More

  VEĆI BROJ RADNIKA GRADSKE UPRAVE NIŠA ZAPOSLEN MIMO ZAKONA, A MEĐU NJIMA I POMOĆNICI GRADONAČELNIKA

  • Šef odseka Upravne inspekcije Nišavskog okruga Gradimir Ćirković kaže da veći broj zaposlenih u gradskoj upravi krši zakon pre svega zbog toga što nema odgovarajuće radno iskustvo u struci
  • On kaže da je nadzor pokazao da je u niškoj Gradskoj upravi „malo previše“ rukovodećih organa od kada je Niš umesto 13 gradskih uprava dobio jednu upravu sa sekretarijatima
  • Dva od tri pomoćnika gradonačelnika Niša nisu u stalnom radnom odnosu, a novi Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da to moraju da budu, kako bi se izbeglo da rade na dva i više mesta
  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da će Grad „u što kraćem vremenskom roku ukloniti sve na šta su inspektori ukazali “
  • Gradska uprava u Nišu ima 850 zaposlenih- što je u skladu sa gradskim pravilnikom, ali je još dosta radnika zaposleno po ugovoru o delu, utvrdili su inspektori
  • Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kaže da uprkos tome „u Gradskoj upravi neće biti otpuštanja već samo preraspodele radnika, kroz interne konkurse“

  Predstavnici Nišavskog upravnog okruga saopštili su da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da veći broj zaposlenih u Gradskoj upravi Niša ne ispunjava zakonske uslove za radna mesta na koja su raspoređeni, a da Zakon o lokalnoj samoupravi krše i pomoćnici gradonačelnika jer rade na dva radna mesta.

  Na poslednjem sastanku republičkih inspektora sa predstavnicima grada, koji je Nišavski upravni okrug organizovao u okviru svoje akcije „Karavan“, šef odseka Upravne inspekcije okruga Gradimir Ćirković precizirao je da zaposleni u Gradskoj upravi krše zakon pre svega zbog toga što nemaju  odredjeno radno iskustvo u struci.

  – Dešavalo se da se zaposleni koji su radili sa srednjom školom, odmah nakon završetka visokih ili viših škola raspoređuju na novo radno mesto koje zahteva višu stručnu spremu. Zakonom je, međutim, propisano da zaposleni, pored stručne spreme za određeno radno mesto, moraju imati i odredjeno radno iskustvo sa višom stručnom spremom- rekao je Ćirković.

  On je kazao da je o zatečenom stanju Upravna inspekcija još septembra prošle godine zapisnikom obavestila načelnika Gradske uprave i predložila usvajanje pravilnika koji će omogućiti da inspekcija rasporedi zaposlene u skladu sa zakonom.

  – Čekali smo da Gradsko veće usvoji pravilnik, ali se to malo produžilo- rekao je Ćirković.

  On je kazao da je nadzor pokazao i da je u niškoj Gradskoj upravi „malo previše“ rukovodećih organa od kada je odlukom Skupštine grada Niš umesto 13 uprava dobio jednu upravu sa sekretarijatima.

  – Niš sada ima 17 sekretarijata, četiri službe i veći broj rukovodilaca. Imamo pomoćnike sekretara, šefove odseka, koordinatore grupa…- izjavio je Ćirković.

  Primedba inspektora bila je, takođe, da odluka Gradskog veća o imenovanju vršioca dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave nije u skladu sa zakonom, koji ne predviđa v.d. status za ovo mesto.

  Prema Ćirkovićevim rečima, nadzorom je utvrđeno i da dva od tri pomoćnika gradonačelnika Niša nisu u stalnom radnom odnosu, mada novi Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da oni to moraju da budu, kako bi se izbeglo da nekoliko dana u sedmici rade u gradskoj upravi, a nekoliko na nekom drugom mestu.

  foto: M.K.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na sastanku kazao da će Grad „u što kraćem vremenskom roku ukloniti sve na šta su inspektori ukazali i imali primedbe“.

  Gradsko veće će već na sledećoj sednici ispraviti odluku o v.d. statusu zamenika načelnika Gradske uprave.

  – I kada se radi o pomoćnicima gradonačelnika rešenje će biti pronadjeno vrlo brzo. Dva pomoćnika će morati da se izjasne da li će raditi kao profesori ili će biti moji pomoćnici- kazao je Bulatović.

  Na sastanku je saopšteno da Gradska uprava u Nišu ima 850 zaposlenih- što je u skladu sa gradskim pravilnikom, ali da je „još dosta radnika zaposlenih po ugovoru o delu, i to za radna mesta koja nisu preopterećena poslom“.

  Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je kazala da uprkos tome u Gradskoj upravi „neće biti otpuštanja već samo preraspodele radnika, kroz interne konkurse“.

  Ona je najavila da će inspektori pred kraj ove godine proveriti da li su njihove primedbe uvažene i propusti ispravljeni.


  SANITARNA INSPEKCIJA: GLAVNA NIŠKA PIJACA JE NAJGORA U SRBIJI

  –  „Cvetna pijaca“ u Nišu ima smeće na sve strane, loše konstruisane objekte i niz drugih nedopustivih problema, što je čini najgorom u Srbiji. Građevinsko-tehnički i sanitarno-higijenski uslovi na pijaci su toliko loši da je inspekcija više puta razmatrala mogućnost da je zatvori. Vreme je da se razmišlja o njenoj rekonstrukciji ili izgradnji nove- upozorila je na sastanku načelnica Sanitarne inspekcije Radica Nikolić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi