aleksandra Vučića i stranke, p.a.) i skupljaju članarinu”, a onda ostali aktivisti.


  Budžet za 2020. godinu predviđa 167 novozaposlenih u lokalnoj samoupravi

  Prema budžetu grada Niša, ove godine bi u “organima i službama lokalne vlasti“ trebalo da bude zaposleno na neodređeno vreme 167 novih radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 1235. Za njihove zarade građani će izdvojiti 1.239.884.619 dinara.

  Od ukupnog broja novozaposlenih, 147 će naći uhlebljenje u Gradskoj upravi, a ostatak u gradskim opštinama.

  Novozaposlene neće imati opštine Palilula i Niška Banja, koje će smanjiti broj radnika za jednog, podnosno dva, dok će opštine Medijana, Pantelej i Crveni Krst zaposliti ukupno 23 nova službenika.

  Najveći broj zaposlenih imaće opština Pantelej (59), a najmanji opština Niška Banja (40).

  Eventualno dodatno zapošljavanje u toku ove godine regulisaće se rebalansom budžeta.

  Prošle godine je „u organima i službama lokalne vlasti“ bilo zaposleno ukupno 1068 radnika, za čije plate su građani izdvojili 1.152.982.534 dinara.

  U Gradskoj upravi Niša bilo je zaposleno 827 radnika, a u pet gradskih opština ukupno 241 radnik.

  Od gradskih opština najveći broj radnika imala je Palilula (57), a najmanji Niška Banja i Crveni Krst (42).

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi