More

  VEĆINA LIDERA PARLAMENTARNIH OPOZICIONIH STRANAKA U NIŠU ZAPOSLENA U JAVNOM SEKTORU, ŠTO POVEĆAVA RIZIK OD POLITIČKE KORUPCIJE

  • Dve trećine opozicionih lidera u Nišu koji su na funkciji šefova i zamenika šefova odborničkih grupa u Skupštini grada zaposleno je u javnom sektoru, dok je situacija među čelnicima vanparlamentarnih stranka obrnuta
  • Lider niških demokrata Miodrag Stanković tvrdi da to što je zaposlen u gradskom Vodovodu nema nikakav uticaj na njegovo opoziciono političko delovanje, što je dokazao sedmogodišnjom borbom protiv vlasti Srpske napredne stranke
  • Čelnik niške Stranke slobode i pravde Branislav Jovanović  kaže da je sve vreme od kad je u opoziciji kritikovao rad Direkcije za izgradnju grada u kojoj radi, a da nije odustajao čak ni kada su ga hapsili sa namerom da ga ućutkaju
  • Srđan Nonić, šef opozicione Niške inicijative, međutim, ocenjuje da opozicionar koji radi u javnom sektoru uvek na pameti ima opciju da ne dobije otkaz, ili bude prebačen na poziciju na kojoj ne želi da bude, zbog čega su njegove kritike “utišane”
  • Zorica Miladinović, dopisnica “ Danasa“ i bivša koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš (LAF), smatra da zaposlenje lokalnih opozicionih stranačkih unkcionera u lokalnim organima javne vlasti- a to su i gradska uprava i javna preduzeća i javne ustanove, povećava rizik od političke korupcije

  Dve trećine opozicionih lidera u Nišu koji su na funkciji šefova i zamenika šefova odborničkih grupa u Skupštini grada zaposleno je u javnom sektoru, dok je situacija među čelnicima vanparlamentarnih stranka obrnuta, potvrđeno je iz više izvora za Medijsku kutiju.

  Funkcioneri opozicionih stranaka koji su zaposleni u organima javnih vlasti tvrde da njihov radni status ni na koji način ne ugrožava njihovo opoziciono delovanje, što pojedini opozicioni lideri koji su radno angažovani van javnog sektora negiraju. Među analitičarima se može čuti ocena da egzistencijalna vezanost opozicionih čelnika za javni sektor povećava rizik od političke korupcije i potencijalno smanjuje poverenje građana u njihovu opozicionu “iskrenost”.

  Opozicioni lideri rade u Vodovodu, Direkciji za izgradnju grada, EPS-u…

  foto: Medijska kutija

  Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS), koji je i predsednik njenog Gradskog odbora,  zaposlen je u gradskom javno- komunalnom preduzeću “Naissus”, a njegov zamenik u odborničkoj grupi Vladimir Domazet je advokat.

  Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe “Niš, moj grad” i čelnik Socijaldemokratske stranke u Nišu, zaposlen je u republičkom javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS), a Branislav Jovanović, njegov zamenik u odborničkoj grupi i lider lokalnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), u niškoj Direkciji za izgradnju grada.

  Šef odborničke grupe “ Niška inicijativa” Srđan Nonić je nezaposleni profesor fizičkog vaspitanja, a  njegova zamenica Radmila Popović je lekar u Domu zdravlja, čiji je osnivač Grad.

  Samostalni odbornici- Marko Stojanović iz  “Dosta je bilo” radi u Agenciji za restituciju, koja je republička institucija, dok je Goran Đorđević iz Demokratske stranke Srbije advokat, a Momir Stojanović iz grupe građana “ Iskreno za Niš” penzionisani general. Odbornica Srpskog sabora Zavetnici Jelena Đorđević je nezaposlena, pošto je prošle godine izgubila posao u niškom JKP “Objedinjena naplata”, nakon što je, kao tadašnja odbornica Jedinstvene Srbije, koja je deo vlasti u Nišu, glasala protiv odluke da se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” besplatno ustupi Republici. Vladajuća većina na toj skupštinskoj sednici glasala je za takvu predaju aerodroma državi.

  Lideri opozicionih stranaka koje nemaju odbornike u Skupštini grada većinski ne rade u javnom sektoru. U javnom sektoru je zaposlen poverenik Narodne stranke za Niš Ljubomir Kostić, koji radi u Elektroistoku, dok su poverenik  iz Pokreta slobodnih građana Predrag Jovović i predsednik niškog odbora Nove stranke Ivan Jovanović- preduzetnici.

  Neki od opozicionih čelnika trpe pritiske zbog svog delovanja, a neki ne

  Lider niških demokrata Stanković za Medijsku kutiju tvrdi da to što je zaposlen u gradskom Vodovodu nema nikakav uticaj na njegovo opoziciono političko delovanje.

  – Sedam godina aktivno se borim protiv režima Srpske napredne stranke (SNS) i sve to vreme sam i za skupštinskom govornicom i u javnosti kritikovao loše poteze vlasti. Nije mi bio problem da iznesem svoje mišljenje i o stanju u Vodovodu, iako tu radim. Nikada nisam kalkulisao i štedeo javno preduzeće u kojem sam zaposlen- kaže on.

  Stanković kaže da on lično ne trpi bilo kakve pritiske zbog kritikovanja preduzeća u kojem radi, ali da to ne bi bio slučaj sa ostalih radnicima.

  – Čelnici Vodovoda znaju da meni ne mogu ništa, ali poznajem mnogo svojih kolega koji podržavaju opoziciju, ali nikad nisu smeli da se pojave na protestima, jer bi bili sankcionisani- kaže on.

  Lider niške SSP Jovanović  kaže za naš portal da je sve vreme od kad je u opoziciji kritikovao rad Direkcije za izgradnju grada u kojoj radi.

  – Čak su me i hapsili da bi me ućutkali. Ali nisam nikad odustajao i uvek sam argumentovao kritikovao  Direkciju. Iako sam bio direktor Direkcije i znam mnogo toga o radu ovog veoma važnog javnog preduzeća, oni su me degradirali i dali mi radno mesto referenta- dodaje on.

  Srđan Nonić: Najbolji opozicionari rade u privatnom sektoru

  Međutim, Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa”, sumnja da opozicionar “može i sme da kritikuje sektor, preduzeće o kome je reč, a radi u njemu”, već veruje da će o takvim temama bar “uzdržano da se izražava”.

  – Pored uloge opozicionara, onaj koji radi u javnom sektoru uvek na pameti ima opciju da ne dobije otkaz, ili bude prebačen na poziciju na kojoj ne želi da bude. Ukoliko radiš u Toplani, očigledno je da nećeš da napadaš iz sve snage to preduzeće, a isto važi za sve ostale javne sektore koje su u nadležnosti grada- kaže Nonić za Medijsku kutiju.

  On smatra da bi najbolji opozicionari bili oni koji rade u privatnom sektoru i tretiraju javni sektor kao uslužni deo za građane, a ne represivni elemenat kakav i jeste sada.

  – Lično bih voleo da svi odbornici rade u privatnom sektoru, jer bi onda znali kako se zarađuje „crvena“ i koliko treba da radiš i znaš da istu zaradiš. Ako radiš mahom administrativne poslove, teško da možeš da shvatiš realno svet oko tebe i potrebe građana, grada i društva u kome živiš. Postaješ anesteziran za realnost i vidiš je kroz drugačiju prizmu, a rad u državnm sektoru te čini kratkovidim za posao opozicionara- kaže šef “ Niške inicijative”.

  Problem je što svaka vlast više ili manje zapošljava “svoje ljude” u javnom sektoru

  Zorica Miladinović, dopisnica “ Danasa“ i bivša koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš (LAF), smatra da zaposlenje lokalnih opozicionih stranačkih funkcionera u lokalnim organima javne vlasti- a to su i gradska uprava i javna preduzeća i javne ustanove, povećava rizik od političke korupcije.

  – Prilično lako se može dogoditi da ti funkcioneri svoj lični interes, recimo onaj egzistencijalni ili karijerni, stave iznad opštijeg i opšteg, kakvi su po svojoj prirodi opozicioni i javni interes. Takođe, građani će teže poverovati da će se takvi opozicioni lideri nepristrasno i bez ikakvih kalkulacija suprotstaviti  zloupotrebama i nepravilnostima u javnoj vlasti i prozivati, recimo, i svoje nadređene na poslu zbog toga. Takvi opozicioni stranački funkcioneri zbog toga, dakle, gube na verodostojnosti, te poverenje u njih može biti manje- kaže ona.

  Miladinovićeva  ocenjuje da je uvek bolje da opozicioni čelnici, pa i članovi njihovih porodica, ne budu zaposleni u javnom sektoru.

  -Ukoliko oni, ipak, imaju tu vrstu političkog i antikorupcijski „deficit”, način da ga se reše ili umanje je da ulože više truda kako bi „na delu“, svakodnevno i bespoštedno, dokazali svoje političko, opoziciono i lično poštenje. A to u Srbiji, u kojoj je politička i svaka druga korupcija metastazirala, nije nimalo jednostavno i lako- kaže.

  Ona dodaje da je činjenica da “dobar broj” opozicionih čelnika radi u javnom sektoru posledica koruptivne političke prakse da “svaka vlast u Srbiji, u većoj ili manjoj meri, u tom sektoru partijski zapošljava svoje ljude”. Zato u javnom sektoru uvek ima stranačkih funkionera koji su u jednom trenutku vlast, a u nekom drugom opozicija, u zavisnosti od rezultata izbora, zaključuje ona.


  STANKOVIĆ: DS NEMA VEZE SA ZA ZAPOSLENJEM KOSTADINOVIĆEVE

  Pitanje da li je veći rizik od političke korupcije kad funkcioneri opozicionih stranaka u Nišu rade u lokalnim organima i preduđećima ponovo je aktuelizovalo nedavno  zaposlenje doskorašnje članice Glavnog odbora DS i sekretarke odborničke grupe te stranke u Skupštini Niša, Milene Kostadinović, u niškom JKP  “Mediana”. Za takvo zaposlenje su i neke od njenih stranačkih kolega kazale da predstavlja “trgovinu političkim uticajem”.

  Predsednik niške DS  Stanković tvrdi da ta stranka ni na koji način nije učestvovala u zapošljavanju ove njihove članice u niškom javnom sektoru.

  -Smatram da Kostadinovićeva nije mogla da iskoristi to što je član i što je bila funkcionerka DS da sebe na taj način zaposli. Čelnici gradske vlasti u Nišu ne smeju ni da razgovaraju sa opozicijom i ne javljaju se ni na telefone kad ih zovemo- kaže on.

  Stanković dodaje da će stranački organi zauzeti stav o zapošljavanju Kostadinovićeve.

  Kostadinovićeva se zaposlila  u “ Mediani ” 1. juna po ugovoru na tri meseca na mestu samostalnog saradnika za plan i analizu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi