More

  VIŠE OD DESET HILJADA GRAĐANA U CENTRU NIŠA „NE DA NIŠKI AERODROM“

  • Učesnici protesta pozvali su gradske odbornike da ne glasaju za odluku da se Aerodrom „Konstantin Veliki“ besplatno ustupi državi i najavili da ukoliko se to ipak bude desilo „borba tek počinje“.
  • Oni su najavili novo okupljanje na dan zasedanja Skupštine grada, kada će biti doneta odluka da li će se prihvatiti predlog Gradskog veća da se Aerodrom „Konstantin Veliki“ besplatno ustupi državi, koji je donet na preporuku Vlade Srbije
  • Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ obratiće se Direktoratu za zaštitu konkurencije Evropske komisije zbog sumnje da je zaključivanjem ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ niški aerodrom doveden u neravnopravan poloćaj na tržištu jer mu se limitira broj putnika
  • Na protestu su nošene parole „Niš je odlučan“, „Jug nije kolonija“, „Kap u prepunoj čaši“, „Čiji je Konstantin Veliki“, „Sikter u Beograd“, „Iš iz Niš“, „Građanski protest- veći od vlasti, veći od opozicije“, „Nevidljivi za RTS“, „Ne damo Južne vesti“, „I feministkinje brane aerodrom“…
  • Protestu su izmežu ostalog prisustvovali članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i predstavnici opozicije Saša Janković, Zoran Živković, Goran Ćirić, Borko Stefanović, Dušan Milisavljević, Gordana Čomić

  Učesnici građanskog protesta, održanog večeras u centru Niša, pozvali su odbornike Skupštine grada da ne glasaju za odluku da se Aerodrom „Konstantin Veliki“  besplatno ustupi državi i najavili da ukoliko se to ipak bude desilo „borba tek počinje“.

  Protestu, koji je organizovala Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“, prisustvovalo je više od deset hiljada građana.

  – Pozivamo odbornike Skupštine grada, ma iz koje partije bili, da glasaju protiv poklanjanja niškog aerodroma. Zorane Mihajlović i Aleksandri Vučići će doći i proći, a oni će nastaviti da žive u ovom gradu i morati da objasne porodici, komšijama i prijateljima zašto su poklonili nešto što je naše, a na štetu svih nas, kazao je Miloš Bošković, član Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ i bivši poslanik Pokreta Dosta je bilo.

  Učesnici su najavili novo okupljanje na dan zasedanja Skupštine grada, kada će biti doneta odluka da li će se prihvatiti predlog Gradskog veća da se osnivačka prava i kompletna imovina niškog aerodroma besplatno ustupi državi, koji je donet na preporuku Vlade Srbije.

  Prema nezvaničnim informacijama, sednica Skupštine biće zakazana posle prvomajskih praznika.

  Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju, pročitao je listu od 30 argumenata zbog kojih niški aerodrom ne treba pokloniti državi.

  Među argumentima se nalaze i ocene da „niko nema pravo da poklanja naše“ ili da „država ne mora da otme aerodrom da bi u njega investirala“ , kao i onaj krajnje jednostavan: „Ne damo naše jeftine letove“.

  – Čak i ukoliko se odbornici drznu da poklone nešto što nije njihovo već naše, to nije kraj već početak naše borbe- rekao je Jovanović.

  On je kazao da će se Inicijativa imeđu ostalog obratiti Direktoratu za zaštitu konkurencije Evropske komisije zbog sumnje da su zaključivanjem ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom svi drugi aerodromi u zemlji, a među njima u niški, dovedeni u neravnopravni položaj, jer im se limitira broj putnika.

  Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da su građani Niša već izvojevali „malu pobedu“  jer je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić danas u Nišu priznao da vlasnička sudbina aerodroma ne zavisi od države, već od niških odbornika.

  Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Paunović dodala je da građani Niša „nisu tako tupavi kako se nekima čini“, a da odnornici „moraju da budu pre svega Nišlije, a ne poslušnici svojih partija“.

  Na protestu su nošene parole „Niš je odlučan“, „Jug nije kolonija“, „Kap u prepunoj čaši“, „Čiji je Konstantin Veliki“, „Sikter u Beograd“, „Iš iz Niš“, „Građanski protest- veći od vlasti, veći od opozicije“, „Nevidljivi za RTS“, „Ne damo Južne vesti“, „I feministkinje brane aerodrom“… Čuli su se zvižduci na pominjanje aktuelne vlasti i skandiranje „Lopovi“.

  U protestu su učestvovali članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i pojedinih boračkih organizacija i sindikata. Među okupljenima su primećeni i predstavnici opozicije Saša Janković, Zoran Živković, Goran Ćirić, Borko Stefanović, Dušan Milisavljević, Gordana Čomić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi