More

  VUČIĆ NA VOJNOJ PARADI U NIŠU: ČUVAĆEMO MIR, ALI SMO U SVAKOM TRENUTKU SPREMNI DA SE BRANIMO

  • Posle ulaganja u ratno vazduhoplovstvo, Srbija mora da se okrene pešadiji i nabavci vozila, a onda moramo da vidimo šta ćemo da preduzmemo oko sajber ratovanja i uvođenja robota, što nam je potrebno za budućnost, rekao je predsednik Srbije
  • Aleksandar Vučić je najavio da će ove godine plate u vojsci i policiji biti „značajno povećane“ i dodao da je budžet za vojsku i policiju „nikad veći“
  • On je danas u Nišu razgovarao i sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, koga je Viši sud u Podgorici juče osudio na pet godina zatvora zbog „pokušaja terorizma“ na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine
  • Prema nezvaničnim procenama, paradi je prisustvovalo više od dvadeset hiljada građana

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Nišu da je bezbednosna situacija u zemlji i regionu „izuzetno složena“ i da će Srbija „nastojati da čuva mir i stabilnost“, ali istovremeno  biti spremna da se brani u slučaju potrebe.

  – Srbija će se ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvati mir i stabilnost, ali će se držati jedne od retkih tačnih rečenica Josipa Broza Tita: „živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremamo se da u svakom trenutku branimo svoju zemlju“- rekao je Vučić na konferenciji za novinare, održanoj pred vojno- policijsku paradu „Odbrana slobode“, organizovanu povodom Dana pobede nad fašizmom, koji je bio juče.

  Vučić je za ovu godinu najavio „značajno povećanje plata u vojsci i policiji“.

  On je ocenio da su „vojne jedinice sve pripremljenije, opremljenije i obučenije“, a da budžet za vojsku i policiju „nikada nije bio veći“, što „omogućava jednoj relativno maloj suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku“.

  Prema njegovim rečima, stanje u vojsci i policiji u pogledu tehničke opremljenosti i uniformi danas  je “neuporedivo bolje nego ranije“, a Srbija je  uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju “u ovom delu sveta najveći naručilac helikoptera, i to onih ubedljivo najboljih“.

  – Naš cilj je da za dve ili tri godine izvedemo (na paradu, p.a.) 10.000 ljudi sa snažnim naoružanjem. Ako Rusija može da izvede 13.000, mi možemo 10.000. Ali, nadamo se da sve to nećemo morati da upotrebimo jer ovakva opremljenost i obučenost treba da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora- rekao je Vučić.

  On je najavio da će u septembru ili oktobru ove godine u Srbiju doći predstavnici centralne vojne komisije Kine, kako bi se dogovorio nastavak saradnje sa tom velikom zemljom, koja za sada pomaže u razvoju tehnologije za srpske bespilotne letelice „pegaz”.

  – Posle ulaganja u ratno vazduhoplovstvo, Srbija mora da se okrene pešadiji i nabavci vozila. Onda moramo da vidimo šta ćemo da preduzmemo oko sajber ratovanja, uvođenja robota i modernizacije, što nam je potrebno za budućnost- rekao je on.

  U okviru današnjeg Prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ mogli su da se vide svečani defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, egzercir Garde  i padobranski desant Specijalne brigade Vojske Srbije.

  U paradi je učestvovalo više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, među kojima i avioni „orao“, „mig- 29“ i „supergaleb G- 4“, kao i helikopteri „Mi 35M“, „Mi- 8“, „gama“ i „gazela“.

  Prvi put je mogao da se vidi ruski tenk T-72, koji će Srbija tek dobiti na osnovu vojnotehničkog sporazuma sa Ruskom federacijom.

  Na paradi su prvi put učestvovali kadeti, kao i vojni i policijski veterani iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i NATO agresije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je neposredno pre parade najavio da bi predlog zakona o pravima ratnih veterana iz svih ratova, koji priprema Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, „ubrzo“ trebalo  da uđe u skupštinsku proceduru, a da će tim zakonom prava te kategorige građana „biti sačuvana, a mnoga i unapređena“.

  Po završetku parade predsednik Srbije je dao je ocenu za tu manifestaciju: „vrlo dobar“, uz poruku vojnicima i policajcima  da su „njihov rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost- ponos Srbije“.

  – Veliko hvala za ovaj veličanstveni dan u kojem smo na impresivan način obeležili Dan pobede nad fašizmom. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena- zaključio je on.

  Vojno- policijskoj paradi prisustvovali su osim Vučića i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, Nela Kuburović, Aleksandar Antić i Branko Ružić.

  U svečanoj loži bili su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

  Prema nezvaničnim procenama, paradi je prisustvovalo više od 20 hiljada građana.


  SUSRET SA ANDRIJOM MANDIĆEM

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Nišu sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem o „aktuelnoj političkoj situaciji u regionu“, saopšteno je instagram nalogu „budućnostsrbijeav“. U razgovorima je učestvovao i Milorad Dodik. Mandić je odlukom Višeg suda u Podgorici u četvrtak osuđen na pet godina zatvora zbog „pokušaja terorizma“ na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016. Godine.

  Kabinet predsednika Srbije saopštio je da se Vučić juče sastao i sa predsednikom Komiteta za međunarodne poslove Saveta Ruske federacije Konstantinom Kosačovom, sa kojim je razgovaro o „daljem razvoju političkih odnosa“, kao i „konkretnim merama za jačanje bilateralne ekonomske saradnje“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi