More

  Vlada usvojila odluku o stavljanju pod kontrolu informisanja o pandemiji

  • Vlada Republike Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja
  • Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja, navodi se u zaključku Vlade
  • U zaključku se navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade
  • Ka Kriznom štabu se “usmeravaju” i sve informacije o stanju i posledicama zaraze koje daju čelnici lokalnih samouprava i lokalnih štabova za vanredne situacije, kao i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”
  foto: sajt Vlade Srbije

  Vlada Republike Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

  Zaključak je danas po podne objavljen u Službenom glasniku i na veb-sajtu Vlade Srbije.

  – Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja- navodi se u zaključku Vlade.

  U ovom dokumentu, pritom, nije precizirano koja se sve lica smatraju “ovlašćenim” za davanje informacija o lečenju pacijenta kod kojih postoji sumnja ili potvrda da su oboleli od novog korona virusa.

  U zaključku Vlade se, inače, navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab, navodi se.

  Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.

  Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom instituta i zavoda za javno zdravlje.


  Obrazloženje: Dezinformacije mogu naneti nesagledive štetne posledice

  U uslovima proglašenja vanrednog stanja apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacie jer se suzbijanje i sprečavanje ovakve zarazne bolesti može efikasno sprovesti samo potpunom saradnjom zdravstvenog sistema i stanovništva i striktnim pridržavanjem propisanih mera, a dezinformacije mogu naneti nesagledive štetne posledice, navodi se u obrazloženju Vlade za donošenje ovakvog zaključka.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi