More

  Uslovna kazna za policajce koji su zlostavljali maloletnike prilikom posete Vučića i Orbana Nišu

  • Policajci Milomir Petrović i Miljan Tasić osuđeni na uslovnu kaznu, iako su zlostavljali i mučili dvojicu maloletnika
  • Aleksandar Tasić i Luka Nićiforović su privedeni u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine jer su sa Tvrđavskog mosta skinuli nekoliko zastava Mađarske i Srbije, postavljene zbog posete tadašnjih premijera te dve zemlje Aleksandra Vučića i Viktora Orbana
  • Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu tri godine kasnije
  • Osuđeni policajci su tokom suđenja tvrdili da prilikom privođenja maloletnika nisu primenili nikakvu silu
  • Adrijan Tasić, Aleksandrov otac je najavio da će pokrenuti parnični postupak za naknadu štete

  Osnovni sud u Nišu osudio je pripadnike niške Policijske uprave Miomira Petrovića (38) i Miljana Tatića (32) na po šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što su pre pet i po godina prilikom privođenja zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića.

  Tasić i Nićiforović privedeni su u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine zbog toga što su na mostu kod Tvrđave u centru Niša skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice njihovih vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

  Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv policajaca posle skoro tri godine od privođenja.

  U prvostepenoj presudi Osnovnog suda, donetoj nakon dve i po godine suđenja, navodi se da je policajac Tatić izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje na štetu Tasića, a Petrović na štetu Nićiforovića, kao i da su obojica postupala na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo.

  Za krivično delo zlostavljanje i mučenje ukoliko ga učini službeno lice u vršenju službe Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna zatvora do tri godine, odnosno do deset godina.

  Prema navodima u presudi, Tatić i Petrović su prilikom intervencije zajednički prišli maloletnicima, zatražili da im predaju zastave koje su držali u rukama i naredili im da legnu na asfalt, što su oni uradili.

  Tatić je potom Tasiću zadao više udaraca nogom u predelu glave i rebara i gazio ga po leđima, a Petrović je Nićiforoviću zadao udarac nogom u predelu leđa, a kada je ovaj pokušao da podigne glavu i jedan udarac nogom u predelu vrata, uz psovke.

  Obojica optuženih su zatim naredili maloletnicima da ustanu, stanu do zida i rašire noge.

  Tatić je tada Aleksandra šutnuo u gležanj, kako bi dodatno raširio noge, a Petrović je Luku više puta šutnuo u noge, kao i pesnicama udario u predelu rebara i stomaka.

  Tatić je zatim više puta zavrnuo ruku Aleksandru, a Petrović Luki savio jednu ruku iza leđa i uhvatio ga za glavu povijajući je na dole, pa su ih tako odveli do policijskog vozila.

  „Obojica su bili svesni svog dela i hteli su njegovo izvršenje, a bili su svesni i da je njihovo delo zabranjeno“, navodi se u presudi.

   Tasić i Nićiforović su tokom suđenja kazali da je u policijskom automobilu Nićiforović morao da sedi u Tasićevom krilu, zbog čega su im se „podsmevali“.

  Usput su ih zastrašivali da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“, pošto su zastave skinuli u vreme Vučićeve i Orbanove posete.

  Nakon saslušanja u PU dobili su lekarsku pomoć, a Tasiću je zašivena rana na bradi.

  Tasić je zadobio i nagnječenje desnog jagodičnog predela, a Nićiforović krvne podlive na desnom obrazu i u predelu rebara. Povrede su okarakterisane kao lake.

  Policajci Petrović i Tatić su kategorički negirali krivicu, tvrdeći da te noći nisu primenili nikakvu fizičku silu, već postupali po pravilima policijske službe koja se primenjuju prilikom hapšenja za krađu.

  Oni su tvrdili da su postupali po posebnom Planu obezbeđenja, kojim su sve mere bezbednosti bile podignute na najviši nivo zbog zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

  Dodali su da su mladići bežali i da nisu stali kada su im nekoliko puta viknuli “Stoj policija”, a da su im naredili da legnu nakon što je jedan od njih „zauzeo položaj koji je delovao kao da će ih napasti“.

  Primenu sile prema dvojici maloletnika negiralo je i četvoro njihovih kolega, koji su učestvovali u privođenju ili prisustvovali saslušanju u policiji.

  Prema navodima u policijskom dokumentu, u kojem se razmatraju pritužbe roditelja mladića, navodi se da su kamere na mostu kod Tvrđave i iz obližnjeg kafića snimile scene skidanja zastava, ali ne i sporno postupanje policajaca.

  Ni kamera u niškoj Policiskoj upravi „u kritičnom trenutku nije radila“, piše u dokumentu.

  Tatić i Petrović, međutim, nisu mogli da objasne zašto su maloletnici nakon privođenja imali vidljive povrede.

  Policijski Sektor unutrašnje kontrole utvrdio je da su oni te noći tukli dvojicu maloletnika, nakon čega su bili suspendovani, pa nešto kasnije vraćeni na posao.

  Zbog ovog slučaja disciplinski je kažnjeno još dvoje pripadnika Policijske uprave Niš.

  Andrijan Tasić, otac Aleksandra, kaže da je važno da je doneta osuđujuća presuda, ali očekuje da će se policajci žaliti.

  On najavljuje da će Aleksandar i Luka pokrenuti parnični postupak za naknadu štete, pogotovu što policajci tokom suđenja “nisu pokazali kajanje, već bili bahati”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi