More

  VUČIĆ: SPORAZUM SA NARODOM JE SKUP NEVEROVATNIH GLUPOSTI

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je “ prazna ljuštura Sporazum sa narodom ”, koji je su sačinile 34 opozicione političke organizacije
  • Đilas, Jeremić I Obradović me nikad neće pobediti na izborima, rekao je Vučić
  • Predsednik Srbije je komentarisao Sporazum sa narodom jer su ga građani potpisivali na sinoćnom protestu u Beogradu
  • Vučić je posle prvog protesta rekao da “neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, pa je “ 1 od 5 miliona” postala parola građanskih protesta u Srbiji
  • Prema ocenama političkih analitičara, Vučićeva kampanja “ Budućnost Srbije” je odgovor na građanske proteste koji su se proširili na celu Srbiju i u pojedinim mestima na Kosovu
  • Opozicija se obavezala da neće učestvovati na izborima, ako se ne obezbede uslovi za fer izborni proces

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predlog Sporazuma sa narodom, koji je sačinila opozicija, „skup neverovatnih gluposti“.

  – Pročitao sam taj sporazum, kao i onaj prethodni ugovor sa narodom koji je imao nekog smisla. Osim što su sve slagali, ovaj je prazna ljuštura- rekao je Vučič.

  On je napomenuo da “ima mnogo ozbiljnijeg posla nego da komentariše „Đilasa, Jeremića i Obradovića“,.

  -Ta trojica me nikad neće pobediti na izborima. Građani koji protestno šetaju mogu da to čine koliko hoće ali nećemo da dozvolimo nasilje-naglasio je predsednik Srbije

  Vučić je reagovao povodom najave organizatora protesta „1 od 5 miliona“ da će u Beogradu ponuditi građanima da potpišu Sporazum sa narodom.

  Na sinoćnom 11. protestu u prestonici Srbije građani su masovno potpisivali Sporazum predstavnika 34 opozicione političke organizacije, koje svojim potpisom garantuju njegovo sprovođenje.

  -Građani su na protestima pokazali da žele državu u kojoj je Vlada smenjiva na fer i poštenim izborima i u kojoj su građani ti koji kontrolišu državnu upravu. Zato će potpis svakog građanina na Sporazum sa narodom značiti da su građani ti koji će kontrolisati njegovo sprovođenje“, navedeno je u saopštenju organizatora protesta “ 1 od 5 miliona u Beogradu.

  Masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu 1.decembra prošle godine.

  Sledeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10.000 ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje.

  Predsednik Vučić je posle prvog protesta rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudipa su svi sledeći  protesti održani  pod parolom “1 od 5 miliona”. Posle trećeg okupljanja u centru Beograda Vučić rekao da je spreman da sasluša nezadovoljne građane.

  Inače, Vučić je 7. februara krenuo u kampanju „Budućnost Srbije“, u okviru koje će, kako je sam najavio, obići stotinu opština u 29 okruga centralne Srbije i Kosova i Metohije.

  – Ne mogu da kažem da ću svako mesto u Srbiji da obiđem, ali većinu hoću. Želim da razgovaram sa ljudima i da vidim šta za njih može da se uradi –rekao je on.

  Iako predsednik Srbije negira da je kampanja “ Budućnost Srbije” ustvari predizborna kampanja, politički analitičari ocenjuju da je ta kampanja Vučićev svojesvrstan odgovor na građanske proteste koji su se proširili na celu Srbiju i u pojedinim mestima na Kosovu.


   OPOZICIJA SE OBAVEZALA DA ĆE SE BORITI ZA SLOBODNE MEDIJE I POŠTENE IZBORE

  U Sporazumu sa narodom” predstavnici opozicionih stranaka su se obavezali  da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela“.

  -Ovim Sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati-navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

  Dodaje se da je to “skup mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava, nakon pobede nad Vučićevim (predsednik Srbije, Aleksandar Vučić) režimom“.

  -Takođe se obavezuje i da će se ‘suprotstavljati nasilju’ i zaštititi sve ugrožene građane ‘koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja-navodi SZS.

  Precizira se još da su se predstavnici opozicije obavezali i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

  Nakon izbora, biće formirana „vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi