More

  Većina građana Niša glasala protiv promene Ustava

  . U Nišu je na referendumu o ustavnim promenama u oblasti prvosuđa većina izašlih građana (53,26 odsto) rekla „ne“, dok se 45,92 odsto njih izjasnilo potvrdno

  . Protiv ustavnih promena glasalo je 32.055 građana, a za ustavne promene njih 27.663

  . Prema dostupnim informacijama, nije bilo primedbi na tok glasanja

  Foto: V. Torović

  U Nišu je na referendumu o ustavnim promenama u oblasti prvosuđa većina izašlih građana (53,26 odsto) rekla „ne“, dok se 45,92 odsto njih izjasnilo potvrdno, rekla je Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije u Nišu.

  Prema privremenim rezultatima, protiv ustavnih promena glasalo je 32.055 građana, a za ustavne promene njih 27.663. Na izbore je izašao 60.161 glasač od ukupno upisanih 231.192. Rezultati su utvrđeni na osnovu obrađenih 175 od ukupno 176 biračkih mesta.

  Berić je rekla da se prigovori na tok glasanja „upućuju direktno RIK-u, tako da podkomisija u Nišu nema tu vrstu podataka“.

  „Nismo uputili nijedan prigovor na tok glasanja jer ni na jednom biračkom mestu koje smo kontrolisali nije bilo krađe glasova. Veliki problem je bio što naši predstavnici nisu dobili rešenja RIK-a na vreme, pa su zbog toga udaljavani sa biračkih mesta, trpeli verbalne napade ili ih je čak „proveravala“ policija, ali za to nisu odgovorni birački odbori, kaže Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora tog pokreta.

  Ona dodaje da su kontrolori Dveri „i bez rešenja stajali pored kutija, ili ispred vrata, ne dozvoljavajući da se ijedan listić ukrade“.

  Milenković Kerković je kazala da su nekima od kontrolora Dveri rešenja RIK-a stigla tek oko 17 časova, tri sata pred zatvaranje birališta.

  Ipak, 35 kontrolora te stranke bilo je na biračkim mestima, od ujutru do uveče, bez obzira da li su im stigla rešenja RIK-a ili ne.

  „Naši rezultati pokazuju da je u gradu Nišu ubedljivo pobedila opcija „ne“, za koju su na nekim biračkim mestima u centralnim gradskim opštinama Medijana i Palilula glasalo četiri petine izašlih građana. Čak i u seoskim sredinama koje su glasale „za“ izmenu Ustava razlika nije bila velika, već 60 odsto u odnosu na 40 odsto, dok su u nekima od njih, kao što je Gornji Matejevac, pobedila opcija ’ne’“, kaže ona.

  Dveri su od RIK-a „doble“ pravo na 40 kontrolora, uglavnom u prigradskim i seoskim sredinama.

  Prema dostupnim izvorima, ovaj pokret i Dosta je bilo bile su jedine opozicione stranke u Nišu koje su imale kontrolore na biralištima. 

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi