More

  VOJNA PARADA POVODOM DANA OSLOBOĐENJA OD FAŠIZMA KASNI JEDAN DAN ZBOG VUČIĆEVIH OBAVEZA?

  • Na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vojno- policijska parada “Odbrana slobode“, koja će se organizovati povodom Dana pobede 9. maja, kada Evropa obeležava kapitulaciju nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, biće održana u Nišu sutra, jedan dan posle međunarodnog praznika koji joj je povod
  • Desetog maja se, inače, obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti “Kretanjem do zdravlja“, a često i svetski Dan majki, koji, međutim, ove godine „pada“ 12. maja, pošto se praznuje svake druge nedelje u maju, podseća dnevni list Danas
  • Kabinet predsednika Srbije i Ministarstvo odbrane nisu želeli da odgovore na pitanje tog lista da li je vojno – policijska parada pomerena zbog Vučićevih „neodložnih obaveza“ 9. maja
  • Penzionisani general Vojske Srbije Momir Stojanović je ocenio da „očigledno prilagođavanje svega, pa čak i međunarodnih prazničnih datuma Vučiću pokazuje koliko je Srbija skliznula u diktaturu“ Stojanović je ocenio da „zabrinjava sve veća, češća i očiglednija zlopoutreba vojske u političke svrhe“
  foto: sajt Ministarstva odbrane

  Na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vojno-policijska parada “Odbrana slobode“, koja će se organizovati povodom Dana pobede 9. maja, kada Evropa obeležava kapitulaciju nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, biće održana u Nišu sutra, jedan dan posle međunarodnog praznika koji joj je povod.

  Desetog maja se, inače, obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti “Kretanjem do zdravlja“, a često i svetski Dan majki, koji, međutim, ove godine „pada“ 12. maja, pošto se praznuje svake druge nedelje u maju, podseća dnevni list Danas.

  Kabinet predsednika Srbije i Ministarstvo odbrane nisu želeli da odgovore na pitanje tog lista da li je vojna parada pomerena zbog Vučićevih „neodložnih obaveza“ 9. maja, a penzionisani general Vojske Srbije Momir Stojanović je ocenio da „očigledno prilagođavanje svega, pa čak i međunarodnih prazničnih datuma Vučiću pokazuje koliko je Srbija skliznula u diktaturu“.

  Predsednik Srbije Vučić danas je boravio u Tirani, na skupu koji se održava u okviru inicijative „Brdo-Brioni“, a u Beograd se vratio večeras. Proces „Brdo- Brioni“, inicijativa  koju su 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi se ubrzalo približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), počeo je juče.

  Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike ima nadležnost da, u skladu sa zakonom, „komanduje Vojskom“, kao i da „postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.“

  General Stojanović, koji je i bivši direktor Vojno bezbednosne agencije i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ocenio je da takve odredbe ne znače da je predsednik Srbije  vrhovni komandant, jer Vojskom komanduje Vrhovna komanda, u kojoj su osim predsednika i premijer ili ministri.

  Ukoliko je imao obaveze, vojnoj paradi su mogli da prisustvuju drugi državni funkcioneri, kao što se to radi „u normalnom svetu“ kada je neko od zvaničnika odsutan, ocenio je on.

  – Pomeranje vojne parade povodom Dana pobede nad fašizmom, a verovatno zbog Vučićevih obaveza, još je jedan jasan pokazatelj koliko je Srbija potonula u autokratiju, u kojoj je sve podređeno jednom čoveku- rekao je general Stojanović za Danas.

  On je kazao da „očekuje da i ova parada bude zloupotrebljena za propagandne, političke i stranačke ciljeve“, kao što je to bilo i prilikom nedavnog obeležavanja 20 godina početka NATO agresije.

  – Zabrinjava sve veća, češća i očiglednija zlopoutreba vojske u političke svrhe- kazao je on.

  On je ocenio da vojne parade u Srbiji predstavljaju „pokazivanje mišića  za domaću javnost“, koju treba ubediti da smo „moćni, jaki i suvereni“. Prema njegovom mišljenju, vojska „treba da jača bez velike pompe“, a održavanje parade svake godine, što se čini poslednjih godina, besmisleno je.

  General Stojanović je još kazao da ovakve parade  „nisu ni malo jeftine“, a da u siromašnoj Srbiji koja, kako je rekao, „odumire“, novac bi mogao pametnije da se upotrebi, recimo za socijalna davanja, lečenje dece ili podsticaj nataliteta.

  – Istovremeno sa ovakvom paradom čujemo da nećemo ratovati za Kosovo i Metohiju i da nećemo braniti teritorijalni integritet i suverenitet na tom delu naše teritorije. Pošto je odustala od odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Vojska Srbije će, dakle, 10. maja pokazati da je spremna za mirovne misije i vanredne situacije, koje su njene preostale dve misije- rekao je Stojanović.

  Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ biti održan sutra na Bulevaru Nikole Tesle u Nišu, sa početkom u 11 časova.

  Program prikaza obuhvata svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.

  Generalna proba Prikaza sposobnosti „Odbrana slobode“ održana je u Nišu 8. maja, uz prisustvo ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.   

  Planirano je učešće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.


  SAOBRAĆAJ U NIŠU OTEŽAN VEĆ OD PONEDELJKA

  Saobraćaj u Nišu je već od početka ove sedmice otežan i usporen. Sever grada, u kojem će biti održana parada, od ponedeljka je potpuno zatvoren za saobraćaj, studenti Tehničkih fakulteta i srednjih škola pešice dolaze njih, a stanovnici tamošnjeg naselja „Stevan Sinđelić“ ne mogu kolima ni do stanova. U ovom delu grada mogu se videti uglavnom samo policijska i vozila Vojske.Vojna parada je prvobitno najavljivana za 24. mart, kada je počelo NATO bombardovanje Srbije, ali se od toga odustalo „na molbu predsednika Vučića“. Pripreme za paradu „pod tim datumom“ uveliko su bile započele, tako da su u to vreme na Bulevaru Nikole Tesle uklonjeni takozvano razdelo ostrvo i stubovi za osvetljenje na njemu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi