More

  Vučić u Nišu: Veoma sam zadovoljan kompromisnim rešenjem u Briselu za krizu na Kosovu zbog registarskih tablica

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da je u Briselu postignuta neka vrsta kompromisnog rešenja povodom krize na Kosovu i Metohiji koju je izazvalo sporenje oko oznaka na registarskim tablicama, kao i da je on lično “veoma zadovoljan“
  • Na konferenciji za novinare u Oficirskom domu on je čitao upravo pristigli dokument iz Brisela, kao rezultat razgovora predstavnika Beograda i Prištine, prema kojem će se jedinice ROSU povući sa graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, lokalni Srbi ukloniti barikade, a KFOR bar dve sedmice biti na toj lokaciji
  • On je kazao da je “jako važno” i što se u dokumentu navodi da će se na prvom narednom sastanku u Briselu razgovarati o Zajednici srpskih opština i apeluje na sve strane da poštuju dogovoreno, što je neka vrsta priznanja EU da Priština ne poštuje tu tačku Briselskog sporazuma
  • Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je danas zajedno sa Vučićem u Donjem Međurovu svečano označila početak radova na rekonstrukciji pruge, pohvalila je Srbiju za naredak u reformama, dodajući da će morati da se naprave pomaci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i u oblasti vladavine prava
  • Ona je kazala da je da su Srbija i EU “prijatelji i partneri” i da je ona “snažan zagovornik da Srbija bude u EU

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da je u Briselu postignuta neka vrsta kompromisnog rešenja povodom krize na Kosovu i Metohiji koju je izazvalo sporenje oko oznaka na registarskim tablicama, kao i da je on lično “veoma zadovoljan“.

  Na konferenciji za novinare u Oficirskom domu on je čitao upravo pristigli dokument iz Brisela, kao rezultat razgovora predstavnika Beograda i Prištine, prema kojem će se jedinice ROSU povući sa graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, lokalni Srbi ukloniti barikade, a KFOR bar dve sedmice biti na toj lokaciji.

  Prema sporazumu, za registarske tablice će važiti „stiker režim“ kao privremeno rešenje, dok će se o trajnom rešenju tek razgovarati u Briselu na nivou radne grupe, u kojoj će biti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će odlučivati na osnovu evropskih stanadarda u ovoj oblasti.

  – Jako je važno i što se u dokumentu navodi da će se na prvom narednom sastanku u Briselu razgovarati o Zajednici srpskih opština i apeluje na sve strane da poštuju dogovoreno. To je neka vrsta priznanja EU da Priština ne poštuje Briselski sporazum, koja nam vraća poverenje u evropske instzitucije- rekao je Vučić.

  On je kazao da očekuje da razgovori sa Prištinom o ZSO budu teški, jer je ona jasno pokazala da nema nameru da poštuje tu tačku Briselskog sporazuma.

  Dodao je da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu, i da predstavnici Srba na Kosovu razumeju da je današnji dogovor u Briselu „najviše što je moglo da bude postignuto“.

  Objašnjavajući „stiker režim“ za registarske tablice, Vučić je izjavio da „sve ostaje isto što se srpske strane tiče“ prilikom ulaska automobila sa kosovskim tablicama u Srbiju, odnosno, na tablice sa RKS (Republike Kosovo) oznakama biće nalepljen „stiker“.

  Kosovo, kako je rekao Vučić, neće izdavati privremene tablice za registarske oznake Srbije.

  – Neće davati probne RKS tablice za registarske oznake iz Srbije, nego će preko našeg amblema (grba i zastave Srbije na tablicama) da stave stiker. To je jedino što je problem- rekao je Vučić.

  Od prošle nedelje, grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim, na kojima je oznaka Republike Kosovo dok se vozilom upravlja na teritoriji Kosova.

  Na prelazima su prisutne i Specijalne snage policije Kosova (ROSU).


  Predsednica Evropske komisije: Dragi Aleksandre, pohvaljujem vas za korake u reformi

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas u Donjem Međurovu kod Niša da su Srbija i Evropska unija “prijatelji i partneri” i da je ona snažan zagovornik da Srbija bude u EU”.

  – Predsedniče, dragi Aleksandre, dozvolite mi da istaknem da sam ja snažan zagovornik da Srbija bude u Evropskoj uniji. U tom kontekstu, zaista podržavam i pozdravljam to što Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem vas za korake koje ste preduzeli – rekla je Fon der Lajen.

  Vučić i predsednica Evropske komisije Fon der Lajen su danas svečano označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10, koji EU finansira sa 85 odsto bespovratnih sredstava, a Srbija sa 15 odsto iz budžeta.

  Predsednica EK je kazala da je “bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali da je ostalo dosta posla na njenom evropskom putu, posebno u oblasti unapređena vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom”.

  Vučić je dodao da je predsednica EK i u sinoćnom razgovoru, a i danas, ponovila da EU “želi Srbiju i druge zemlje regiona u svojim redovima”.

  On je dodao da nije ni iz Brisela dobio nekakve signale koji bi potvrdili pisanje Rojtersa da EU više ne pokazuje interesovanje za Zapadni Balkan i ulazak zemalja tog regiona u EU.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi