More

  VLADA SRBIJE: PORESKI INSPEKTORI PRI KONTROLI JUŽNIH VESTI POSTUPALI ZAKONITO

  • Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o slučaju Južnih vesti, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima, navodi se u saopštenju Vlade
  • Prema navodima Južnih vesti, poreski inspektori nisu pronašli nijedan prekršaj, ali su naložili tom mediju isplatu milion dinara na ime poreza i doprinosa za glavnog urednika , iako on nije u radnom odnosu u tom mediju, pozivajući se pri tom na propise koji to određuju, a koji se odnose isključivo na javni sektor, odnosno javne medije
  • U ovoj redakciji su upozorili da su poreski inspektori prilikom kontrole uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

  foto: sajt Vlade Republike Srbije

  Poreski inspektori su prilikom kontrole portala Južne vesti iz Niša postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima, saopštila je danas Vlada Srbije, povodom zahteva medijskih i novinarskih udruženja izloženih na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima.

  – Na sastanku je posvećeno dosta vremena aktuelnom slučaju portala Južne vesti. Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o ovom slučaju, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima. Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni-  navodi se u saopštenju izdatom povodom sastanka održanog juče.

  Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije prethodno je pokrenula proceduru prinudne naplate duga portala Južne vesti u iznosu od milion dinara i pre konačne odluke suda, iako, kako tvrde iz tog medija, nakon intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju pronašli nijedan prekršaj.

  Kako pišu Južne vesti, poreski inspektori su, pozivajući se na uredbu Vlade Srbije koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor, utvrdili da ovaj medij duguje milionski iznos na ime poreza i doprinosa za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, jer je, kako su ocenili, on morao biti u radnom odnosu u mediju koji uređuje.

  Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili svoja ovlašćenja jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog medija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog povezanosti sa ovim medijem.

  U ovoj redakciji su upozorili da su poreski inspektori uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.


  „POTREBNO JE NASTAVITI DIJALOG“

  Iz Vlade je danas, takođe, saopšteno da je na sastanku koordinacione grupe i Tima za dijalog, održanog juče sa predstavnicina devet medijskih i novinarskih udruženja, zaključeno da je potrebno nastaviti dijalog predstavnika izvršne vlasti i medijskih i novinarskih udruženja u cilju unapređenja i poboljšanja medijske scene u Srbiji.

  Predstavnici šest medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Tima za dijalog, zatražili su da se u narednom periodu razmatraju i rešavaju pitanja iz medijske sfere u cilju poboljšanja situacije na medijskoj sceni.

  – Predložene teme obuhvataju odnos prema novinarima i medijskim udruženjima, bezbednost novinara, punu primenu medijskih zakona, podršku procesu izrade medijske strategije, završetak procesa privatizacije medija, razmatranje problema u konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja, pitanja izdvajanja javnih sredstava u medijskoj sferi, kao i pitanja pristupa informacijama od javnog značaja- navodi se u saopštenju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi