More

  Vozaču krivcu za nesreću kod Donjeg Međurova ostaje kazna zatvora od osam godina

  • Milan Zdravković, vozač “ Niš ekspresa”, koji je kriv za udes na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, provešće u zatvoru osam godina jer je Vrhovni kasacioni sud odbacio je kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Nišu
  • Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, odnosno povreda zakona iz člana 440. Zakonika o krivičnom postupku nije predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda u postupku po zatevu za zaštitu zakonitosti, naveo je Vrhovni kasacioni sud
  • U postupku protiv Zdravkovića povređen zakon jer nije uzeto u obzir da su do nesreće doveli ne samo propusti vozača autobusa već i mašinovođe, upravljača puta i Železnice, naveo je Zdravkovićev advokat u pravnom leku
  • Nesreća na pružnom prelazu u kojoj je poginulo osam putnika iz autobusa, a teško ili lakše je povređeno njih 30, dogodila se 21. decembra 2018. godine kada se autobus „Nišekspresa“ kojim je upravljao Zdravković sudario sa vozom
  Foto: m.s.

  Vozač autobusa Milan Zdravković (33) iz aleksinačkog sela Nozrina provešće  osam godina u zatvoru zbog udesa na pružnom prelazu u Donjem Međurovu jer je Vrhovni kasacioni sud odbacio je kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Nišu.

  -Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, odnosno povreda zakona iz člana 440. Zakonika o krivičnom postupku nije predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda u postupku po zatevu za zaštitu zakonitosti, dakle nije dozvoljen razlog za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka zbog čega je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Milana Zdravkovića ocenio kao nedozvoljen-naveo je Vrhovni kasacioni sud.

  Nesreća na pružnom prelazu, u kojoj je poginulo osam putnika iz autobusa, a teško ili lakše je povređeno njih 30, dogodila se 21. decembra 2018. godine kada se autobus „Nišekspresa“ kojim je upravljao Zdravković sudario sa vozom.

  Osnovni sud u Nišu Zdravkovića je 3. marta prošle godine oglasio krivim i izrekao mu najstrožu kaznu predviđenu za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.  Apelacioni sud je odlučujući o njegovoj žalbi potvrdio prvostepenu odluku.

  Zdravkovićev advokat Predrag Tomović je protiv ove odluke izjavio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu sa predlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje bilo Osnovnom bilo Apelacionom sudu ili da njegov klijent bude oslobođen ili mu bar bude izrečena blaža kazna.

  -U postupku protiv Zdravkovića povređen zakon jer nije uzeto u obzir da su do nesreće doveli ne samo propusti vozača autobusa već i mašinovođe, upravljača puta i Železnice. Ukazao sam  da je do nesreće došlo na neobezbeđenom pružnom prelazu te da mašinovođa nije ispoštovao protokol za takve situacije, nije davao zvučni signal odnosno prekoračio je dozvoljenu brzinu. Iz tog razloga smatram  da je zakon povređen i u pogledu visine kazne koja je Zdravkoviću izrečena-naveo je advokat u pravnom leku.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi