More

  Uzimala-davala

  Zakupci gradskih lokala u Nišu osećaju na svojoj koži šta u  životu znači izreka „uzimala-davala“ pošto im je Grad najpre oprostio kirije za tri meseca u vreme vanrednog stanja, ali se sada predomislio i traži da ih plate.

  Gradska uprava je, doduše, dobila preporuku od Štaba za vanredne situacije, da te „oproštene“ kirije fakturiše zakupcima tako da mogu da ih plate u jednakim mesečnim ratama od 1. novembra do 1. maja sledeće godine, i to bez kamate. Velikodušno, zar ne?

  Nova gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je sada na čelu Štaba, tvrdi da nije prekršen zakon kada je promenjena odluka o otpisivanja zakupa gradskih lokala u toku vanrednog stanja.

  Njeni argumenti su da Štab u trenutku donošenja odluke o oslobađanju zakupa, koji iznosi nešto više od 30 miliona dinara, nije znao da će epidemija koronavirusa toliko trajati, kao i da Grad Niš ponovo mora da  izdvaja sredstva za opremanje privremene kovid bolnice, za drugačiji red vožnje zbog većeg broja autobusa, zbog dodatne dezinfekcije svih institucija, zbog kupovine zaštitne opreme kao i zbog plaćanja smeštaja lekarima koji nisu iz Niša, a koji će biti angažovani i koji su bili angažovani.

  Sotirovski je, pak, svesna da će ova odluka dodatno ugroziti zakupce, ali naglašava da nisu mogli da otpišu te kirije jer “su novi troškovi ogromni, a ni stari nisu zatvoreni“.

  Advokati, međutim, smatraju da u menjanju odluka zakupu gradskih lokala ima više problema, jedan je taj što Ustav propisuje zabranu retroaktivnosti, a drugi se tiče Zakona o obligacionim odnosima, kojim je propisano da obaveza prestaje kad poverilac izjavi dužniku da neće tražiti njeno ispunjenje.

  Grad Niš je  zakupce gradskih lokala doveo u nezavidnu situaciju, posebno ugostitelje koji nisu ni radili tokom vanrednog stanja. Iako niko od njih ne želi da govori javno, plašeći se da će “ sebi tako natovariti još veću bedu na vrat”, upozoravaju da mnogi od njih ne mogu u ovakvoj situaciji da,  pored redovnog zakupa, plaćaju  i ratu za “oproštene” kirije. Mnogi od njih najavljuju da sledi prvo otpuštanje radnika, a onda i katanac u bravu.

  Zatvaranje radnih mesta je baš “dobrodošlo” u Nišu, u kome na posao čeka više od 20.000 ljudi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi