More

  VUČIĆ: LAKO SE MOŽE DOGODITI DA NIŠU VRATIMO AERODROM

  • Mi odluku o aerodromu još nemamo. Ako SNS u Nišu hoće da aerodrom ostane niški- nema problema, zbog toga neće padati glave lokalnih stranačkih lidera, rekao je Vučić
  • Grad Niš će u tom slučaju kontrolne tornjeve, osvetljenje, terminal i ostalo „morati da napravi sam“, a država će planirani novac uložiti u aerodrome u Kraljevu, Čačku i drugim mestima u Srbiji
  • Građanski protesti u organizaciji Inicijative „Ne damo niški aerodrom“, koji su inače „tupavi“, „imaju političku pozadinu i iza njih stoje Đilas, Janković i Jeremić“
  • Direktor niškog aerodroma, ukoliko bi ostao zu svojini grada, mogao bi da bude Saša Janković, dodao je on
  • Predsednika Srbije je ispred Leonija dočekalo desetak hiljada ljudi,među kojima je, prema našim izvorima, bilo najviše pripadnika SNS-a i zaposlenih u gradskoj upravi, opštinama i javnim preduzećima i ustanovama

  Lako može da se dogodi da donesemo odluku da Nišu vratimo aerodrom (Konstantin Veliki), rekao je danas u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Niški aerodrom, inače, nije u vlasništvu države već lokalne samouprave, a Skupština grada tek bi trebalo da odluči da li će usvojiti predlog Gradskog veća da se osnivačka prava i kompletna imovina aerodroma besplatno ustupe Republici, što je inače „preporuka“ Vlada Srbije.

  Takav predlog Gradskog veća isprovocirao je građanske proteste u Nišu.

  – Mi odluku o aerodromu još nemamo. Ako SNS u Nišu hoće da aerodrom ostane niški- nema problema, zbog toga neće padati glave lokalnih stranačkih lidera. Ali, oni onda moraju da objasne građanima zašto aerodrom zaostaje u ekonomskom razvoju. Ako neće da aerodrom bude državni- nama lakše, uložićemo te pare u aerodrom u Kraljevu, Čačku i drugim mestima- rekao je predsednik Srbije, koji, inače, po Ustavu nema nadležnost u oblasti saobraćaja i ekonomske politike.

  On je kazao  da će grad Niš u tom slučaju kontrolne tornjeve, osvetljenje, terminal i ostalo „morati da napravi sam“.

  – Ne znam samo kako će to da se izvedu, pošto je niški budžet i dalje u problemu, a dug Niša iznosi 1,7 milijardi dinara- kazao je on.

  Vučić je kazao da je za razvoj niškog aerodroma što pre neophodno 14,6 miliona evra, ne precizirajući kako se došlo do tog iznosa. On je kazao da je u predhodne tri godine u taj aerodrom država uložila 3,6 miliona evra, a grad Niš 2,2 miliona.

  Pojedini vazduhoplovni stručnjaci i analitičari predhodno su ocenili da je niškom aerodromu potrebno ulaganje od svega četiri do pet miliona dinara, i to ne odmah već u periodu od deset godina, tako da bi novac mogao da obezbedi i sam aerodrom, koji od  2015. godine beleži poslovnu ekspanziju.

  Prema podacima Regionalne razvojne agencije Jug, u dokumentima aerodroma nema podataka da je u poslednje tri godine država uložila bilo kakva sredstva.

  Predsednik Srbije je, inače, danas prisustvovao svečanom otvaranju novog pogona u fabrici „Leoni“ u Nišu, koju je već svečano otvorio u julu prošle godine.

  Na ulazu u fabriku dočekalo ga je desetak hiljada ljudi, koji su, po našim izvorima, trebalo da stvore utisak da građani Niša masovno podržavaju nameru države da preuzme niški aerodrom, od koje se, kako oni navode, uprkos njegovoj današnjoj izjavi „nije odustalo“.

  Prema našim izvorima, među prisutnima bilo je najviše pripadnika SNS-a, kao i radnika gradske uprave, pet gradskih opština i javnih preduzeća i ustanova, koji su, po rečima dela zaposlenih u tim institucijama, „imali naredbu“ da prisustvuju dočeku. Oni su kazali da su „pravljeni spiskovi sa njihovim imenima i brojevima telefona“, a prisutnost dodatno proveravana pri ulasku u autobuse koji su ih organizovano dovozili do „Leonija“.

  Svaka od pet gradskih opština navodno je imala zadatak da „obezbedi“ po šest hiljada ljudi, a svaki od pet Opštinskih odbora SNS-a po dve hiljade pristalica.

  Gradski, opštinski i stranački zvaničnici demantovali su takve informacije, navodeći da je prisustvo radnika javnog sektora, kao i pripadnika SNS-a „potpuno dobrovoljno“.

  Vučić je, pak, ocenio da je broj ljudi koji ga je danas sačekaokod „Leonija“ „veličanstven“, tim pre što je bilo  10 sati ujutru, a da pri tom „niko iz Beograda nije došao“.

  Za razliku od njih, rekao je, organizatori građanskog protesta, koji je Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ zakazala za večeras u 18 časova,  „dovešće ljude i iz Beograda, Kraljeva i slično“, a pri tom će imati „svu medijsku podršku“.

  Slogan „Iš iz Niš“, pod kojim nastupa deo demonstranata, ne doživljava kao pretnju, jer se „ne plaši ni mnogo jačih“, a za strah nema razloga jer je aktuelna vlast „mnogo investirala u razvoj Niša, koji sada postaje centar Balkana, za razliku od onih  koji mu sada tako prete, a koji su ga uništili“.

  – Odmah mi je bilo jasno da ovi protesti imaju političku pozadinu, a zbog toga što su tupavi bilo mi je jasno da iza njih stoje Đilas, Janković i Jeremić. Jedino još da predlože da direktor aerodroma bude Janković, a da Đilas i Jeremić rade javne nabavke vezane za aerodrom, i da se još malo nakradu- rekao je Vučić, dodajući da je demokratsko pravo svakog građanina da protestvuje.

  Predsednik Srbije je kazao da je u Nišu do sada „otvorio šest od 50 fabrika koje su oni uništili, a da tih šest fabrika zapošljava broj radnika kao njihovih 30“.

  On je ponovio da je Niš, kada su na vlast došli naprednjaci, imao 50 hiljada nezaposlenih- što je inače netačan podatak, a da ih danas ima manje od 27 hiljada.

  Dodao je da je država subvencinisala fabrike kompanije „Leoni“ u Nišu, Doljevcu i Prokuplju sa oko 30,7 miliona evra.

  Zauzvrat, kazali su on i predstavnici „Leonija“, dosadašnje investicije ove kompanije u Srbiji dostigle su 75 miliona evra, a nakon otvaranja i četvrte fabrike, u Kraljevu, ta kompanija će zapošljavati ukuno 11.000 radnika, čime će „postati najveći poslodavac u zemlji“.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović dodao je da će u niškom Leoniju raditi 2.200 radnika, a da će gradskom budžetu godišnje ostajati oko 100 miliona dinara samo od poreza na njihove zarade.


  RADNICI PROPALIH PREDUZEĆA TEK TREBA DA IDU U VLADU NA DOGOVOR O ISPLATI ZARADA

  – Došao sam da pozovem radnike u Vladu kako bi se dogovorili o isplati zaostalih zarada koje su im pre 12 godina oni predhodni ukrali, rekao je Aleksandar Vučić.

  Mada su predstavnici bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu očekivali da će se susresti sa njim ili premijerkom Anom Brnabić, to se nije dogodilo. Vučić je zbog obaveza požurio nazad u Beograd, a Brnabička nije došla u Niš.

  Predstavnici bivših radnika prethodno su kazali da njih zanima samo odgovor na pitanje kada će početi isplata zaostalih zarada, a da će, ukoliko takav odgovor ne dobiju, radikalizovati proteste, koje organizuju već deset godina, svakog petka ispred Gradske kuće.

  Vučić je, inače, kao premijer Srbije, a prilikom radnog boravka Vlade u Nišu u oktobru 2016. godine, obećao ovim radnicima da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Isplata još nije počela, a on je nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih- nema, te da će isplata zaostalih zarada i ići „u skladu sa mogućnostima“.

  Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Nišu ima više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje najmanje oko 4,5 milijardi dinara.


  OBEZEĐENJE BEZ OZNAKA

  Zajedno sa Vučićem u Niš su došli potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, kao i više članova njenog kabineta. Među prisutnima bio je i Bratislav Gašić, direktor BIA.

  Obezbeđenje   Vučićeve posete bilo je primetno, kao što je primetna bila i činjenica da njegovi pripadnici nisu nosili bilo kakve oznake. Pojedini novinari su nekoliko puta ulazili u raspravu sa njima jer su sklanjani sa mesta na kojima su stajali, a da pri tom nisu znali ni ko ih to sklanja.


  MARTIN LUTER KING I KOROV

  Predsednik Srbije je u svojim govorima citirao američkog predsednika Tomasa Đefersona i borca za građanska prava Martina Lutera Kinga.

  Okupljeni su u toku njegovih govora mogli da čuju i izreke kao što su: „Bez rada raste samo korov“ ili „Besplatni sir postoji samo u mišolovci“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi