More

  VIŠE HILJADA LJUDI ODALO POČAST OLIVERU IVANOVIĆU NA GODIŠNJICU UBISTVA I APELOVALO DA SE UTVRDE POČINIOCI I NALOGODAVCI TOG ZLOČINA

  • Više hiljada građana bilo je u povorci u tišini na godišnjicu ubistva jednog od opozicionog lidera na Kosovu i Metohiji, Olivera Ivanovića, a nakon toga su zapaljene sveće ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.
  • Okupljeni građani su apelovali da se istraži ubistvo Ivanovića jer je prošlo godinu dana a još nije utvrđeno ko su počinioci i nalogodavci tog zločina.
  • Glumac Branislav Trifunović kazao je da se još ne zna ko je izgovorio “ smaknite ga” i ocenio da je to političko ubistvo.
  • U povorci je bio i širi deo porodice Olivera, kao I aktivisti “ Lokalnog fronta” koji su iz Kraljeva u Beograd došli pešice, prelazeći 176 kilometata puta koji su nazvali “ Ibarski marš”.

  Više hiljada građana večeras je u Beogradu u tišini odalo počast Oliveru Ivanoviću, lideru građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“(GI SDP) sa Kosova i Metohije, koji je ubijen na današnji dan pre tačno godinu dana, a do danas nije utvrđeno ko su počinioci i nalogodavci tog zločina.

  U čast Ivanoviću, i kao apel da se njegovo ubistvo istraži, građani na večerašnji  protest nisu doneli pištaljke, nego sveće za Olivera.

  Glumac Branislav Trifunović izjavio je večeras da se godinu dana ne zna ko je ubio lidera GI SDP Ivanovića, kao ni ko je izgovorio „smaknite ga“, ali je ocenio da je to političko ubistvo.

  foto: twitwr nalog O. Ivanovića

  -Građani i porodica Olivera Ivanovića okupili su se večeras da prošetaju do Hrama Svetog Save u čast čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji-rekao je Trifunović na platou ispred Filozofskog fakulteta.

  On je pročitao neke od izjava Ivanovića i dodao da građani večeras šetaju u čast Ivanovića i žele da pokažu ono što je on izjavio, a to je „nas je ipak više“.

  U ovoj povorci, pri vrhu kolone, učestvovao je i širi deo porodice Olivera Ivanovića, kako je ranije najavio njegov brat Miroslav Ivanović.

  Građani su posebnu  vrstu počasti odali aktivistima „Lokalnog fronta“ koji su na protest pešice došli iz Kraljeva , prelazeći 167 kilometara puta koji su nazvali „Ibarski marš“. Oni su se kretali Ibarskom magistralom četiri dana, praveći samo manje, neophodne pauze, da bi danas stigli pred Beograd, gde su ih sačekali i pozdravili brojni građani ali i aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

  Aktivisti „Lokalnog fronta“ stigli su na protest praćeni aplauzima, naklonima, pozdravima „Bravo, Kraljevo“ pa i ponekom suzom starijih građana koji su se okupili da ih dočekaju. Iako je ranije navedeno da na ovom protestu neće biti skandiranja, građani nisu mogli da se suzdrže da ne pozdrave na ovaj način „Ibarski marš“ aktivista koji su dopešačili iz Kraljeva.

  Na početku kolone raširen je veliki transparent sa porukom: „Nas je ipak više“. Tokom šetnje su se, umesto pesama i skandiranja, sa razglasa puštali delovi političkih govora koje je Ivanović držao u brojnim prilikama.

  Na protestu su bili brojni lideri opzicije – čelnici svih stranaka Saveza za Srbiju, ali i Nove stranke, Socijaldemokratske stranke i drugih političkih i građanskih grupacija. U ovoj šetnji, pri vrhu kolone, učestvovao je i širi deo porodice Olivera Ivanovića,kako je ranije najavio njegov brat Miroslav Ivanović.

  Povorka je krenula  sa platoa Filozofskog fakulteta ka Terazijama, do Slavije, pa do Hrama Svetog Save gde su građani zapalili sveće  uz puštanje pesme „Vostani Serbie“ sa razglasa.

  U jednom trenutku bilo je neizvesno da li će građanima biti dopušteno da priđu Hramu, jer su bile u toku pripreme za dolazazak predsedika Rusije Vladimira Putina, ali je policija, ipak, to dozvolila.

  Večerašnji protest je održan pod nazivom „Prvi od miliona razloga – za Olivera“, koji je nastavak protesta pod sloganom „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“.

  Ivanović je ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja


  ŠIRE SE PROTESTI “ 1 OD 5 MILIONA” PO SRBIJI

  Neistražena ubistva, napadi na političke neistomišljenike, novinare i ugrožavanje osnovnih sloboda, neki su od glavnih razloga zbog kojih se protesti u Beogradu održavaju već sedmu nedelju za redom. Do sada je održano šest protesta subotom, počev od prvog pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ koji je početkom decembra organizovao Savez za Srbiju zbog napada i brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS Borka Stefanovića. Okupljanja su se kasnije nastavila pod vođstvom građana i aktivista pod nazivom „Jedan od pet miliona”.

  U međuvremenu su počeli protesti i u Kragujevcu, a od prošlog petka protest “ Za Niš bez straha, 1 od 5 miliona” se održava u Nišu. Najavljeno je da će ovog petka protestvovati i građani Novog Sada, Čačka i Zaječara, dok će se protestI u Beogradu i Kragujevcu održati u subotu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi