More

  VUČIĆ NA DRŽAVNOM OBELEŽAVANJU NATO BOMBARDOVANJA: NAREDNIH NEDELJA I MESECI ĆE RUŠITI SRBIJU

  • Ma koliko radili protiv Srbije, ona je danas jača i snažnija nego što je ikada bila, jedna je od osnovnih poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića na večerašnjem državnom obeležavanju 20 godina od početka NATO bombardovanja SRJ
  • Vučić, patrijarh Srpski Irinej i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik su uz osudu NATO bombardovanja i osvrt na aktuelna politička pitanja, pre svega na problem statusa Kosova i Metohije, obeležavanje iskoristili i za kritiku aktuelnih građanskih protesta „1 od 5 miliona“
  • Ovo što vidimo danas na našim ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima i može nauditi našem narodu, rekao je patrijarh Irinej
  • On je ponovio da Kosovo i Metohiju, koju je nazvao svetom zemljom,  „ne smemo nikome pokloniti i moramo ga braniti svim dopuštenim sredstvima“, moleći se Bogu da „ne dođemo u takvu priliku da ga branimo silom“
  • I Dodik je poručio da „ono što se danas valja ulicama Srbije, treba da se što pre vrati u legalni sistem“, jer su „izbori  mesto gde se odlučuje o vlasti“
  • On je dodao da je uveren da će „godine i decenije  koje dolaze biti vreme našeg državnog ujedinjenja“ jer „ako mogu drugi narodi da imaju svoje države, to mogu i Srbi“

  Ma koliko radili protiv Srbije, ona je danas jača i snažnija nego što je ikada bila, jedna je od osnovnih poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Danu sećanja na žrtve NATO agresije i 20 godina od početka bombardovanja SRJ, koji su obeleženi večeras u centru Niša.

  Vučić, patrijarh Srpski Irinej i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik su uz osudu NATO bombardovanja i osvrt na aktuelna politička pitanja, pre svega na problem statusa Kosova i Metohije, iskoristili i za kritiku aktuelnih građanskih protesta „1 od 5 miliona“.

  –  Krenuli su da narednih nedelja i meseci sruše Srbiju. Šta god da se dogodi meni ili bilo kome od nas- nikad nemojte da dozolite bilo kome da sruši samostalnost i nezavisnost Srbije- poručio je Vučić, obraćajući se lično patrijarhu Irineju i Dodiku koji su prethodno kritikovali aktuelne građanske proteste „1 od 5 miliona“.

  Vučić je kazao i da je Srbija danas „deset puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008.

  – Više puta se dizala iz pepela- zbog NATO bombardovanja, sankcija, pljačke i uništavanja ekonomije posle 2000, a zahvaljujući našem narodu to čini i danas- rekao je on.

  Pre dvadesetak hiljada ljudi, koji su stigli iz različitih gradova i opština sa juga Srbije, najčešće u organizaciji lokalnih samouprava i Srpske napredne stranke, Vučić je kazao da je Srbija „sve jača, zaposlenija, bezbednija“.

  – Pre 20 godina Srbija skoro da nije imala prijatelje, a neprijatelji su joj bili najmoćnije zemlje sveta, dok danas ima prijatelje a nema neprijatelje, uprkos različitim stavovima o nekim pitanjima-ocenio je on.

  Vučić je dodao da je Srbija spremna na kompromis i pomirenje, ali uz uslov da ne zaboravi na svoje žrtve, među kojima je i „2500 života za vreme NATO agresije“. Ubijanje srpskih civila i dece, koji su bili „dozvoljene mete“, za one koji su to  i danas je samo greška, a za nas- agresija“.

  On   ocenio da su Srbi sa Kosova danas najugroženija grupacija ljudi u Evropi i poručio da Srbija „neće dozvoliti da oni budu proterivani i ubijani“.

  – Ovo što vidimo danas na našim ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima. Zna se kako se dolazi do vlasti, na ovaj način to se neće desiti, a može nauditi našem narodu, što verujem da oni ne žele. Moraju da razmisle šta čine i da se više okrenu svom narodu i otadžbini- poručio je patrijarh Irinej učesnicima protesta.

  On je ponovio da Kosovo i Metohiju, koju je nazvao svetom zemljom,  „ne smemo nikome pokloniti i moramo ga braniti svim dopuštenim sredstvima“, moleći se Bogu da „ne dođemo u takvu priliku da ga branimo silom“.

  Patrijarh SPC je izneo ocenu da su moćnici bombardovali Srbiju sa ciljem da je unište i raskomadaju, a potom su oklevetali srpski narod kako bi opravdali svoje akcije, koje je nazvao paklenim i đavoljim.

  – Na taj način su Srbiju unazadili za 50 i više godina- rekao je on, uz poruku da će im suditi Bog.

  I Dodik je poručio da „ono što se danas valja ulicama Srbije, treba da se sto vrati u legalni sistem“, jer su „izbori  mesto gde se odlučuje o vlasti“.

  On je kazao da je „zahvaljujući Vučiću“ pitanje Kosova i Metohije danas opet na dnevnom redu, a da su oni koji su pre 20 godina bombardovali Srbe u Srbiji i BiH sada otvoreno na strani kosovskih Albanaca.

  – Zato je važno da svi budemo jedinstveni oko funkcionera i naših pregovarača i da damo snagu gospodinu Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji- kazao je Dodik.

  On je dodao da ne veruje u BiH, već je uveren da će „godine i decenije  koje dolaze biti vreme našeg državnog ujedinjenja“, jer „ako mogu drugi narodi da imaju svoje države, to mogu i Srbi“.

  Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je 1999. prilikom čišćenja terena od kasetne municije na Kopaoniku izgubio obe šake, ispričao je okupljenima kako se to dogodilo i kako danas živi, a potom prišao Vučiću i zagrlio ga.

  Vučić je zaplakao, a to je učinio i dok je držao svoj govor, navodeći da „na to ima pravo, za razliku od Vučkovića, koji je vojnik i deca bi mu to zamerila“.

  Obeležavanju su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi, deo diplomatskog kora, zvaničnici Vojske Srbije i policije, rukovodioci Niša.

  Program je započeo zamračivanjem centra grada, zvukom detonacija i sirena za vazdušnu opasnost, a građanima su podeljene sveće koje su zapalili.


  UPOZORAVAJUĆE CIFRE

  Za 78 dana bombardovanja poginulo je 56 Nišlija, među kojima 26 civila, dok je 260 ranjeno. Srušeno je 120, a oštećeno oko tri i po hiljade stambenih, infrastrukturnih i vojnih objekata. Na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi.

  Srbija ni posle dve decenije ne poseduje precizne zvanične podatke o broju poginulih civila tokom NATO bombardovanja, već različiti izvori procenjuju da je poginulo od 1200 do 2500 ljudi, a spekuliše se da je povređeno oko 6.000 civila.

  Prema podacima srpskih medija, u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećena su 44 mosta, 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola i 176 spomenika kulture.

  Pojedini domaći stučnjaci procenjivali su ukupnu materijalnu štetu na 30 milijardi dolara.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi