More

  Vazduh u Nišu jutros najzagađeniji u Srbiji

  • Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, od jutros u sedam časova u Nišu je izmereno najviše štetnih čestica u Srbiji, zbog čega je vazduh ocenjen kao “nezdrav”
  • Na mernom mestu kod niškog Instituta za javno zdravlje jutros u osam časova izmereno je 72,88 miligrama PM10 čestica po kubnom metru vazduha, dok je dozvoljena granica po stgandardima EU 40 miligrama po metru kubnom
  • Na istom mernom mestu je u to vreme izmereno, takođe, 67,41 miligrama PM2,5 čestica po kubiku, a gornja granica po standardima EU je 25 miligrama
  • I jutrošnji podaci na specijalizovanom sajtu Waqi.info pokazivali su da je Niš bio jedan od najzagađenijih gradova na Zapadnom Balkanu

  Vazduh u Nišu jutros je bio najzagađeniji u Srbiji, pokazala su merenja Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

  Prema podacima Agencije, od jutros u sedam časova u Nišu je izmereno najviše štetnih čestica u Srbiji, zbog čega je vazduh ocenjen kao “nezdrav”, a istu ocenu imali su i Valjevo i Novi Pazar.

  Na mernom mestu kod niškog Instituta za javno zdravlje jutros u osam časova izmereno je 72,88 miligrama PM10 čestica po kubnom metru vazduha, dok je dozvoljena granica po standardima EU 40 miligrama po metru kubnom. Izmereno je, takođe, 67,41 miligrama PM2,5 čestica po kubiku, a gornja granica po standardima EU je 25 miligrama.

  Stručnjaci upozoravaju da su suspendovane čestice PM10 i PM2,5 opasnije po zdravlje od čađi i drugih zagađivača jer su sitnije i lakše dospevaju u pluća.

  I jutrošnji podaci na specijalizovanom sajtu Waqi.info pokazivali su da je Niš bio jedan od najzagađenijih gradova na Zapadnom Balkanu.

  Na ovom sajtu se objavljuje indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu do kojeg se dolazi merenjem na više od 10.000 stanica na svetu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi