More

  VLASNICA TV KANALA 9 MAJA PAVLOVIĆ NE ODUSTAJE OD TRONEDELJNOG ŠTRAJKA GLAĐU DOK NE BUDU ISPUNJENA ČETIRI ZAHTEVA

  • Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9, koja već 21 dan štrajkuje glađu, zahteva da budu ispunjena prva četiri zahteva, kako bi prekinula ovaj vid borbe
  • Ona traži da Organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava( OFPS) povuče sva izvršenja i vrati Kanalu 9 sav novac koji su „skinuli“ po presudama, od Ministarstva telekomunikacije da se aneksom produži sporazum, od Telekoma da njenu televiziju vrati na IPTV, a od gradonačelnika Novog Sada i gradskih vlasti da ne budu više „šikanirani na konkursima za finansiranje medija“
  • Račun Kanala 9  je u blokadi jer ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze pošto se godinana ne rešavaju sudski postupci koje su pokrenuli zbog nerealnih dažbina. Pavlović tvrdi da postoje i politički pritisci na ovu televiziju
  • Dva su zahteva već ispunjena, jer me je zvao direktor ETV Branko Gogić i očekujem da ću sledeće nedelje potpisati aneks sporazuma o produženju ugovora s tim preduzećem. Kolege su mi rekle  i gradonačelnik Novog Sada obavešten o mom zahtevu za ravnopravne i jednake uslove za poslovanje sa ostalim televizijama, kazala je Pavlović.
  • Pavlović je istakla da je juče od njihovog regulatora dobila informaciju da će ih IPTV danas vratiti u svoj distributivni sistem i da će do sutra ona sredstva koja su im skinuta po presudama, za koje tvrdi da su nezakonite, biti na njihovom računu
  • OFPS bi trebalo da ovlasti advokate da podnesu zahteve za zastoj u postupcima koji su pokretali protiv Kanala 9, do okončanja postupka pred Upravnim sudom, rekla je ona

  Vlasnica novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović, koja 21 dan štrajkuje glađu, izjavila je da neće odustati dok ne budu ispunjena četiri zahteva zbog kojih je počela štrajk.

   Među prva četiri zahteva su da Organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava( OFPS) povuče sva izvršenja i vrati Kanalu 9 sav novac koji su „skinuli“ po presudama, za koje tvrdi da su nezakonite.

  Od Ministarstva telekomunikacija traži da aneksom produže sporazum, zaključen prošle godine sa Javnim preduzećem Emisiona tehnika i veze (ETV) na godinu dana, koji ističe ovog meseca, ali ovaj put do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom, kako im ne bi isključili signal.

  Pavlović kaže da od Telekoma očekuje da novosadski kanal 9 vrati na IPTV, a od gradonačelnika Novog Sada i gradskih vlasti da ne budu više „šikanirani na konkursima za finansiranje medija“.

  Podsetimo, račun Kanala 9  je u blokadi jer ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, jer se, kako tvrdi vlasnica, postupci koje su pokrenuli zbog nerealnih dažbina kojima su opterećeni lokalni mediji pred Upravnim sudom i Ustavnim sudom Srbije godinama ne rešavaju.

  -Osećam se odlično posle razgovora u REM- sa Oliverom Zekić. Ja nisam odustala ni od jednog od svoja četiri zahteva. Dva su, mogu reći, već ispunjena, rekla je ona.

  Ona je rekla da je zvao direktor ETV Branko Gogić i da očekuje da će sledeće nedelje potpisati aneks sporazuma o produženju ugovora s tim preduzećem.

  Dakle, ne bi trebalo da bude bojazni da će naš signal biti isključen ponovo, kazala je Pavlović.

  Ona je dodala da je, kako su je obavestile kolege, i gradonačelnik Novog Sada obavešten o njenom zahtevu za ravnopravne i jednake uslove za poslovanje sa ostalim televizijama.

  -Tako da su ta dva zahteva praktično ispunjena, rekla je direktorka Kanala 9 i naglasila da su ostala prva dva zahteva, od kojih, takođe, kaže, ne odustaje.

  Pavlović je istakla da je juče od njihovog regulatora kojem su se obratili da im pomogne i bude posrednik između njih i institucija koje su im prilično nedostupne kao lokalnoj televiziji, dobila informaciju da će ih IPTV danas vratiti u svoj distributivni sistem i da će do sutra ona sredstva koja su im skinuta po presudama, za koje tvrdi da su nezakonite, biti na njihovom računu.

  -OFPS bi trebalo da ovlasti advokate da podnesu zahteve za zastoj u postupcima koji su pokretali protiv Kanala 9, do okončanja postupka pred Upravnim sudom. Naš regulator je otišao i korak dalje, i to me jako obradovalo, i rekao da iz svega onoga što sam ja iznela je razumeo da su takse za lokalne emitere previsoke, da će REM pokrenuti inicijativu da se njihova taksa koriguje u odnosu na nas, da će imati sastanak i sa ETV-om, da se i ta taksa prilagodi zakonima i uslovima tržišta,  rekla je ona.

  OFPS je saopštio da će u ponedeljak odblokirati račun Kanala 9 i zahtevati da se plaćanje naknade reši u roku od 30 dana kroz sporazum.

  -To nije ono što sam navela u zahtevu. Tražim da OFPS povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinuo Kanalu 9 po presudama koje su nezakonite. Njihovi advokati treba da dobiju nalog za zastoj u postupku do rešenja Ustavnog suda – rekla je Pavlović i dodala da će danas opet razgovarati sa članicom Savera REM-a Oliverom Zekić i reći da je takvo rešenje ne interesuje.

  Pavlović je istakla da je dogovoreno da će nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u utorak, za koji se nada da će biti održan, otići do OFPS-a i SOKOJ-a.


  PAVLOVIĆ: POLITIČKI PRITISAK NA KANAL 9

  Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović smatra da je ovo politički pritisak jer je ova televizija u svom programu otvorena i za predstavnike vlasti i za opoziciju.

  – Predstavnici gradske vlasti u Novom Sadu odbijaju da odgovore na naše pozive da gostuju u programu Kanala 9. Političari su zabranili i privrednicima i javnim preduzećima da se reklamiraju kod nas. Prema tome, očigledno se radi o ekonomskom maltretiranju, pritiscima i zastrašivanju- kazala je ona.

  Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izrazila je zabrinutost zbog situacije na novosadskoj televiziji Kanal 9, a posebno za zdravstveno stanje vlasnice tog medija koja već 21 dan štrajkuje glađu.

  Ona je dodala da je posebno zabrinjava činjenica da mediji i novinari svoja prava ostvaruju na tako kompleksan način kao što je štrajk glađu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi