More

  Vučić na otvaranju Naučno- tehnološkog parka u Nišu: Sve više mladih želi da se vrati u Srbiju

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da, prema informacijama koje dobija, “mnogo mladih stručnjaka” koji su napustili Srbiju želi da se vrati u zemlju jer u njoj “vidi svoju budućnost”
  • U Nišu smo otvorili sedam fabrika, ali je izgradnja Naučno-tehnološkog parka nešto najvažnije za njegov dalji razvoj i napredak, ocenio je on, podsećajući da će u NTP, površine 14.000 kvadrata, biti smešteno 34 startap i tehnološko razvojnih kompanija
  • Investiciona vrednost NTP i laboratorijske lamele na Elektronskom fakultetu je 20 miliona evra, a njihovu izgradnju finansijski je pomogla Vlada Švajcarske

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Nišu da, prema informacijama koje dobija, “mnogo mladih stručnjaka” koji su napustili Srbiju želi da se vrati u zemlju jer u njoj “vidi svoju budućnost”.

  – Ljudi koji se bave IT sektorom rekli su mi da se mnogo naših mladih stručnjaka vraća u Srbiju u kojoj vide svoju budućnost. U IT sektoru je zaposleno 70.000 ljudi, a prosečna plata je 127.000 dinara, od koje može pristojno da se živi, pogotovu zbog toga što su troškovi života ovde niži nego u zemljama Zapada- rekao je Vučić, koji je prisustvovao otvaranju Naučno- tehniološkog parka (NTP) u Nišu.

  On je kazao da je obilazeći niški NTP “video energiju kod tih mladih ljudi, koji su željni da rade i budu uspešni u svojoj zemlji”.

  Prema njegovim rečima, suficit Srbije u softverskim tehnologijama i proizvodima je čak 800 miliona evra, a izvoz Srbije u toj oblasti 1,4 milijardi dinara godišnje, tako da je to industrijska grana u koju bi trebalo mnogo da se ulaže.

  On je kazao da Niš mora da ide još snažnije i brže i da je uveren da će kompanije koje su se uselile u NTP i 442 zaposlenih imati najbolju moguću budućnost.

  – Nišlije su se decenijama borile za ovaj NTP. Sećam se strahovite energije i entuzijazma koji sam video kod (preminulog univerzitetskog profesora i pomoćnika gradonačelnika Niša) Gorana Ðođevića, koji je po svaku cenu želeo da uradimo Naučno- tehnološki park i laboratorijsku lamelu pri Elektronskom fakultetu- rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije je rekao da ukupna vrednost investiranja u NTP i laboratorijsku lamelu Elektronskog fakulteta iznosi 20 miliona evra,a da je njihovu izgradnju finansijski pomogla Vlada Švajcarske.

  U NTP, čija je površina ukupno 14.000 kvadratnih metara, useliće se ukupno 20 startap kompanija, 13 tehnološko-razvojnih i jedna kompanija koja je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.

  Ove kompanije će početi da rade u avgustu.

  – U Nišu smo otvorili sedam fabrika, ali je izgradnja Naučno-tehnološkog parka nešto najvažnije za njegov dalji razvoj i napredak – ocenio je on.

  On je najavio da će država nastaviti da ulaže u Niš, koji je infrastrukturno na najboljem mestu u Srbiji.

  – Ukoliko nađemo novac, gradićemo brzu prugu Beograd- Niš. Niš će u tom slučaju, uz postojeći autoput, južni i istočni krak, te početak izgradnje autoputa ka GračanicI i Prištini, biti pravo čvorište puteva Srbije i jugoistočne Evrope- kazao je on.


  Brnabić: Kineska fabrika svetala biće otvorena u februaru u Nišu

  Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas u Nišu da će kineska kompanija „Xingyu Automotive Lighting Systems“ februara naredne godine u tom gradu otvoriti fabriku svetala za automobile.

  Izgradnja samog pogona će koštati 60 miliona evra. Kompanija će u prvoj fazi zapošljavati oko 1.000 ljudi. Izvoz će uglavnom biti u Nemačku, Francusku i Slovačku- rekla je premijerka, koja je sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo posetila radnu zonu u Nišu.

  Predsednica Vlade je ocenila da će otvaranje te fabrike doprineti razvoju „naše ekonomije, bruto društvenog proizvoda i „krvnoj slici“ Niša.

  Prema njenim rečima, “Xingyu Automotive Lighting Systems“ je jedna od najvećih i najuspešnijih kompanija te vrste u svetu.

  Ona se zahvalila na pomoći ambasadorke Čen Bo, koja se, kako je kazala, „podjednako bori i za kineske kompanije i za Srbiju“.

  – Nije bilo obustavljanja radova ni jednog dana tokom trajanja epidemije. Time se pokazuje dobro poslovno okruženje u Nišu i Srbiji- rekla je ambasadorka i dodala da je  „prijatno  iznenađena koliko projekat brzo napreduje“.

  Ona je izrazila očekivanje da će sve više kineskih kompanija biti zainteresovano da investira u Nišu i u Srbiji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi