More

  VLASNICA KANALA 9 PO TREĆI PUT ŠTRAJKUJE GLAĐU I ČEKA POZIV PREDSEDNIKA VUČIĆA

  • Maja Pavlović, vlasnica novosadske televizije Kanal 9, opet je započela štrajk glađu ispred REM-a jer nisu ispunjeni njeni zahtevi
  • Očekujem poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nadam se da će do njega doći, s obzirom da ga je on sugerisao, rekla je Pavlović
  • Ona je kazala da su, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić 7. maja, postojale inicijative sa obe strane, ali da njeni zahtevi nisu ispunjeni
  • Pavlović je najavila da je spremna da se obrati međunarodnim institucijama kako bi njen slučaj bio rešen
  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da postignuti dogovor sa direktorkom novosadske televizije Kanal 9  „konačno sprovedu u delo“ a nju da odustane od štrajka glađu „da ne bi ugrozila sopstveno zdravlje“

  Vlasnica novosadske TV stanice Kanal 9 Maja Pavlović po treći put juče je započela štrajk glađu ispred zgrade REM-a na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, pošto zahtevi njene televizije nisu ispunjeni.

  Ona je rekla da očekuje poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da se nada da će do njega doći, s obzirom da ga je on sugerisao.

  -U ponedeljak sam uputila sugestiju da ću čekati do kraja nedelje i da ću ukoliko se ništa ne desi nastaviti štrajk glađu. Mi smo tu, čekamo poziv predsednika-rekla je Pavlović.

  Prema njenim rečima, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić 7. maja, postojale inicijative sa obe strane, ali da do ispunjenja zahteva nije došlo.

  -Možda sam ja prebrzo odustajala i verovala institucijama da će se nešto učiniti kada se prekine štrajk glađu, ali očigledno je da uspeva samo ono što se dogovori za vreme štrajka glađu- kazala je Pavlović.

  Ona je istakla da nakon tri meseca od prethodnog štrajka više nema finansijskih mogućnosti za strpljenje, pa na ovaj način mora da pokuša da ubrza stvar.

  foto: facebook profil

  Pavlović je najavila da je spremna da se obrati međunarodnim institucijama kako bi njen slučaj bio rešen.

  Ona je dodala da su zahtevi Kanala 9 isti i da se odnose na donošenje presuda u postupcima u kojima  godinama traže da saznaju „da li je njihov stav ispravan i šta će sud reći“.

  -Ustavni sud se izjasnio u pogledu zahteva upućenog Organizaciji proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) i neće da odlučuje po našoj žalbi. Moji advokati pišu predstavku Strazburu i pravdu ćemo tražiti u instanci van naše zemlje -rekla je Pavlović.

  Navela je i da je finansiranje lokalnih medija „zaista ograničeno ukoliko nisu prorežimski“.

  -Zahteve sam definisala u skladu sa onim što muči sve lokalne medije, a ne samo mene. Svi su saglasni da je to ono što nam onemogućava da opstanemo. Medjutim ne očekujem otvorenu podršku s obzirom da je veliki strah u Srbiji- kazala je Pavlović.

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da postignuti dogovor sa direktorkom novosadske televizije Kanal 9  „konačno sprovedu u delo“ a nju da odustane od štrajka glađu „da ne bi ugrozila sopstveno zdravlje“.

  NDNV je u saopštenju ocenio da je položaj televizije Kanal 9 „samo jedan u nizu primera alarmantno lošeg položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovodjenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka“.

  -Lokalni mediji imaju veoma važnu ulogu u informisanju građana i kreiranju pluralizma mišljenja i njihovo gušenje vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu-ocenjuje NDNV.


  ČETIRI ZAHTEVA VLASNICE KANALA 9

  Maja Pavlović započela je štrajk glađu 15. aprila ove godine, kada je navela 10 zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula ovaj vid protesta.

  Štrajk je prekinula 7. maja posle javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je tada rekla da će dati sve od sebe da joj pomogne, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

  Prvi zahtev bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

  Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira račun Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa. Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV.

  Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL. Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9. Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom štrajka glađa, ispunjen.

  Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

  Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi