More

  Vučić: Nastavak vojne saradnje sa Rusijom, povećanje plata pripadnicima

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Nišu da će država nastaviti da kupuje vojnu tehniku od Ruske Federacije, a da će jačanju domaćih oružanih snaga doprineti i povećanje plata u Vojsci Srbije koje bi trebalo očekivati u toku sledeće godine
  • Vučić je u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ prisustvovao prikazu vojne opreme i tehnike koju je Rusija donirala Srbiji, među kojima je 11 tenkova T-72MS i deset oklopnih vozila BRDM-2

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Nišu da će država nastaviti da kupuje vojnu tehniku od Ruske Federacije, a da će jačanju domaćih oružanih snaga doprineti i povećanje plata u Vojsci Srbije koje bi trebalo očekivati u toku sledeće godine.

  Vučić je u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ prisustvovao prikazu vojne opreme i tehnike koju je Rusija donirala Srbiji, među kojima je 11 tenkova T-72MS i deset oklopnih vozila BRDM-2.

  – Zahvalan sam Ruskoj Federaciji i predsedniku Putinu zbog ove donacije, koju sam sa njim dogovorio. Ali, mi ćemo od Rusije i da kupimo ono što nam još nedostaje, nadam se po nižoj ceni. Očekujemo još tenkova, BRDM-ova i druge tehnike, kako bi dodatno osnažili našu vojsku, što je značajan preventivni faktor za svakog ko bi eventualno želeo da ugrozi naš suverenitet, i učvrstili našu neutralnost, koja je deo naše vojne strategije i državne politike- rekao je.

  On je kazao da Vojsci Srbije nedostaje još protivoklopnih vozila i elektronskih sredstva za ometanje neprijateljskog delovanja.

  – Kad ovo rešimo, moći ćemo da kažemo da je Vojska spremna da suprotstavi potencijalno snažnom agresoru- kazao jE.

  Vučić je rekao da očekuje da u toku 2021. godine pripadnici Vojske Srbije osim povećanja plata od pet odsto, koje će dobiti zaposleni u javnom sektoru, dobiju i dodatno uvećanje.

  – Gledaćemo da posebno za vojnike, desetare, podoficire obezbedimo veća primanja. Nadam se da ćemo uspeti, računice danas tako pokazuju, ali to će zavisiti i od daljeg toka pandemije i drugih okolnosti. Mi ćemo se boriti za to povećanje- rekao je.

  On je dodao da će povećanje zarada, kao i planirane dodele stanova, uticati na snaženje Vojske i motivaciju njenih pripadnika da je ne napuštaju.

  – Mnogo očekujem od (ministra odbrane Nebojše) Stefanovića, kako bi se zaustavio odliv pripadnika Vojske Srbije- kazao je on.

  Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je kazao da ovo nije kraj saradnje Srbije i Rusije u vojnoj i vojno- tehničkoj sferi, već “početak nove faze u toj saradnji”.

  – Rusija će rado nastaviti isporuke oklopnih vozila i drugog naoružanja, kako bi Srbija nastavila da uvršćuje svoj suverenitzet, odbrambene snage, kao i neutralni status, koji je najviše cenjen kada može da se štiti- kazao je on.

  Prikazu doniranog ruskog naoružanja prisustvovali su i ministar Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

  Predstavnici Vojske su Vučića oslovljavali sa “vrhovni komandante”, iako Ustav Srbije i Zakon o vojsci ne poznaju taj termin, već navode da predsednik Srbije između ostalog “komanduje vojskom”.

  Predstavnici države i vojske su nosili zaštitne maske, a Vučić ju je skinuo za vreme trajanja govora i konferencije za novinare, a tokom obilaska kasarne rukovao sa nekim predstavnicima Vojske.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi