• Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin boravio je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastao sa najvišim srpskim državnim vrhom, a njegovi saradnici potpisali više od 20 bilateralnih sporazuma sa Srbijom
  • Putin je predsedniku Srbije uručio visoki državni orden Aleksandar Nevski, a Aleksandar Vučić ruskom predsedniku štene šarplaninca
  • Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je kazao da se Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja o statusu Kosova i Metohije na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a da je formiranje vojske Kosova „direktno kršenje“ te rezolucije
  • Predsednik Srbije Vučić je dodao da je „potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovoskog problema“ i da će se „pre svakog rešenja posavetovati sa Putinom“
  • Putina dočekalo nekoliko desetina hiljada građana, od kojih je, prema nezvaničnim informacijama, značajan deo dovezen autobusima iz čitave Srbije, u organizaciji SNS-a, lokalnih samouprava i javnih preduzeća, među kojima je bilo i onih koji su došli „po naređenju“
  • U nekoliko gradova Vojvodine poseta Putina „ispraćena“ je nalepnicama sa natpisom na engleskom jeziku „Putine idi kući“, a na severu Kosova bilbordima sa natpisima na ruskom jeziku „Sa nama je Bog“

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin boravio je danas u četvrtoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastao sa najvišim državnim vrhom Srbije.

Delegacije Srbije i Rusije su u prisustvu Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisale više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, među kojima je ugovor za projekte na železnici jedini komercijalni ugovor.

Trećina potpisanih dokumenata odnosi se na oblast inovacija i novih tehnologija, a među njima su i sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, kao i memorandum o razumevanju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Putin je rekao da će postignuti dogovori ojačati rusko-srpsku saradnju, te da je sfera energetike jedna od najvažnijih, kao i da će Rusija pomagati u jačanju odbrambenih mogućnosti Srbije i nastaviti praksu zajedničkih vežbi.

On je danas, takođe, u Palati Srbije Vučiću uručio orden Aleksandra Nevskog, koji je visoka državna nagrada Rusije.

– Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime- rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

Vučić se zahvalio na ruskom jeziku, rekavši da je to za njega velika čast i odgovornost, a da odlikovanje ima posebno veliki značaj jer ga dodeljuje Putin, koji je, kako je kazao, podigao Rusiju i zaštitio njeno dostojanstvo, ali i vitalne interese sprskog naroda.

– Naš srpski narod nikad neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič Putin uradio 2015. kad je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju prema kojoj bi Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Tada je predsednik Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti- rekao je predsednik Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putina i Vučića, ruski predsednik je kazao da je Rusija, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja o statusu Kosova i Metohije na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Putin je rekao da „nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojim su zategli situaciju“ i dodao da je „vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244“ i da Rusija deli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

Na pitanje o uključivanju Rusije u rešavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala po tom pitanju, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo, navodeći primer formiranja Zajednice srpskih opština.

– Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova- rekao je Putin.

On je dodao da je potrebno više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da je „potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovoskog problema.

– Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savetu bezbednosti UN je jasno da nikakvog rešenja neće biti bez Rusije. Pre svakog rešenja posavetovaću se sa (ruskim) predsednikom (Vladimirom) Putinom- rekao je on.

Vučić je podsetio da je Beograd vodio pregovore sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto.

On je kazao i da ne može govoriti o rešavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti.

Predsednik Srbije je dodao da je politika Srbije zasnovana na volji njenih građana i da se vodi u njihovom interesu, kao i da to ne može da promeni ni Velika Britanija niti bilo koja druga država.

On je istakao da Srbija ima svoj strateški pravac koji neće promeniti dok je on predsednik Srbije.

– Izbori u Srbiji će biti održani za neko vreme i svako može da se nada da će promeniti taj pravac, ali dok sam ja predsednik Srbije, ona će biti nezavisna država koja će voditi računa o svojim interesima- naveo je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je kazao novinarima da Srbija ima potpunu podršku Moskve za postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i da predsednik Rusije „ne donosi rešenje za Kosovo, već pita Srbiju šta je rešenje“.

Ruski predsednik je prokomentarisao i skup podrške njemu, organizovan ispred Hrama Svetog Save i na drugim punktovima u centru Beograda, rekavši da je on za njega „iznenađenje“.

– U planu moje posete ne ulazi učešće na nekim mitinzima, to je za mene neočekivano. Ali, mogu da kažem da se veoma toplo odnosimo prema ovakvim potezima prijateljstva. Odnosi između Rusije i Srbije nisu od danas i juče, oni su se stvarali tokom vekova, imaju jake i duboke korene i povezani smo duhovnom bliskošću. Možda neću dobro citirati, ali – kad smo zajedno očekuje nas pobeda- rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Ispred Hrama Svetog Save on se zahvalio okupljenim građanima.

– Hvala na prijateljstvu. Spasiba za družbu- rekao je Putin gradjanima koji su posetu pratili i na video bimovima.

Putin, Vučić i patrijarh Irinej postavili su kamenčiće u mozaik u Hramu.

Pristalice Putina, Vučića i aktuelne vlasti su na plato ispred Hrama Svetog Save došli u kolonama, a na čelu ključne kolone nošen je transparent sa natpisom „Jedan od 300 miliona“, koji je predstavljao odgovor na poruku „Jedan od pet miliona“ na opozicionim protestima koji se upravo održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Nisu svi uspeli da dođu na plato ispred Hrama, pa je veliki broj njih ostao na Slaviji.

Prema procenama izveštača, na ulicama je bilo nekoliko desetina hiljada građana, pristiglih iz svih delova Srbije. Deo onih koji su „dočekali“ Putina organizovano je dovezen zakupljenim autobusima, a mediji su izveštavali da nije bilo malo onih koji su došli „pod prisilom“, posebno ukoliko su zaposleni u javnom sektoru.

Prevoz su, po dostupnim informacijama, organizovale Srpska napredna stranka, ali i lokalne samouprave i javna preduzeća.

Organizator ovog okupljanja u Beogradu bio je Centar za razvoj Beograda, koji se do sada nije bavio ovakvim okupljanjima, a SNS je javno pružila tehničku podršku organizaciji okupljanja.

Na ulicama je bilo primetno prisustvo policije, kao i redara koji novinarima nisu hteli da kažu da li su deo neke organizacije ili stranke, a masu su nadgledala i snimala dva drona i sa vremena na vreme je nadletali i helikopteri.

Svoju posetu predsednik Rusije započeo je polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda, na kojem su sahranjeni borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje Beograda 1944. godine, a potom na Spomenik crvenoarmejcu.

Putin je stigao avionom na aerodrom „Nikola Tesla“ i dočekan je uz najviše državne počasti.

Prilikom rukovanja sa članovima srpske delegacije ruski predsednik se najsdračnije pozdravio sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, sa kojim se i „blago“ zagrlio.

foto: twiter

Predsednik Srbije je Putinu poklonio štene šarplaninca koje se zove Paša, pošto ruski predsednik važi za ljubitelja pasa.

Saobraćaj u užem, pa i širem centru Beograda bio je u kolapsu bezmalo preko celog dana.

Za praćenje posete Putina akreditovano je oko 700 novinara. Prema rečima organizatora, posetu je pratilo oko 179 novinarskih ekipa – iz Srbije, Rusije i država regiona, uključujući Sloveniju, Hrvatsku i Albaniju.

U nekoliko gradova Vojvodine poseta Putina „ispraćena“ je nalepnicama sa natpisom na engleskom jeziku „Putine idi kući“ („Putin go home“), koje je potpisala organizacija Mlada Vojvodina.

Sever Kosova je, pak, bio okićen zastavama Rusije i bilbordima sa natpisima na ruskom jeziku „Mi smo Braća“ i „Sa nama je Bog“.

Prema istraživanju Instituta za evropske poslove, više od polovine građ­ana Srbije odnos izme­đu Srbije i Rusije ocenjuje ocenom 5, dok mu ocenu 4 daje skoro 30 odsto, ocenu 3- tri odsto, ocenu 2-2,4 odsto, a ocenu jedan- 1,9 odsto ispitanika.


ZVEZDU I HEROJA PUTINA DOČEKAO POPULISTIČKI PREDSEDNIK SRBIJE

Svetski mediji su različito izveštavali o Putinovoj poseti Beogradu, generalno ocenjujući da ona „učvršćuje veze između dve zemlje“.

Ruska državna televizija „Rusija 24“ je direktno prenosila dolazak ruskog predsednika, a potom  se uživo uključivala u različite događaje tokom posete. Ta TV je najavila i da će se Putin sastati sa Miloradom Dodikom, srpskim članom predsedništva BiH, kao i sa patrijarhom SPC Irinejom.

U izveštaju TV Rusija, koji je trajao devet minuta i 50 sekundi, rečeno je da je na ulicama desetine hiljada ljudi koji su izašli da pozdrave Putina. U direktnom uključenju ispred Hrama Svetog Save izveštač te televizije je naveo da je okupljeno „više desetina hiljada ljudi“ iz raznih krajeva Srbije.

– Oni su došli da pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina, on je danas ovde najpopularniji strani političar- naveo je izveštač, dodajući da su „svi veoma zahvalni Rusiji za podršku koju Rusija pruža Srbiji“.

Ruska televizija Rusija 24 objavila je i snimak rekacije roditelja i ćerke Aleksandra Vučića na trenutak uručivanja ordena Aleksandar Nevski.

Oni su pratili dodelu preko televizije, izvestila je Rusija 24, uz komentar da je Anđelko Vučić „pustio suzu“ videvši kako njegovom sinu Putin kači orden.

– Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je u Beogradu doček dostojan zvezde, sa crkvenim zvonima, topovskim plotunima, „migovima“ i ulicama okićenim bojama ruske zastave- navela je agencija Frans pres (AFP).

Bi-Bi-Si (BBC) je preneo da ruski predsednik Putin predvodi visoku delegaciju u poseti Srbiji „sa ciljem da učvrsti saradnju sa zemljom koja pokušava da postane članica EU“.

Američka agencija Asošijeted pres (Associated Press) je izvestila da je Putinu upriličen raskošan doček i da ruski predsednik ovom posetom iskazuje podršku „populističkom lideru ove balkanske zemlje i njegovoj promoskovskoj politici“.

Agencija je podsetila da Srbija održava bliske veze sa slovenskim saveznikom Rusijom iako formalno želi da postane članica EU.

Takođe, naveo je AP, Beograd odbija da se uključi u sankcije Zapada protiv Rusije zbog Ukrajine i obećava da će ostati izvan NATO saveza.

Radio Slobodna Evropa je u izveštaju podsetila da je Putin uoči dolaska u Beograd optužio pojedine zapadne zemlje za „destabilizovanje“ Balkana.

„Blumberg“ je u naslovu svog izveštaja naveo da je Putin „dočekan kao heroj“, dok Srbija pokušava da dobije dodatnu snagu u rešavanju kosovskog pitanja.

„Gardijan“ je preneo da je Putin ukazao predsedniku Srbije najveću državničku počast u nadi da će učvrstiti jedan od malobrojnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i pojačati uticaj Moskve na Balkanu.

Putin je danas boravio u Beogradu u veoma simboličnoj poseti kako bi naglasio „srpsko-rusko prijateljstvo“, naveo je francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans) uz ocenu da do posete dolazi u trenutku kada je Putin osporovan na međunarodnoj sceni a srpski predsednik Aleksandar Vučić suočen s velikim talasom protesta.

Putinova poseta Beogradu ima pre svega politički značaj i treba da da odgovor na principijelno pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu ili će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocenio je moskovski dnevnik Komersant.

List je naveo da predsednik Srbije Vučić u poslednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here