More

  Vučić: Jako me brine Kurtijeva pretnja Srpskoj listi na Kosovu

  Foto: Vesna Torović

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  izjavio je u Nišu da je posebno zabrinut zbog izjave premijera Kosova Albina Kurtija “da će Srpska lista da pati i da plati”, a koja je prošla bez ičijeg komentara ili osude.

  Vučić je napomenuo da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj direktno Kurtija okrivio za neuspeh pregovora, ali da su odmah potom Nemci rekli da su krive obe strane, kao i da je portparol Evropske komisije Peter Stano takođe upotrebio istu formulaciju.

  -Jednostavno, stvari tako stoje. Ali meni je drago da se mi ipak ponašamo konstruktivno. Naravno, zabrinut sam. Pogotovo posle onakvih izjava i direktnih Kurtijevih pretnji, ali mogu da kažem da Srrbija neće ostaviti svoj narod na severu Kosova i Metohije-poručio je predsednik Srbije na centralnom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu.

  On je ocenio da je Srbija snažnija nego što je ikad bila i to ne samo u vojnom, već u svakom drugom smislu.

  -Srbija je danas druga zemlja u odnosu na onu koja je bila pre samo deset godina. Vojska Srbije (VS) dobiti značajna sredstva, odnosno oruđa i oružja i da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost. Ne želimo da budemo ni u jednom bloku. Tako će biti i u buduće. Jednostavno, dičimo se svojom neutralnošću i svojom zastavom, svojom trobojkom-naglasio je Vučić.

  Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, održana  u Sportskoj hali Čair u Nišu intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske.

  Svečanosti u Nišu prisustvuju brojni ministri u vladi Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.

  Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske (RS), a obeležava se na dan kada je 1918.  godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

  Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je izneta posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 2020. godine sa rukovodstvom RS.

  Praznik je 2020.  godine obeležen u Beogradu, 2021.  godine u Bijeljini, a ove godine u Nišu.

  U Zakonu o državnim praznicima navedeno je da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi