More

    Vlasnici stanova na Somborskom bulevaru u Nišu sprečili izvršitelja da ih popiše zbog duga investitora

    • Živim zidom 24 vlasnika stana sa članovima porodica sprečili su izvršitelja da uđe u zgradu na Somborskom bulevaru i popiše ih zbog dugova investitora Suzana Nikolića
    • Zbog duga investitora zgrada još nema upotrebnu dozvolu, a stanari zato još zvanično nemaju pravo svojine nad stanovima, pa poverioci žele da popišu naše stanove da bi namirili dugove od Nikolića, kaže Vladimir Živadinović, jedan od vlasnika stana.
    • On napominje da je neshvatljivo da je sada u Katastru  upisan samo plac, ali ne i zgrada jer nije dobila upotrebnu dozvolu, “a država Srbija smatra da su vlasnici stanova tek kad bude upisana
    • Živadinović objašnjava da zgrada nema upotrebnu dozvolu, upravo zato što ti koji su radili struju i lift, a kojima investitor duguje, nisu dali inspekciji elaborate i neće da daju dok im se ne isplati dug
    • Miloš Savić, advokat poverilaca, tvrdi da se stanovi još uvek vode kao vlasništvo investitora i da zato izvršenje ima zakonski osnov
    foto: m.k.

    Vlasnici 24 stana na Somborskom bulevaru u Nišu jutros u 10 časova napravili su sa članovima porodice živi zid i nisu dozvolili izvršitelju da uđe u zgradu i popiše ih zbog duga investitora Suzana Nikolića.

    Prošle godine smo kupili stanove od Nikolića, većina nas je ih je u celosti isplatila. Iako je Nikolić ranije izgradio nekoliko zgrada,  sada je doživeo finansijski kolaps. Ne može da isplati poverioce, ali mi sa tim nemamo veze. Imamo overene kupoprodajne ugovore, za koje smo notaru platili su  14.000 dinara. Međutim, zbog duga investitora zgrada još nema upotrebnu dozvolu, a stanari zato još zvanično nemaju pravo svojine nad stanovima- kaže Vladimir Živadinović, jedan od vlasnika stana.

    On napominje da je neshvatljivo da je sada u Katastru  upisan samo plac, ali ne i zgrada jer nije dobila upotrebnu dozvolu, “a država Srbija smatra da su vlasnici stanova tek kad bude upisana”.

     -Zgrada nema upotrebnu dozvolu, upravo zato što ti koji su radili struju i lift, a kojima investitor duguje, nisu dali inspekciji elaborate i neće da daju dok im se ne isplati dug. Svako od nas je platio priključak za struju 61.000 dinara i očekujemo da uskoro dobijemo električnu energiju. Spremni smo da platimo i po 300 evra za dimnjak, samo da poverioci daju atest da bi zgrada dobila upotrebnu dozvolu- objašnjava on.

    Živadinović kaže da je Kasacioni sud u sličnoj situaciji presudio u korist ljudi koji su kupili stanove, ali da ovog izvršitelja to ne interesuje.

    -Pre ovog izvršitelja postupak je pokrenuo drugi izvršitelj, koji je uvidom u dokumentaciju, video da smo svi overili ugovor jer se na Katastru  to vidi. Njegov advokat je poslao odgovor da se zbog svih tih zabeležbi i viđenog stanja povlači iz postupka. Šta sad ovaj radi, ne znamo, ali tu pravda ne postoji. Sumnjamo da je izvršitelj želi da popiše stanove jer neka fantomska firma želi da otkupi dug od poverioca. U tom slučaju bi preko suda mogli da ostvare pravo da naše stanove  izlicitiraju i prodaju trećim licima-, upozorava on.

    Živadinović kaže da bi u tom slučaju 24 porodice ostale bez krova nad glavom, a da su među njima i stari, bolesni, invalidi, kao i porodice sa malom decom.

    Miloš Savić, advokat poverilaca, tvrdi da se stanovi još uvek vode kao vlasništvo investitora i da zato izvršenje ima zakonski osnov.

    -Nismo dobili asistenciju policije, probaćemo danas da izvršimo popis stanova, a ako to ne bude moguće odložićemo ga- kaže Jasmina Panajotović iz kancelarije izvršitelja Žarka Dimitrijevića.

    Investitor Nikolić nije odgovarao na pozive Medijske kutije.

    Ove Nišlije su sprečile prvi pokušaj popisa stanova 25. juna ove godine, jer je zgrada bila zaključana.


    Živadinović: Lažni poziv hitnoj pomoći

    Vladimir Živadinović kaže da su izvršitelji na prevaru pokušali da uđu u zgradu.

    -Navodno je neko pozvao Hitnu pomoć zbog agresivnog pacijenta. Došla su dvojica policajaca sa radnicima hitne pomoći i pokušali su da uđu u zgradu, ali ih nismo pustili jer u našoj zgradi  ne postoji takav pacijent-kaže on

    POSTAVI KOMENTAR

    молимо унесите свој коментар!
    овдје унесите своје име

    Slični tekstovi