More

  UROŠ JANJIĆ KOJI JE ZBOG ANTIFAŠISTIČKE MAJICE IZBODEN U NIŠU ODGOVARAĆE ZA UČEŠĆE U TUČI

  • Protiv studenta Uroš Janjić podneta je krivična prijava za učešće u tuči, iako je on izboden na Nišavskom keju zato što je nosio majicu sa antifašističkom sadržinom
  • Zamenik osnovnog javnog tužioca, Jelena Kocić saslušala je trojica napadača, od kojih je N.R.(33)  optužen za nanošenje teških telesnih povreda i još dvojicu sa krivičnom prijavom za učešće u tuči, a uskoro će biti saslušani Janjić i njegov drug, takođe zbog učešća u tuči
  • Krivične prijave su podnete samo protiv trojice napadača za učešće u tuči, a ne za nanošenje teških telesnih povreda. Neshvatljivo mi je da su mog druga i mene okrivili za učešće u tuči, iako su nas ti momci opkolili, napali i mene izboli nožem, kaže Janjić
  • On dodaje da među osumnjičenima nije mladić koji mu je prvi naredio da skine majicu sa natpisom  „Antifašista“, koga je video na prvoj antifašističkoj šetnji  da salutira uz nacistički pozdrav, jer ima uticajne roditelje
  • Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju(NKD), smatra da je „ skandalozna odluka da se protiv mladića koga je napala neonacistička grupa podnese krivična prijava za učešće u tuči“
  • Na ovaj način sudski sistem ohrabruje one koji napadaju iz mržnje,odnosno neonacističke grupe, koje su jasno obeležene, da će biti povlašćene i optužene samo za učešće u tuči, kaže Jovanović

  Uroš Janjić, student koga su 21. juna ove godine petorica mladića izbola na Nišavskom keju jer je nosio majicu sa antifašističkom sadržinom, u Osnovnom javnom tužilaštvu(OJT) u Nišu nije dao samo izjavu kao oštećeni koji je zadobio teške telesne povrede, nego će ponovo biti saslušan pošto je protiv njega podneta krivična prijava za učešće u tuči.

  Zamenik osnovnog javnog tužioca, Jelena Kocić saslušala je trojica napadača, od kojih je N.R.(33)  optužen za nanošenje teških telesnih povreda i još dvojicu sa krivičnom prijavom za učešće u tuči. Uskoro će biti saslušani Janjić i njegov drug, takođe zbog učešća u tuči.

  -Iako je moj advokat podneo krivične prijave protiv pet NN osoba, jer su mog druga Đ.Đ. i mene napala petorica mladića, krivične prijave su podnete samo protiv trojice napadača za učešće u tuči, a ne za nanošenje teških telesnih povreda. Neshvatljivo mi je da su mog druga i mene okrivili za učešće u tuči, iako su nas ti momci opkolili, napali i mene izboli nožem-objašnjava Janjić.

  On dodaje da među osumnjičenima nije mladić koji mu je prvi naredio da skine majicu sa natpisom  „Antifašista“.

  foto:screenshot

  -Tog mladića sam video na prvoj antifašističkoj šetnji koja je organizovana nedelju dana nakon napada na mene. On je jedan od onih koji su salutirali uz nacistički pozdrav. Saznao sam da su mu inicijali D.D. i da je član tih neonacističkih grupa, ali da ima uticajne roditelje i da zato protiv njega nije podneta krivična prijava-kaže Janjić.

  Mladić zbog koga su u Nišu bile organizovale antifašističke šetnje, priča da je tužiteljka „ nešto žurila kad ga je saslušavala“.

  -Posle skoro četiri meseca pozvali su me u OJT kao oštećenog. Saslušanje je trajalo samo 20 minuta, iako sam u niškom SUP davao izjavu mnogo duže. Tužiteljka  je sve vreme ponavljala da su napadači uzorni studenti. Ja sam joj govorio da su nas oni bez ikakvog povoda napali, tako što nas je petorica mladića opkolila. Imam utisak da kao da želi da umanji težinu tog krivičnog dela, što je strašno jer se na taj način daje podrška tim fašističkim grupama u Nišu-kaže Janjić.

  Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju(NKD), smatra da je „ skandalozna odluka da se protiv mladića koga je napala neonacistička grupa podnese krivična prijava za učešće u tuči“.

  -Ovo samo jedna u nizu takvih odluka u srpskom sudstvu, koje se ne dešavaju samo danas, nego i godinama unazad. Na ovaj način sudski sistem ohrabruje one koji napadaju iz mržnje,odnosno neonacističke grupe, koje su jasno obeležene, da će biti povlašćene i optužene samo za učešće u tuči-kaže Jovanović, koji je sa NKD podržao antifašističke šetnje u Nišu.

  On dodaje da bi trebalo ispitati da li je bilo pritisaka i od koga na sudstvo da pripadnici neonacističke grupe odgovaraju kao da su učestvovali u nekoj običnoj tuči.

  Nijedan od osumnjičenih mladića za napad na Janjića nije bio u pritvoru, što je iznenadilo niške advokate, koji kažu da se pritvor određuje i za mnogo lakša krivična dela.

  Opozicioni odbornik Srđan Nonić  organizovao je prvu antifašističku šetnju 27. juna na Nišavskog keju zbog napada nožem na Janjića, a tada se dogodio incident jer je grupa mladića podizanjem ruku u nacistički pozdrav i skandiranjem Ljotiću i Nediću propratila kolonu. Na drugoj šetnji 4. jula nije bilo nikakvih incidenata, niti su se na Keju pojavili ti mladići, mada je bilo vidljivo prisustvo policije.


  JANJIĆ: MNOGO INCIDENATA NEONACISTIČKIH GRUPA U NIŠU

  foto: Facebook

  Student Uroš Janjić kaže da mu je stalo da javno govori o napadu na njega samo zato što je nosio majicu „ Antifašista“ kako bi osnažio i druge kojima se dešavaju slični incidenti.

  -Od kad mi se ovo desilo javili su mi se mnogi da mi ispričaju da ih maltretiraju te neonacističke grupe. Jedan momak mi je rekao da su ga naterali da skine majicu sa natpisom „ Izrael“. Naš grad mora da speči ovakve incidente jer je nedopustivo da se tako nešto dešava u 21.veku-smatra Janjić.

  On konstatuje da je pritisak javnosti u ovakvim situacijama krucijalan i neophodan da se speče grupe koje u društvu raspiruju mržnju i netrpeljivost.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi