More

  VELIKI OPTIMIZAM MALIH ČINOVNIKA

  Finansijski ministar Mali, u najnovijoj varijanti 93 odsto doktor, nakon što je pomešao šajkaše i šajkače, performanse (uspeh, dostignuće, rezultat) i performans (predstava, predstavljanje, izvedba), student generacije na Ekonomskom fakultetu, kako voli da kaže, uostalom kao i njegov mentor sa samog vrha vlasti, koji je bio “jedan od najboljih studenata” na Pravnom fakultetu, definitivno doktor sumnjive prirode (dok se suprotno ne dokaže), potpuno je siguran da će Srbija, nakon što je pogledao nove podatke Eurostata koji pokazuju stopu rasta 4,3 odsto BDP i po tome je, kaže on, Srbija u prvih deset zemalja u Evropi, imati rast od sedam odsto.

  Ej, Srbija koja je trenutno među prvih deset zemalja u Evropi (!), sa dolazećim rastom od sedam  odsto (!!) Gde su granice (!!!)

  Jednog dana, možda, rekli bi realisti. Možda, kad na vrbi rodi grožđe, ili kad Srbija postane zemlja koja je i država, rekli bi pesimisti. Najverovatnije, “kad stanovnike Srbije zamene Nemci i sve naše institucije one nemačke”, da se poslužimo šalom Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta.

  U međuvremenu, „Osnova naše ekonomske politike je finansijska konsolidacija, vodi se računa o svakom dinaru ali i politici rasta“, kaže Mali, dodajući da su procene MMF i Svetske banke da će Srbija u naredne četiri godine biti dominantna ekonomija kad je rast u pitanju i da SB procenjuje da taj rast može biti i sedam odsto. Blažena Srbija i “nebeski narod” u njoj. I neće, a biće, poskupljenja struje, i biće veće plate i penzije, i biće…

  A, dok ne uđemo u tih sedam odsto, 93 odsto doktor možda će doseći Miloševićevski (izborni) uspeh od 104 odsto. Što da ne, zaluđeni narod i onako veruje u sve što mu se uvalja preko javne kuće, pardon, servisa, i ostalih ružičastih te-ve, internet i printanih medija.

  Na drugoj strani, kad smo već kod medija i medijskih radnika, i njihovog pokušaja da se ne bude slep kod očiju, čitam (gledam) na Al džaziri Balkan: „Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u poslednjih 10 godina ubijeno je, zatvoreno i nestalo 3.088 novinara i medijskih radnika…

  Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, delom zbog izveštavanja iz konfliktnih žarišta u svetu, a delom zbog povezane agresije na novinare u vidu pretnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi i ućutkuju se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjavaju se za klevetu i uvredu, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

   Al džazira dodaje da svetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica, koji analizira situaciju u 180 zemalja svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regiona nalaze se u rasponu od 63. do 104. mesta, „što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda“.

  Može li se to stanje medijskih sloboda (u Srbiji) ilustrovati i najnovijim, banalnim primerom u kome bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, ostvaruje svoj san da deo ulice u kome žive članovi njegove familije nosi ime Braće Simonović. Istom čoveku, bivšem predsedniku opštine Grocka, sudi se zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Jedino sigurno u ovoj priči je da kuća tog jadnika nije bila u novoimenovanoj ulici, ali je bila u plamenu, kao što je i njegov život visio o koncu.

  Za neobaveštene, ako takvih ima, Dragoljub Simonović iz vrha je stranke koja upravlja životima građana Srbije i u potpunosti je privezak svog i predsednika Srbije, pa tako i njegove kamarile, gde su svi, vidi sad, bili neverovatni i najbolji i studenti generacije…

  Kako onda ostati u poslu? Novinarskom? Ako niste iz javne kuće, pardon, servisa ili ružičastog spektra. Preporučuje se hrabrost, koja, najčešće nije isplativa – ni finansijski ni statusno. Em vas vlastodršci ne trpe i pogrdno nazivaju plaćenicima stranih službi, em povremeno postajete lovina sa nacrtanom metom, em živite u Malom finansijskom eldoradu. Napomena: Čarobni napici i štapići ne važe u realnom svetu.

  Treba li, onda, navijati za ministra Malog i njegov Veliki optimizam. Da ćemo biti čudo od zemlje, da će u njoj teći med i mleko, da nam neće biti ravnih… pa će, valjda, i novinarstvo (ako šta preostane) postati sigurno i isplativo zanimanje.

  Ili…

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi