More

  Vlada odlučila da zdravstveni radnici u izolaciji primaju punu zaradu

  • Svi zaposleni koji su se izlagali riziku od koronavirusa pa su zaraženi ili su u izolaciji primaće 100 odsto zarade
  • Ovo se prvenstveno odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju jer njima odsustvo zbog kovida 19  ipak neće biti tretirano kao bolovanje
  • Odluka je usledila nakon što su radnici Kliničkog centra Niš u izolaciji dobili obaveštenje o umanjenju plata zbog bolovanja, u kojem je navedeno da će primiti 65 odsto prosečne  zarade u prethodnih 12 meseci
  • Poslodavci su dužni da radnicima za prvih 30 dana odsustva sa rada obezbede punu platu
  • Od 31. dana odsustva sa rada,  zaradu poslodavci mogu da isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto plate, navode iz Vlade

  Vlada Srbije odlučila je da svi zaposleni koji su se izlagali riziku od koronavirusa, pa su sada zaraženi ili su u samoizolaciji, dobiju 100 odsto zarade.

  Ovo se prvenstveno odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju jer njima odsustvo zbog kovida 19  ipak neće biti tretirano kao bolovanje.

   -Vlada Republike Srbije donela je Zaključak kojim je obezbedila pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji ili su oboleli od COVID-19 – navode iz Vlade.

  Odluka je usledila nakon što su radnici Kliničkog centra Niš u izolaciji dobili obaveštenje o umanjenju plata zbog bolovanja, u kojem je navedeno da će primiti 65 odsto prosečne  zarade u prethodnih 12 meseci.

  U Vladi su naveli da će oni odsustvo sa rada dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a i drugo), ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

  Poslodavci su dužni da za prvih 30 dana odsustva sa rada obezbede punu platu.

  -Ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade – preciziraju iz Vlade.

  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predložilo je Vladi da usvoji ovakav zaključak.


  Radovanović: Nije to naša odluka

  Direktor KC Niš Zoran Radovanović rekao  je da su zaposleni dobili takvo obaveštenje, ali je naglasio da to nije samostalna odluka te zdravstvene institucije, već da je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mišljenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi