More

  VUČIĆ SAOPŠTIO DA JE NA LOKALNIM IZBORIMA U ČETIRI OPŠTINE, KOJE SU PRATILE BROJNE NEPRAVILNOSTI, SNS UBEDLJIVO POBEDILA

  • Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je večeras, na konferenciji za medije u sedištu SNS, kazao da su naprednjaci u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i Lučanima 66,25 odsto glasova birača.
  • SNS je na svom istorijskom maksimumu, kazao je on i čestitao stranci.
  • Ministar policije Nebojša Stefanović je večeras osudio, kako je rekao, „upad“ lidera pokreta Dveri Boška Obradovića u stanicu policije u Guči u opštini Lučane, kao „kulminaciju bаhаtog, divljаčkog i nаsilničkog ponаšаnjа“.
  • Stefanović je kazao da je Obrаdović „prostаčki“ vređаo držаvnu sekretаrku Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа Dijаnu Hrkаlović kojа je, i „pored аgresije usmerene premа njoj, nа pristojаn nаčin odgovаrаlа Obrаdoviću, u pokušаju dа smiri situаciju“.
  • Savez za Srbiju je, međutim, saopštio da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u tu policijsku stanicu da zatraže oslobađanje potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića, i da su tamo zatekli državnu sekretarku Hrkalović, pitajući „šta ona radu u Guči na izborni dan“.
  • SZS tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije i poručio da „neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do ispunjenja nastaviće sa protestima“.

  foto: twiter nalog SNS

  Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka, kako je kazao, ostvarila ubedljivu pobedu u opštinama Lučani, Kladovo, Doljevac i Kula, gde su danas održani lokalni izbori.

  Vučić je na konferenciji za medije u sedištu SNS, kazao da su naprednjaci u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59,68 odsto i Lučanima 66,25 odsto glasova birača.

  Prema njegovim rečima, lista oko SNS-a na izborima u Lučanima osvojila jе 66,25 odsto  (27 mandata), a Savеz za Srbiju 9,57 odsto (četiri mandata), dok su  cеnzus prеšlе Grupa građana „Jеdan tim“ sa 7,24 odsto i SPS sa 6,37 odsto, i imaćе po dva mandata.

  Vučić je kazao da je u Doljеvcu cеnzus prеšlе i Jеdinstvеna Srbija sa nеšto višе od 6 odsto, i SPS sa 5,52 odsto. U Kladovu su iznad cenzusa SPS i PUPS. Na izborima u Kuli cenzus su prešli i SPS (11,1 odsto), Grupa građana „Kritična masa“ (8,9 odsto) i POKS (6,67 odsto).

  – Ovo nisu bili laki izbori u uslovima u kojima smo pritisnuti spolja zbog Kosova i Metohije, u uslovima zbog kojih su nas verbalno i fizičkom agresijom pritiskali iznutra. Rekao sam u jednoj emisiji da je SNS na svom istorijskom maksimumu- kazao je on i čestitao stranci.

  Vučić  je još kazao da će ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sutra govoriti o incidentima u Lučanima, a povodom pisanja tabloida da je ponudio ostavku kazao je da „to nije bilo baš u takvoj formi“.

  On je rekao da ga je Stefanović pozvao telefonom i da ga je obavestio da su predstavnici Saveza za Srbiju predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, u opštini Lučane.

  – On mi je kazao da policija mora da interveniše, da niko nema pravo da ponižava policiju, a ja sam mu kazao da ih puste da prete, da viču, sve dok ne počine neko nasilje, neka rade šta hoće- naveo je predsednik SNS-a i dodao da je Stefanoviću „bilo prilično teško“.

  Ministar Stefanović je večeras osudio, kako je rekao, „upad“ lidera pokreta Dveri Obradovića u stanicu policije u Guči, kao „kulmanaciju bаhаtog, divljаčkog i nаsilničkog ponаšаnjа“.

  Stefanović je kazao da je Obrаdović „prostаčki“ vređаo držаvnu sekretаrku Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа Dijаnu Hrkаlović kojа je, i „pored аgresije usmerene premа njoj, nа pristojаn nаčin odgovаrаlа Obrаdoviću, u pokušаju dа smiri situаciju“.

  Državna sekretarka MUP-a Hrkalović je dodala da su predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni Obradovićem, „upali“ u policijsku stanicu u Guči, jer su, kako je rekla, hteli da se „obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva“, što „predstаvljа otvoreni udаr nа institucije držаve Srbije“. Ona je kazala da je „došla je da obiđe policijske službenike i da im pruži podršku zbog medijskih napada Obradovića“, a da je doživela „najbrutalnije uvrede“  kada je pokušala da smiri situaciju.

  Savez za Srbiju je, međutim, saopštio da su članovi njegovog Predsedništva večeras otišli u policijsku stanicu u Guči da traže oslobađanje potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića, koji je zadržan, i da su tamo zatekli državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović.

  – Šta Dijana Hrkalović radi u Guči na izborni dan?- upitao je SZS.

  Ovaj Savez tvrdi se da je uhapšeno pet aktivista te organizacije i poručio da „neće više biti izbora dok se ne ispune njihovi uslovi, a do tada će nastaviti sa protestima“.

  – Ponavljamo da u ovakvim uslovima izbora više ne može biti. Odluka Predsedništva Saveza za Srbiju je da se nastavi borba za fer izborne uslove i da se nastavi podrška protestima koji se nastavljaju ovu subotu u Beogradu- navodi se u saopštenju.

  Obradović je precizirao da je otišao u policijsku stanicu sa odborničkim kandidatima liste „Savez za Srbiju-Savez za Dragačevo-Milan Radičević“ i potpredsednikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem zbog privođenja Đurovića, koji je osumnjičen da je navodno „napao novinara ispred jednog biračkog mesta“.

  Oni su ispred stanice uzvikivali „Pustite Lazara!“ i „Uhapsite Vučića!“, a zatim ušli u stanicu i zahtevali da Đurović bude pušten. Đurović je izašao pred demonstrante i rekao im da je priveden da bi dao izjavu i da će potom biti pušten.

  U Lučanima je danas priveden i potpredsednik Izvršnog odobra Dveri Boško Puškić, koji je zdržan u policiji više od tri sata.

  SZS je objavio telefonski snimak ulaska u policijsku stanicu u Guči, na kojem se ne čuju uvrede na račun Hrkalovićke.

  Posmatračka misija CRTA, koja je posmatrala izbore u ove četir opštine, navela je da su veće nepravilnosti zabeležene na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača.

  – Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotražu gde su neidentifikovane osobe ispred biračkog mesta legitimisala birače- rekli su u CRTI.

  Oni su dodali da je, prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu CRTE isečene su gume na automobilu i da su nepoznata lica sprečila akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu.

  Incidenata je u toku dana bilo i u Kladovu, gde je potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Perica Panković priveden na informativni razgovor jer je, po navodima socijalista, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta.

  Kako je novinarima rekao predsednik socijalista u Kladovu Radovan Arežina, Panković je priveden pošto je u blizini jednog biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: „Šta tu tražiš?“. Pušten je pošto je dao iskaz.

  Prema najavama, zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni sutra.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi