More

  VIOLETA PETROVIĆ, TEŠKO OBOLELA PA OTPUŠTENA RADNICA JURE, DOČEKALA INVALIDSKU PENZIJU

  • Violeta Petrović, radnica kojoj Jura nije produžila ugovor o radu nakon što je obolela od karcinoma, od 30.aprila je u invalidskoj penziji.
  • “Dušan iz Beograda” je zaposlio Petrovićevu u svojoj firmi kako bi napunila pet godina radnog staža neophodnog za invalidsku penziju.
  • Presrećna je što će trinaestogodišnjem sinu Aleksi i sebi moći da obezbedi kakvu- takvu sigurnu egzistenciju,  iako je dobila rešenje da će penzija iznositi 14.338 dinara.
  • Petrovićeva krivi državu što nisu usvojeni predlozi izmene Zakona o radu po kojima zaposleni u procesu lečenja od malignih tumora i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni.

  foto: Vesna Torović

  Violeta Petrović (43), samohrana majka iz Niša obolela od karcinoma dojke, koju je niška Jura otpustila nakon što joj je bolest dijagnostifikovana a ona krenula na hemoterapiju, od 30.aprila ove godine je u invalidskoj penziji.

  Petrovićeva  je decembra 2016. godine prvi put ostala bez posla u Juri, koja nije htela da joj produži ugovor o radu nakon što je otišla na bolovanje zbog teške bolesti i započete terapije, o čemu je obavestila kompaniju i podnela doznake. Nakon burne reakcije medija i dela javnosti ponuđen joj je novi polugodišnji ugovor.

  -Taj ugovor o radu je istekao 17. maja prošle godine. Kako su mediji, opet, pisali o mom slučaju javio mi se Dušan iz Beograda. Ponudio mi je da me zaposli u svojoj firmi jer mi je nedostajalo samo četiri i po meseca do radnog staža od pet godina, neophodnog za minimalnu invalidsku penziju. Tog humanog čoveka nikada nisam videla uživo, ali mi je mnogo pomogao. Zahvalna sam mu do neba- kaže naša sagornica.

  Ona kaže da je presrećna što će  trinaestogodišnjem sinu Aleksi i sebi moći da obezbedi kakvu- takvu sigurnu egzistenciju.

  – Dobila sam rešenje da će penzija iznositi 14.338 dinara, znam da nije mnogo, ali zadovoljna sam. I za Aleksu primam dečiji dodatak, tako da će biti dovoljno. Njegov otac već godinama odbija da plaća alimentaciju, zbog čega sam ga tužila. Živim u porodičnoj kući sa majkom i ocem u Suvom dolu kod Niša, tako da imam i njihovu podršku. Srećna sam žena, zdravstveni rezultati su mi dobri. Prošla sam golgotu, ali je sve to iza mene- kaže Petrovićeva.

  Naša sagovornica nije ogorčena iako je bila žrtva nehumanog postupanja sa teško bolesnim ljudima.

  -Ne krivim ja Juru što nisu hteli da mi produže ugovor o radu. Jednostavno, njih je zakon štitio. Iako sam dve godine bila besprekoran i uzoran radnik, morala sam da odem na bolovanje. Kriva je naša država. Poslanik Demokratske stranke(DS) Dušan Milisavljević je predložio promene Zakona o radu, po kojima zaposleni u procesu lečenja od malignih tumora i rehabilitacije ne mogu biti otpušteni. Nažalost, te promene nisu usvojene u Narodnoj skupštini- kaže ona.

  Petrovićevu je 30. novembra prošle godine, na dan kada joj je isticao tadašnji šestomesečni ugovor o radu, pozvala žena iz Jure i rekla joj da dođe po radnu knjižicu jer joj ugovor neće biti produžen. Pitala je, u šoku, da li znaju da je obolela o karcinoma i operisana, ali je dobila hladan odgovor: „Žao nam je što ste bolesni“ i – spuštanje slušalice.

  Nakon što su mediji izvestili o njenom slučaju, a on izazvao masovne negativne reakcije, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na konferenciji za novinare pročitao pismo u kojem je kompanija Jura navela da nisu bili svesni okolnosti i situacije u kojoj se ona nalazi. Tada joj je ponuđen novi šestomesečni ugovor, koji je istekao u maju prošle godine, i nije produžen. U maju se završavala  druga godina njenog rada na određeno vreme u Juri, i da joj je ugovor produžen, morala bi da bude zaposlena “za stalno”.

  Petrovićeva je tada kazala da je u Juri radila „kao rob“ – u tri smene, pa i vikendima, ne bi li zadržala posao i platu od oko 30.000 dinara. Zaposlila se juna 2015. godine, a bolovanje otvorila 18. septembra sledeće godine, kada je iznenada otkriveno da ima karcinom dojke. Operisana je nekoliko dana kasnije, a nakon toga počela je da prima hemoterapiju.

  Mediji su izvestili da je u maju prošle godine i Sanja Jovanović (35) iz Niša ostala bez posla u Juri jer joj ugovor o radu nije produžen, iako se nalazila na bolovanju zbog raka grlića materice. Ona je kazala da Petrovićeva i ona nisu jedini slučajevi teško obolelih radnika koji u ovoj kompaniji dobijaju otkaz.

  Poslanik DS Milisavljević tada je apelovao da se usvoji izmena Zakona o radu kako zaposleni u procesu lečenja od karcinoma  i rehabilitacije ne bi mogli biti otpušteni. On je kazao da ovakvi slučajevi predstavljaju  nehumani “aspekt kapitalizma“ koji nikako  ne može da prihvati.

  – Maligni tumori su najozbiljnija i najopasnija oboljenja. Ovde nije reč o političkom nadmudrivanju i sa tim nema nikakve veze. Ovakav predlog zakona štiti građane, zaposlene, i kod privatnika i u državnim preduzećima-rekao je tada Milisavljević.


  PONOVO PLANINARI I OSVAJA VRHOVE

  -Za nepune dve godine mnogo toga lošeg mi se desilo. Ipak, sve sam prebrodila zahvaljujući ogromnoj podršci sina, roditelja, prijatelja, rođaka. I jedne specijalne osobe koja je uvek bila tu za mene. I kad je bilo teško, preteško davala mi je bezrezervnu podršku. Pre bolesti sam bila planinar, tako da mi i sada mnogo znači odlazak u prirodu i planinarenje. Uspela sam 2. januara ove godine da se popnem na vrh Trem na Suvoj planini- kaže Violeta Petrović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi