More

  VUČIĆ DOLAZI DA ČUJE „ŠTA GRAĐANI MISLE O AERODROMU“, A SAČEKAĆE GA NA HILJADE PRISTALICA SNS-A

  • Prema nezvaničnim informacijama, Vučića bi ispred „Leonija“ trebalo da sačeka deset hiljada pristalica SNS-a koji bi trebalo da stvore utisak građanske podrške opredeljenju države da besplatno preuzme niški aerodrom
  • Predsednk Srbije najavio da će razgovarati sa predstavnicima radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu, kojima je, inače, obećao isplatu zaostalih zarada do kraja 2016. godine, a posle kazao da „para nema“.

  foro: facebook profil

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da on misli da Aerodrom „Konstantin Veliki“ treba da pripadne državi, ali da mu je „bitno da čuje šta misle građani Niša“.

  – Ako građani misle da treba to da ostane Nišu, ja se slažem sa građanima, samo da čujem šta misle oni, a ne neki Janković, Živković, Jeremić ili ostali. Ali, ako Aerodrom ne pripadne državi, onda ne može da se očekuje i traži pomoć države za njega- kazao je Vučić.

  On nije preizirao šta bi mogao biti pravni osnov za takvo „ukidanje“ državne podrške, tim pre što se, prema Ustavu Srbije, lokalne samouprave finansiraju iz sopstvenih prihoda i državnog budžeta, a niški aerodrom je javno preduzeće čiji je osnivač lokalna samouprava.

  Prema našim izvorima, Vučića će navodno ispred fabrike „Leoni“ sačekati „na hiljade“ pristalica SNS-a koji će „stvoriti utisak građanske podrške“ državnom opredeljenju da besplatno preuzme niški aerodrom. Konačnu odluku o tome doneće početkom maja odbornici Skupštine grada, a na predlog Gradskog veća, kojem je predhodila preporuka Vlade Srbije.

  Internet portal Građanin izvestio je da bi, prema planu SNS-a, Vučića ispred „Leonija“, u jutarnjim časovima, navodno trebalo da dočeka oko deset hiljada pripadnika te stranke koje treba da obezbede pre svega stranačke filijale iz pet niških gradskih opština.

  Vučić će posetiti Niš u sredu 25. aprila zbog, kako je saopšteno u Gradskom odboru SNS-a,  svečanog otvaranja „potpuno završenih proizvodnih pogona“ i „početka rada punim kapacitetom fabrike nemačke kompanije Leoni“.

  Predsednik  Srbije je, inače, ovu fabriku već svečano otvorio 29. jula prošle godine, najavljujući da će do kraja te godine u njoj biti zaposleno 150, a do kraja ove godine 1.500 radnika.

  Građani koji se protive besplatnom ustupanju aerodroma Republici neće se sresti sa pripadnicima SNS-a, već će se okupiti istog dana 25. Aprila, ali u 18 časova i na centralnom trgu Kralja Milana. Organizatori građanskog protesta su Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“, a podržalo ga je deset opozicionih stranaka u tom gradu.


  RAZGOVOR SA RADNICIMA PROPALIH PREDUZEĆA, PONOVO

  – U Nišu ću razgovarati i sa onima koji su isterani iz fabrika i koji traže da im isplatim pare koje su oni pre 12 godina zaradili, a oni koji su to trebali da im isplate su im te pare ukrali. Idem da razgovaram da nađemo neki modus isplate- rekao je predsednik Srbije.

  Vučić je predhodno, kao premijer Srbije, a prilikom radnog boravka Vlade u Nišu u oktobru 2016. godine, obećao ovim radnicima da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Isplata još nije počela, a on je samo nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih- nema, te da će isplata zaostalih zarada i ići „u skladu sa mogućnostima“.

  Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Nišu ima više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje najmanje oko 4,5 milijardi dinara.

  Predsednik Srbije, inače, po Ustavu, nije nadležan ni za oblast saobraćajne, a ni ekonomske politike.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi