More

  VIŠE OD HILJADU I PO GRAĐANA GLASALO PROTIV DRŽAVNOG „OTIMANJA“ AERODROMA

  • Svi okupljeni, izuzev jednog građanina, glasali protiv odluke Gradskog veća kojom se Niški aerodrom besplatno ustupa Republici
  • O našem aerodromu ne odlučuju predsednik i premijerka, već isključivo mi i ovde, odnosno odbornici Skupštine grada, rekao je  Miloš Bošković, predstavnik Incijative i poslanik Dosta je bilo u ostavci.
  • Naš zadatak je da stalno podsećamo gradske odbornike da su oni predstavnici nas građana, a ne poslušnici predsednika, premijerke ili partijskih centrala, rekao je Rastislav Dinić iz UPSS-a
  • Čuvanjem naše imovine, mi čuvamo i imovinu Kraljeva, Kragujevca, Aleksinca… i poručujemo da imamo prava da budemo živi i živimo i izvan Beograda- rekao je Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.
  • Okupljeni su uzvikivali „Naš grad!“, „Čik, čik, čik pipnite u Niš“, „Lopovi“, a najveće zvižduke izazvalo je pominjanje predsednika  Srbije Vučića

  foto: Vesna Torović

  Ovom odlukom stavljamo van snage Odluku Gradskog veća o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma državi koju je potpisao gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zaključeno je na protestu održanom jutros ispred sedišta Skupštine grada Niša, na kojem su građani glasali da li prihvataju odluku Gradskog veća o besplatnom utupanju Aerodroma „Konstatin Veliki“ Republici, donetu  krajem prošlog meseca na preporuku Vlade Srbije.

  Za odluku, u kojoj je navedeno još samo da je „ Niški aerodrom neotuđivo vlasništvo građanki i građana Niša“ glasalo je više od hiljadu i po okupljenih građana podizanjem listića na kojem je pisalo „protiv“, dok je „za“ bio jedan građanin. Glasanje je organizovala Inicijativa “Ne damo Niški aerodrom“, koja je bila i organizator protesta.

  Prema njihovim rečima,  protest u pravnom smislu predstavlja zbor građana, koji Statut grada predviđa kao način izjašnjavanja, a povodom kojeg Skupština grada mora da zauzme stav.

  Zbor građana je organizovan jer je sednica Skupštine grada, inače zakazana za danas, odložena za kraj meseca, a uz to nezvanično najavljeno da će pre njenog održavanja Niš posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  – Gospodin diktator će kada bude dolazio sa sobom dovesti i 150 autobusa stranačkih pristalica, kako bi pokazao da su građani Niša „za“ otimanje svog aerodroma od strane države. Ali, nas se to ne tiče, neka oni prave sletove za svog predsednika. Nas zanima Niški aerodrom, o kojem odlučujemo isključivo mi i ovde, odnosno odbornici Skupštine grada. O Niškom aerodromu ne odlučuju predsednik i premijerka i nas njihovo mišljenje ne interesuje- rekao je Miloš Bošković, predstavnik Incijative i poslanik Dosta je bilo u ostavci.

  Predsednik  Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović  je kazao da se Niš „bori protiv  centralizacije od 1986. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Dragoslav Pavlović jasno rekao da Niš ne da svoj aerodrom državi, i to režimu Slobodana Miloševića“. Poručio je da građani ne smeju dati svoj aerodrom ni sada jer je njihov prozor u svet i motor razvoja, koji će država preuzimanjem uništiti.

  – Čuvanjem naše imovine, mi čuvamo i imovinu Kraljeva, Kragujevca, Aleksinca… I poručujemo da imamo prava da budemo živi i živimo i izvan Beograda- rekao je Jovanović.

  Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) kazao je da je zadatak građana Niša da u narednom periodu intenzivno podsećaju gradske odbornike da su oni „predstavnici građana, čije interese moraju da zastupaju“, a ne poslušnici predsednika, premijerke ili partijskih centrala.

  Predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo Predrag Voštinić je dodao da bi najradije opsovao i tako završio govor, ali da je važno javno reći da aktuelna vlast, koju je nazvao „dripcima“, koči razvoj i kraljevačkog aerodroma „Morava“, inače renoviranog pre sedam godina.

  – Mi ovde štitimo Ustav, koji kaže da je ovo država građana, i u kojoj građani odlučuju, a ne dripci, pojedinaci, koncesionari…- kazao je on.

  Predstavnici Inicijative najavili su da će sledeće okupljanje biti organizovano na dan održavanja sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka povodom poklanjanja Niškog aerodroma Republici.

  Oni su dodali da je moguće da okupljanja bude i ranije, u zavisnosti od ponašanja vlasti, te pozvali građane da preko društvenih mreža i medija prate razvoj situacije i budu spremni da odmah reaguju.

  Okupljeni su uzvikivali „Naš grad!“, „Čik, čik, čik pipnite u Niš“, „Lopovi“, a najveće zvižduke izazvalo je pominjanje predsednika  Srbije učića.

  Među okupljenima primećeni su predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, poslanici DS Dušan Milisavljević i Goran Ćirić, te čelnici više opozicionih stranaka i nevladinih organizacija u Nišu.

  m.k.

  NAŠ NAJVEĆI NEPRIJATELJ NIJE VLAST VEĆ LENJOST I MALODUŠNOST

  – Vlastima se očigledno žuri da „otme Niški aerodrom“, verovatno zbog ugovora o koncesiji za Beogradski aerodrom koji se još uvek drži u tajnosti. Ipak, moguće je da u zavisnosti od situacije, ona privremeno i odloži odluku o našem aerodromu, pa je stavi na dnevni red, recimo, u julu. Mi moramo sve vreme biti budni, delovati, informisati naše prijatelje i komšije šta se dešava, kako bi nam se pridružili. Naš najveći neprijatelj nije vlast, već lenjost, inertnost, gubitak fokusa i malodušnost- rekao je Rastislav Dinić.

   

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi